de Irina Munteanu

„Lovecraft Country” și monstruoasa istorie a rasismului din America


„Lovecraft Country” face dreptate personajelor pe care literatura horror și ficțiunea supranaturală le-au omis până acum și îți arată că adevărații monștri nu sunt întotdeauna cine crezi tu că sunt.


Serialul, bazat pe cartea lui Matt Ruff, creat de Misha Green și produs de Jordan Peele și J.J. Abrams, se deschide pe câmpul de luptă, unde personajul principal, Atticus Freeman (Jonathan Majors), încearcă să supraviețuiască unei armate de creaturi supranaturale.


Când se trezește însă, realizează că totul a fost de fapt un vis și chiar dacă trăiește, se întâmplă să o facă în anii '50, când rasismul din jurul său aproape că nu îi permite acest lucru.



Întors din Coreea de Sud, Atticus pornește împreună cu unchiul său George, autorul ghidului de călătorii „The Safe Negro Travel Guide” (inspirat de cel real intitulat „Green Book”), și Letitia, prietena lui din copilărie, în căutarea tatălui său dispărut undeva în Massachusetts. Ce urmează este un drum lung pavat cu rasiști și monștri de tot felul (iertare pentru pleonasm).


Acum că am menționat principalele elemente, vine partea interesantă. „Lovecraft Country” regândește scriitura science fiction americană, cu precădere cea a lui Howard Philips Lovecraft, supranumit „tatăl horrorului modern” în ciuda lucrărilor evident rasiste și în general sinistre (chiar și pentru acea vreme și nu doar din cauza monștrilor.)



Dacă nu știi prea multe despre Lovecraft, nu-i nimic rău în asta, poți să râmâi departe de el. Dar cu toate astea, de la filme și seriale precum „Alien” și „Watchmen”, la benzi desenate și jocuri video, e mai influent și prezent decât crezi. Mai mult, e posibil să-i fi inspirat și pe câțiva dintre scriitorii tăi preferați dacă obișnuiești să consumi literatură horror.


În orice caz, partea plăcută rămâne faptul că nu prea au existat adaptări directe ale scrierilor sale, iar decizia echipei de a îi folosi numele într-un serial precum „Lovecraft Country”, este fără îndoială o revanșă binemeritată.



Nu te aștepta la aceleași seriale cu supereroi sau sci-fi-ul cu care ne-a obișnuit HBO-ul, ci la ceva diferit, inteligent construit fără să fie pretențios, care are capacitatea să reveleze moștenirea monstruoasă a unei țări ce nu pare că va reuși prea curând să se desprindă de ea.


Eroii din „Lovecraft Country” au misiunea de a lupta cu rasismul, și-n fond, chiar dacă este plasat în anii ’50 și aparține ficțiunii, nu e puțin îngrijorător că avem în continuare aceeași misiune și în realitatea zilelor noastre?


Primele două episoade sunt deja disponibile și le poți urmări pe HBO GO.

Descoperă noul Glamour!