DE AMALIA DOBRE

love brands

MOLECULE F


Continuăm seria Love Brands cu Molecule F, concept store-ul care, de mai bine de 10 ani, curatoriază și găzduiește o selecție în continuă schimbare de piese create de designeri români.


Am stat de vorbă cu Mirela Bucovicean, fondatoarea Molecule F, despre cum se vede de la ea această nouă realitate a industriei modei și despre cum s-a adaptat Molecule F noului context.

CE FĂCEA Molecule F CÂND A ÎNCEPUT PANDEMIA LA NOI?



Business as usual. Ne gândeam că trebuie să mai schimbăm colecțiile designerilor atât în magazinul fizic, Molecule F Concept Store, cât și pe molecule-f.com, să prezentăm și alte produse, poate chiar alte stiluri.


Pe lângă Molecule F on și off line mai avem încă două business-uri: boutique-ul de PR și Business Institute for Creative Industries, o platforma educațională pentru cei care activează în industriile creative.


Pe 16 martie trebuia să începem cursurile de la BICI Sezonul de Primăvară, ajuns la cea de-a 3 a ediție. 20 de cursanți așteptau să înceapă o nouă experiență. La boutique-ul de PR eram asigurați de contractele lunare de consultanță, deci, totul era bine.

CE Face acum molecule f?



În mod surprinzător, Molecule F continuă să aibă comenzi. Avem noroc cu contractele comerciale existente, În prima săptămâna cred că am avut doar o comandă, dar apoi, încet încet, lucrurile au început să se miște.

Nu suntem la cota firească, dar funcționăm. Am delegat o singură persoană să se ocupe de comenzi, este înarmată cu mănuși, măști, dezinfectant și dezinfectant special pentru haine.



Am cumulat primirile și livrările astfel încât să se facă totul într-o singură zi. Acum mergem la birou doar de două ori pe săptămâna. Ne bucură susținerea și înțelegerea clienților noștri, pentru că din păcate nu putem onora toate comenzile. Depindem de disponibilitatea designerilor, iar unii dintre ei chiar dacă ar vrea să lucreze, nu mai au materie prima.


Am trimis mail-uri de informare cu măsurile pe care le-am luat și comunicăm în continuare pe canalele de social media. Am pivotat un pic comunicarea și prezentăm în newsletterele noastre produse care se potrivesc pentru perioada de stat acasă.


La BICI ne pregătim să mutăm cursurile în online, iar la boutique-ul de PR, unde am înregistrat scăderi de venit, ne-am reorientat către alt tip de clienți care au nevoie de comunicare inteligentă în perioada aceasta.

Cum se vede de la tine această nouă realitate a industriei modei?



Neplăcută, dar firească. Brandurile de lux ajunseseră la niște prețuri ridicol de mari, diversitatea celor mici și medii era atât de mare, încât nici nu mai cumpărai luând în calcul promisiunea unui brand, viziunea, valorile și calitatea, ci doar că-ți place produsul. Cred că mulți nu vor rezistă financiar. Este o gravă criză mondială care va conduce foarte repede într-o lipsă de lichidități.

Zona luxury va avea mult de suferit. Este segmentul pe care-l cumperi, dincolo de calitatea intrinsecă, din rațiuni aspiraționale. Cui să-i mai arăți noua achiziție, cui să te mai lauzi cu ea, dacă stai acasă?



Mai cred că va fi o perioadă a hainelor comode, la preț affordable și de o calitate corectă. Îmi amintește mult de perioada de după criza din 2008 în urma căreia a apărut curentul Normcore.


Prin 2021 este posibil să avem din nou apetit pentru lux în toate formele lui. Moda este reflexia realității sociale. Dacă ne revenim până în septembrie, ceea ce nu cred, avem șanse să avem doar corecții de comportament.

Ce te animă zilele acestea?



Se spune că doar două lucruri motivează un om: frica și foamea. Pe mine frica. Frica de a pierde tot ce am construit în acești 10 ani.


Și de aceea muncim acum mai mult decât înainte, ieșind din zona de confort, pivotand modus operandi-ul de la fiecare business în parte, fiind activi și dinamici, ca să fim primii la start atunci când va reîncepe cursa în mod oficial.


Un alt lucru care mă ține în priză este ceea ce pot oferi comunității mele din experiza a 30 de ani de antreprenoriat. De aceea, în fiecare zi, începând cu 16 martie, se întâmplă Stay ALIVE, o întâlnire în mediul virtual pe zoom.us, dedicată antreprenorilor mici și mijlocii. Accesul este gratuit.


Este un dialog deschis unde ne expunem dilemele, dar venim și cu idei și soluții de adaptare. Sunt foarte mândră de comunitatea care s-a format care numără în prezent 140 membrii activi din toate colțurile țării și recunosc, este cea care îmi da forță să lucrez și mai mult.

O informație utilă pe care ai aflat-o/primit-o de la cineva în perioada aceasta


Utilul are relevanță în funcție de cine îl primește. În calitate de antreprenor mă interesează tot ce ține de trendul economic în primul rând și cred că cea mai uitila a fost statistică în privința previziunilor economice. În modă, semnalul de alarmă a venit din suspendarea show-urilor din toamna.

Dacă industria modei a considerat că e cazul să sărim practic peste un sezon, asta mie îmi indică un declin economic semnificativ.


Ce sfat ai da mai departe către micii antreprenorii locali?


Să fie pragmatici, realiști, să-și facă foarte bine calculele financiare, să țină de cash cum pot mai bine, să-și evalueze expertiză și să înțeleagă ce au de făcut in contextul actual.


Dincolo de aspectele profesionale, antreprenorii sunt oameni care au nevoie de suport moral, de energie pozitivă, de empatie dar și de multă onestitate. Să vină la Stay ALIVE, pentru a beneficia de experiență a peste 140 de antreprenori, freelanceri și experți.

Cum păstrezi legătura cu comunitatea Molecule F?


Prin mesaje personalizate, o atenție sporită client service-ului, vorbim acum cu fiecare client în parte la telefon, oferim soluții și consultanță, comunicare constanța în social media și înțelgerea contextului, în sensul că ne concentrăm pe a rămâne în contact, și nu pe a vinde.

https://mailchi.mp/glamour/storysubscribe
  • Open in Browser

Descoperă mai multe povești în newsletterul nostru!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.