
De Amalia Dobre
»
Love Brands
Ousiai. Bijuteriile cu forme atipice care ne obsedează acum
Cercei sub formă de arc, pandative cu amprenta purtătorului – sunt doar câteva dintre piesele care pleacă din mâinile Sorinei Cotea, designerul din spatele Ousiai.

Am stat de vorbă cu Sorina despre ceară, idei, materialele cu care experimentează și am fost curioase să aflăm despre argintul vechi, pe care îl colectează de la cumpărătorii Ousiai pentru a-i da noi forme.
La ce lucrezi zilele acestea, Sorina?
În ultima perioadă lucrez mult cu modelarea în ceară. De la piese foarte fine până la mici obiecte. Încerc să îmi dau seama dacă, în timp, seriile mici de bijuterii Ousiai vor face mai mult loc pieselor unice.

Poți să ne explici un pic traseul ceară-obiect final?
Tehnica cerii pierdute este străveche și este probabil cea mai creativă abordare a unei bijuterii sau a unui obiect. Ceara ca substanță, indiferent de forma solidă în care vine, îți permite aproape orice fel de modelare și construire. Uneltele de bază nu s-au schimbat de secole.
Ai nevoie doar de câteva dintre ele și o flacără. Piesa odată formată urmează să fie turnată în argint, aur sau bronz. Mai departe, ea poate deveni orice. Produs finit sau doar o parte din ceva mult mai amplu. E o libertate extraordinară.

Lucrezi mult cu argint. Ce alte materiale ai mai testat?


În afară de argint, lucrez și cu aur galben, dar și cu metale neprețioase, cum ar fi bronzul sau alama, în funcție de context.
Mi-ar plăcea în schimb să găsesc o cale de a integra mai multe elemente naturale în forma finală a unui inel sau cercel, însă e problematic. Nu doar estetic, ci și din considerentul rezistenței piesei în timp. Sunt hotărâtă să experimentez în direcția asta, însă până la o nouă concluzie, sunt fericită să le interpretez așa cum mi se arată mie.
Am văzut pe site o schiță care pare să fie un mic exercițiu vizual al procesului tău de lucru. Ne descrii acest proces?

Am tendința să adun multe într-un loc când caut să dau formă unei idei. În general pe o pagină sau direct pe masa de lucru. Cuvinte, diferite obiecte sau simboluri pe care le găsesc speciale și uneori imagini care mă așază într-o stare anume.
Nu discern imediat ce e de pus și ce e de lăsat deoparte, e un proces mai mult instinctiv. Ce am observat este că ideea ia contur doar când încep să lucrez cu materialul în sine, fie direct în metal sau în ceară. Parcă niciodată nu știu de la început cum vreau să arate exact, dar am încredere că în final, forma va dezvălui ceea ce am simțit inițial.
Cumpărătorii Ousiai pot dona piese din argint pe care nu le mai folosesc, ce se întâmplă apoi cu acel argint vechi?
Argintul vechi pe care îl primesc este sortat și pregătit pentru topire și devine parte efectivă din noile piese Ousiai. E creat din nou. Practic este un soi de troc pentru a doua piesă din comanda cumpărătorului. Contează doar gramajul argintului trimis. El este moneda de schimb.


Îi poți trimite și tu Sorinei bijuteriile din argint pe care nu le mai porți!
Și e și o formă sustenabilă de lucru. A avut succes acest troc până acum?
Într-adevăr, ideea aceasta m-a și stimulat să găsesc o soluție pentru (re)valorificarea unor bijuterii, care altfel ar fi fost uitate sau aruncate. Eu sunt mulțumită de cum a decurs inițiativa până acum, dar sunt conștientă că orice proces de genul acesta necesită mai mult timp și resurse. Foarte special pentru mine este faptul că fiecare troc implică și un dialog pe lângă simpla comandă online.

Fashion crush
Dacă ți-a rămas gândul la cerceii Ousiai, îi vei regăsi și în selecția colegei mele Elisabeta, alături de alți cercei pe care poți să-i porți și dacă nu ai pierce.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.