
De Mădălina Ionescu
Descoperă Niche Parfumerie
LOVE BRANDS
Un parfum de nișă miroase altfel. Mai rafinat. Materiile prime utilizate sunt excepționale, designul, special. ADN-ul creativ primează și toată colecția unei case de nișă se învârte în jurul lui. Mie, una, îmi place să descopăr branduri mai puțin cunoscute, mai puțin „simțite”, dar mai intens construite. Iar o variantă excelentă de explorare olfactivă este Niche Parfumerie, dacă drumurile te poartă în Timișoara. Sau extensia bucureșteană 50ml Artistic Fragrance Bar.
„Povestea Niche Parfumerie a început la Timișoara, în 2012, cu un spațiu mic, de 23 mp, pe o stradă secundară, cu puțini pietoni, fără vitrină, cu un capital inexistent, rafturi aproape goale și o mare dorință de a crea ceva extraordinar”, spune Daniel Nare, fondatorul Niche Parfumerie. Și a ieșit mai mult de-atât. Brandul reunește astăzi case olfactive creative, cu tradiție sau producători de esențe rare.

Daniel ne spune chiar mai multe, de la ce înseamnă universul Niche Parfumerie și până la cum arată filosofia unui brand de parfumerie care iese din sfera convenționalului.
DANIEL, Cum se face selecția brandurilor artistice și artizanale? Ce criterii trebuie să respecte acestea?
Selecția este complementară, nu ne-am dorit ca portofoliul să reprezinte o extindere a gusturilor noastre sau să reflecte un trend curent, ci, dimpotrivă, am pus în prim-plan clienții, satisfăcând gusturile lor, oricât de diferite ar fi. Avem branduri istorice, precum Parfums de Nicolai, producători de ingrediente rare, ca Fragrance du Bois, parfumerie naturală, cum ar fi Aemium, sau colonii create de La Manufacture.
Pentru noi, un brand trebuie să se potrivească, aducând o valoare adăugată magazinului și să completeze portofoliul existent. Căutăm branduri inovatoare, creative, cu ADN-uri puternice, ce nu urmează trenduri, sunt executate impecabil din punct de vedere tehnic și nu au compoziții scoase din contextul lor. Evaluăm în permanență branduri noi și putem spune că sub 1% au valoare creativă și îndeplinesc aceste condiții.
pentru că am menționat „artistic” și „artizanal” în parfumerie, cum ar arăta cea mai bună definiție? Ce ar trebui să știe oamenii despre ele, în comparație cu aromele comerciale?
Parfumeria de nișă se împarte în parfumerie artistică și artizanală. Prima categorie include compozițiile care nu urmează trenduri, sunt subliniate de autenticitate, un anumit know-how, o creativitate care nu va fi constrânsă de marjele rigide de profit și cu respect pentru tradiții. Un bun exemplu este Masque Milano, ce pune în evidență tinere talente din industria parfumeriei pentru a interpreta diferite roluri, momente din trecut, emoții sau vise recurente.
Când vine vorba despre artizanal, un bun exemplu este Mendittorosa, care a lucrat cu Alessandro Reggioli, un faimos sculptor toscan, pentru a include capace lucrate manual, bijuterii și podoabe pentru sticle, cutii din lemn de mesteacăn parfumat, desene sau fotografii unice cu scopul de a amplifica experiența și de a pune accent pe exclusivitatea produsului.

Se poate educa nasul (și cum)? Sau ne naștem cu acest simț?
Nasul se poate educa și putem urma modelul școlii ISIPCA, unde viitorii parfumieri miros o lungă perioadă de timp ingredientele folosite în parfumerie pentru a întări conexiunea dintre miros și memorie, ca ulterior să poată compune acorduri și să recreeze mirosurile naturale.
Mirosurile declanșează amintiri puternice, în mare parte căci regiunile creierului care procesează mirosurile, amintirile și emoțiile sunt strâns legate. Unele persoane se nasc cu un simț dezvoltat și sunt mai conștiente de miros, ele pot identifica ușor note, tranziții, momente sau experiențe anterioare asociate cu mirosul.
Gusturile noastre sunt cultivate de experiențe private, acumulate în copilărie și emoțiile olfactive ne punctează viața, ceea ce face individualitatea cel mai important factor în parfumerie.

Din perspectiva consumatorului, pentru a-și educa nasul și a-și spori cunoștințele avem prima revistă dedicată mirosului și parfumului, NEZ, care ne invită să ne folosim nasul pentru a înțelege lumea din jurul nostru. Această recenzie a societății olfactive explică, descifrează și explorează, prin sondaje, rapoarte, întâlniri, analize critice, și te ajută să înțelegi mai ușor tranzițiile, unitaritatea mirosurilor și ingredientele.
care să fie declinarea olfactivă a verii din portofoliul Niche Parfumerie?
Mirosul verii pentru fiecare poate însemna ceva diferit, arome răcoritoare citrice sau fructate, note verzi, parfumuri florale, marine sau moleculare. Pentru cei ce adoră mirosul mării și compozițiile sărate, Beso Beach, un club și o plajă faimoasă de lângă Barcelona, a încapsulat împreună cu cei de la Carner vara și stilul de viață mediteranean în cinci compoziții diferite.
Celor care le plac compozițiile fructate, florale și efervescente le propun Premiere Note cu linia Magical Gardens, un omagiu adus celor mai frumoase grădini, o călătorie olfactivă în frumusețea naturii. Pentru cei care vara preferă compozițiile verzi, avem cea mai nouă lansare Parfums de Nicolai, Riviera Verbena, o verbenă verde și acidulată, precum și diferite compoziții ce includ note ca frunza de smochin sau vetiverul.
Persoanele care apreciază creativitatea și vor un miros complet diferit pot încerca arome care au recreat mirosul ploii, sau pe cel al ceții, cum sunt variantele Filippo Sorcinelli sau compozițiile moleculare creative care satisfac și cele mai individuale gusturi.
Recomandarea este să purtăm ceva ce ne ajută să echilibrăm vremea de afară, dar nu este o regulă și, dacă vara înseamnă parfumuri dulci, nu lăsați pe nimeni să vă spună altceva.

Povestește-mi și despre spațiile Niche Parfumerie, întâi înTimișoara, apoi în București, sub forma 50ml Artistic Fragrance Bar.
În Timișoara, Niche Parfumerie a evoluat și a crescut odată cu clienții și încorporează două experiențe, cea online și cea offline. Online am introdus în premieră serviciul de eșantioane, unde se poate testa la distanță, se pot comanda seturi cu diferite teme sau create în parteneriat, pe când în magazine ne-am dorit să creăm comunități strâns legate de cultură și experiențe olfactive.
În spațiile de vânzare cu amănuntul am introdus merchandisingul vizual creativ și schimbările sezoniere care amplifică experiența de shopping, de la vitrina creativă la ambalaje limitate create de artiști ascendenți, până la atmosfera și mirosul spațiului interior. Cu materiale naturale, lumină caldă și piese comisionate de artă, am introdus o estetică primitoare, anti-lux, în sfera retailului de parfumerie de nișă din România.
La București, odată cu deschiderea 50ml Artistic Fragrance Bar, ne-am dorit să subliniem și mai mult comunitatea și experiența offline. E un concept store neconvențional, unde sezonier lucrăm cu designeri și artiști, pentru a crea experiențe olfactive unice prin evidențierea ingredientelor rare, din dorința clienților de a explora branduri noi și de a întâlni maeștri parfumieri sau de a expune publicului creații emblematice.
ne dezvălui Câteva planuri de viitor pentru Niche Parfumerie?
Ne dorim să aducem cât mai mulți parfumieri și directori creativi în România. În octombrie îi vom avea oaspeți la București pe directorii creativi OmanLuxury și, în decembrie, pe cei de la Mille Centum Parfums, în cadrul unor evenimente private și sperăm ca anul viitor să vină Patricia de Nicolai. Facem pași permanenți pentru integrarea brandurilor noi - un nou venit este Les Néréides, brand care întruchipează rafinamentul și stilul autentic francez și are deja un parfum cult, Patchouli Antique.
Și un forecasting: Care va fi the next big thing în parfumeria de nișă?
În ultimii ani a luat amploare parfumeria moleculară, am văzut diferite mărci care au îmbuteliat simple molecule sau creând, precum Nomenclature, compoziții artistice structurate pe molecule emblematice. The next big thing va fi un brand ce folosește tehnologia headspace, reconstrucția unui miros din jurul diverselor obiecte, am și văzut de curând un brand ce a stârnit interes în industrie și poate va ajunge în curând și în România.

Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.