DE Mădălina ionescu

love brands

MIOBIO


Continuăm seria #LoveBrands cu MioBio, boutique-ul chic care adăpostește o serie generoasă de produse cosmetice organice, naturale și sustenabile, atât din România, cât și din afară.


Am stat de vorbă cu Alma Rusu și Ioana Păun, cele două fondatoare, despre schimbările prin care a trecut business-ul, despre adaptabilitatea la un nou context, despre susținere și cum arată realitatea unei industrii care merge mai departe, deși acum funcționează cu ușile închise.

CE FĂCEA miobio CÂND A ÎNCEPUT PANDEMIA LA NOI? ce planuri aveați, ce schimbări puneați la cale?



Ritmul este în general alert la noi, pentru că în permanență se întâmplă câte ceva, fie campanii, fie lansări de produse noi. Ne aflam la momentul respectiv în plină perioadă de mărțișor și 8 martie. Pe urmă, eram în discuții pentru importul unor game noi, pentru că în fiecare an, în februarie, suntem la Nürnberg, la unul dintre cele mai mari târguri europene de produse bio și nu există an să nu ne întoarcem fără „ceva bun”.


Or, totul s-a oprit brusc, iar pe 10 martie trimiteam primul newsletter cu recomandări referitoare la „spălatul des pe mâini”. A fost o schimbare de focus majoră, sub apăsarea senzației acute de ireal. După primele momente de panică ne-am adunat și ne-am concentrat pe ce putem face ca să rămânem la suprafață.

Ce s-a schimbat în modul vostru de lucru și ce măsuri ați luat?



Suntem un business mic, o echipă de 5, astfel încât reorganizarea s-a făcut imediat. Noi două am rămas să lucrăm de acasă, iar colegele noastre au venit prin rotație în magazin. Acesta a rămas închis pentru public, însă de acolo gestionăm toate comenzile online și cele de distribuție către alte magazine.

Doar că s-a dovedit a fi stresant și solicitant: „home office” s-a transformat în „non-stop office”, cu lucrat la toate orele posibile și în toate zilele săptămânii.



Recunoaștem că nu ne așteptam să avem un volum crescut de comenzi și suntem într-o mirare plină de recunoștință. Însă una este să gestionezi lucrurile în echipă completă, la fața locului, și alta e situația în care trebuie să lucrezi fracturat, cu coordonarea multor lucruri prin telefon, cu situații neprevăzute care tot apar.


Astfel încât zilele pot deveni haotice, oricât de organizate am fi, sau pur și simplu cu atât de multe lucruri de făcut în paralel, încât nici nu ne dăm seama când se face din nou seară și suntem de-abia la jumătatea listei de „to do” a zilei.

Cum se vede această nouă realitate a industriei frumuseții?


Ne așteptăm la schimbări atât în materie de preferințe pentru anumite tipuri de produse, de comportamente diferite de consum, cât și în setarea de noi reguli în magazinele de beauty, unde se va pierde, spre exemplu, din nonșalanță la testarea produselor.

Pandemia a îndreptat ochii tuturor, la unison, către grija pentru sănătate.



Și toți acești ochi s-au îndreptat și către natură, izolarea a umplut internetul de ciripit de păsărele, copaci înfloriți în orașe pustii, nori pufoși pe cer albastru, acoperit în multe colțuri ale lumii până de curând de smog. Aceste două elemente combinate s-ar putea să se traducă și în industria frumuseții prin alegeri mai grijulii și mai responsabile pentru noi și mediu.


Trendul exista în mod cert, dar credem că va exista un salt și o creștere în acest sens. Ingrediente curate, sigure pentru sănătate, brand „verde” (inclusiv în procesul de producție și ambalaje), less is more, brand local/„susține afacerile mici”, îngrijire acasă – se numără printre cuvintele-cheie care vor fi tot mai mult asociate cu industria frumuseții.

Cum arată primele proiecte work from home?



Am început cu campanii legate de nevoile imediate ale momentului – igiena și îngrijirea pielii când te afli într-un exces de igienă. Am făcut-o însă cu măsură, pentru că a fost o explozie de informații fără precedent în toate mediile. Producătorii s-au repliat și reorganizat și ei.


Am fost încântate să putem anunța de pildă că Florascent Parfumeurs, manufactură germană de parfumuri naturale, a creat un dezinfectant de mâini pe care îl vinde non-profit, ceea ce facem desigur și noi.


Sau că Madara a lansat nu doar un dezinfectant de mâini cu procent mare de alcool vegetal, ci și o gamă completă de produse complementare și indispensabile în noua noastră rutină, inclusiv cu o cremă de mâini la gramaj mare, care să poată sta la îndemână pe orice noptieră sau birou.

În paralel, sfaturile noastre s-au concentrat pe păstrarea rutinei de îngrijire, lucru care nu se întâmplă de la sine atunci când stai mai mult în casă.


Cum v-a susținut comunitatea miobio în această perioadă?



Clienții au fost pur și simplu extraordinari, am fost efectiv copleșite de emoție și am simțit și noi din plin valul de solidaritate pe timp de criză. MioBio există de peste 10 ani, timp în care s-au legat prietenii sau relații calde cu mulți dintre cei care ne trec pragul.


De nenumărate ori ne-a fost dat să auzim „am putea comanda online, dar ne place să venim la voi”. Iar acum, într-adevăr, au comandat online și am primit multe mesaje de încurajare. Suntem extrem de recunoscătoare pentru tot ce ni se întâmplă și această susținere ne ajută mult nu doar în supraviețuirea financiară, ci și la menținerea moralului.

Un sfat pentru micii antreprenori locali pentru a face față unor situații de criză?



Viteză de reacție și păstrarea legăturii cu clienții. Altfel, ceea ce se construiește în ani se poate risipi în săptămâni...

Cum o să sărbătoriți prima zi de normalitate?



Uf, abia așteptăm! Redeschidem magazinul luni, 18 mai. Să fim din nou împreună și să ne revedem clienții este deja în sine o sărbătoare. Și ne-am mai gândit la un lucru care se va întâmpla negreșit. Luni dimineață vom trece prin piață pentru flori. Abia așteptăm să reumplem vazele din magazin! Va fi un mic semn de revenire la normalitate.

https://mailchi.mp/glamour/storysubscribe
  • Open in Browser

Mai multe povești în newsletterul nostru!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.