
DE AMALIA DOBRE
love brands
GALERIA MOBIUS
Continuăm seria Love Brands cu Galeria Mobius și aflăm de la Roxana Gamarț, co-fondatoarea galeriei, despre noile planuri de relocare, despre Exhibition Continues, pagina de Instagram care va reuni toate galeriile din România, dar și despre modalitățile prin care îi putem susține acum.

Ce expoziție aveați în derulare și ce pregăteați când s-a declanșat pandemia la noi?
Ultima expoziție în spațiul ocupat de galeria Mobius în ultimii 5 ani a fost cea a artistului Pandele Pandele, deschisă pe 7 februarie. În mod ironic, titlul expoziției a fost What The Fuck Would Jesus Do? – o întrebare care acum mi se pare mai mult decât pertinentă în contextul dat.
Expoziția urma să se desfășoare până în a doua jumătate a lunii martie, însă acest lucru nu a mai fost posibil, odată cu instalarea stării de urgență. Comunitatea din jurul galeriei Mobius a crescut de la an la an, iar numărul oamenilor care ne treceau pragul până nu demult era destul de mare, așa că am sistat programul cu publicul destul de repede.

A trebuit să amânăm pe termen nelimitat restul expozițiilor din primăvara aceasta – respectiv expoziția Leei Rasovszky, a lui Saddo și expoziția din iulie, dedicată artiștilor emergenți.
Cred că cea mai neplăcută parte a întregii situații se leagă de incertitudinea în care ne aflăm – nu putem vorbi de vreo strategie sau de vreun plan atâta timp cât nu avem date concrete, nu știm cât va dura această situație de excepție – putem doar să presupunem și să sperăm că lucrurile vor reveni cât mai repede la ceea ce înainte obișnuiam să numim normalitate.


Cum v-ați adaptat noii situații?
Nu știu în ce măsură m-am adaptat în mod real la acest context și nici nu-mi doresc să mă obișnuiesc prea mult cu o lume în care nu-mi pot vedea prietenii decât pe ecrane sau păstrând distanța regulamentară, dar cu siguranță am ajuns în punctul în care m-am deschis complet în fața schimbărilor generate de acest context.

Sunt perspective pe care înainte nu le vedeam și pe care acum le descopăr – sau mai degrabă sunt forțată să le descopăr.
Percep totul ca pe un episod care în mod evident a adus modificări majore în activitatea noastră profesională și în viețile personale, dar care rămâne totuși un episod. Așa că aștept ca acest moment să se termine și, în funcție de ce va rămâne după această furtună, vom putea lua decizii în baza cărora să putem merge mai departe.

Într-o primă fază am trecut prin toate etapele unui doliu după viața pe care o aveam înainte de pandemie – negare, furie etc.
Acum sunt în punctul în care deja am acceptat schimbările impuse de situația dată și doar uneori mă mai las cuprinsă de anxietăți legate de ce urmează.


ce schimbări a produs?
Unele schimbări sunt doar temporare, altele sunt definitive – cum este, de exemplu, cea legată de spațiul galeriei.
Am decis să renunțăm la spațiul în care ne-am desfășurat activitatea în ultimii cinci ani și să căutăm un spațiu nou în momentul în care vom atinge un punct de stabilitate socială, iar evenimentele care implică un număr mare de participanți vor fi din nou posibile.
Nu a fost neapărat o decizie grea – mai ales că luam în calcul încă dinainte de a se declanșa pandemia varianta de-a schimba spațiul expozițional cu unul mai bun.
Dar cu siguranță a avut un impact emoțional considerabil asupra mea – e un loc care a adunat o cantitate semnificativă de energie, o energie specială, pe care doar spațiile dedicate artei o pot genera, iar condițiile în care am luat decizia au fost altele decât cele pe care le aveam eu în minte inițial.
Nu reacționez bine la acțiunile făcute forțat, chiar dacă le-aș fi făcut indiferent de context – e o chestiune de nuanță. Dar e un an al schimbărilor și al provocărilor pe toate planurile – așa că aștept cu nerăbdare și curiozitate să văd ce va urma.

În definitiv, trăim momente cu adevărat istorice – sunt curioasă să văd nu doar ce pot face eu cu acest context, dar și ce face contextul ăsta cu mine.


ce face acum mobius?
Mobius e online, deși eu nu cred în actul artistic intermediat de spațiul virtual. Arta ține de un anume tip de autenticitate și apropiere umană, este, printre altele, un mod de apartenență a individului la epoca pe care o parcurge și la comunitatea în care acesta se dezvoltă. Una e să privești imaginea unei lucrări și alta e să te afli în fața lucrării, să trăiești emoția pe care o generează apropierea de artă.
Dar nu vreau să fiu ipocrită – publicul are în continuare acces la noi, e ca o relație la distanță, și asta tot e ceva până la urmă. Avem un newsletter săptămânal – Your Weekly Dose of Art – în care trimitem către oameni imagini cu lucrările săptămânii respective.
Împreună cu Expo Arte, am inițiat un proiect în cadrul căruia artiștii galeriei pregătesc acum o serie de materiale video în atelierele lor – o parte din ele improvizate acasă, un fel de vizite virtuale în spațiile lor de creație. Pe lângă asta, pregătim materiale pentru o pagină de Instagram inițiată de toate galeriile din România, sub titlul Exhibition Continues, pagină ce urmează să fie lansată în scurt timp.

Este un gest de solidaritate între galeriile românești, un gest care are potențialul de a se dezvolta pe viitor într-o platformă mai amplă de proiecte comune.


Cum vă pot susține vizitatorii galeriei?
Cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei, am inițiat o serie de ediții limitate după lucrări originale, numerotate și semnate de către artiști, la prețuri accesibile celor care doresc să achiziționeze artă. Cei care doresc să susțină galeria și artiștii din programul Mobius o pot face achiziționând fie lucrări în original, fie edițiile limitate.
Poți achiziționa lucrări de la Mobius accesând secțiunea Editions de pe site-ul galeriei sau trimițând un e-mail la office@mobius-gallery.com
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.