Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Natalia Muntean

Cunoaște-le pe „Femeile de Marți”

LOVE BRANDS

Încerc să-mi amintesc cum dădeai peste business-uri mici cu care să rezonezi înainte de era Instagram. Ai ghicit, și pe profilul „Femeilor de Marți” tot la capătul unui infinite scroll am poposit.

„Proiectul «Femeile de Marți» este întâi de toate un spațiu în care femei care inspiră prin modul de a fi și prin stilul lor de viață pot face schimb de cunoștințe și experiențe. În al doilea rând, «Femeile de Marți» este un brand de haine și de decorațiuni de interior prin care încercăm să promovăm stilul de viață slow, o viață mai domoală”, explică Nadya Glo.

Ileana di Leonardo și Natka Minunatka, două dintre inițiatoarele proiectului „Femeile de Marți”

nadya, Care este povestea din spatele proiectului „Femeile de Marți”?

Povestea Femeilor de Marți s-a născut din prietenia a trei femei și a întâlnirilor lor în zilele de marți, la șezători cu pâine, vin și discuții despre viață. Niciuna dintre aceste întâlniri n-a fost întâmplătoare. Oamenii apar în viețile celorlalți la timpul potrivit și cu un scop anume. O spunem din proprie experiență atunci când privim înapoi și ne amintim despre cum a început povestea noastră.

Acum câțiva ani, florista Ileana Di Leonardo trăia cu familia în Serbia. În Moldova, Nadya Glo se ocupa cu fotografia, în timp ce Natka Minunatka cocea pâine în brutăria sa. Ne-am cunoscut dintr-o întâmplare deloc întâmplătoare. În timpul vizitelor Ilenei în Moldova, noi, femei aparent necunoscute, dar apropiate sufletește, am început să ne adunăm la Natka în brutărie. La început, pâinea era pretextul principal.

Treptat, plimbările au devenit șezători lungi cu vin, pâine proaspătă, unt, sare și împletite cu discuții lungi despre viață, emoții, povești de-ale noastre, vesele și nu prea. Abia după o vreme ne-am prins că întâlnirile noastre aveau loc marți, așa că Ileana ne-a „botezat” prietenia – „Femeile de Marți”.

Nadya a lucrat în marketing și s-a ocupat cu fotografia timp de mulți ani, dar visa la un brand de haine propriu, care i-ar fi oferit șansa să-și realizeze ideile creative. (...) Ea și-a deschis propriul studio de fotografie chiar în inima Chișinăului, acesta fiind prin extensie și un spațiu creativ. Însă a înțeles la scurt timp că îi lipsea un „complice” creativ, un om cu viziuni asemănătoare cu care ar putea pune umărul la dezvoltarea studioului și a brandului de haine. Nu în zadar se spune că poți simți pe deplin fericirea doar atunci când o poți împărtăși cu altcineva.

Între timp, Ileana împreună cu familia au decis să se întoarcă acasă, pentru că îi era nespus de dor de casa, oamenii și florile sale, de Moldova sa. Acolo o aștepta deja Nadya cu studioul, schițele și cu propunerea „Hai să lucrăm împreună!” Așa a început munca la brandul de haine, paralel organizând viața studioului, sesiuni de fotografie, workshopuri și petreceri de cina.

De ce acest nume și când s-a transformat ideea voastră într-un business?

Pentru că la baza conceptului se află istoria unei prietenii între femei, a fost evident că vrem să-l numim „Femeile de Marți”. Munca din spatele conceptului și a brandingului a durat mai bine de un an. Ni s-a alăturat pictorița Nadya Izosimova care creează ilustrațiile pentru brand și brodează manual piesele din colecții. Stofele sunt produse de o mică fabrică de familie din România, iar oficial, brandul a fost lansat în ianuarie 2022.

Produceți kimonouri cu aplicații și broderii - de ce v-ați oprit asupra acestei piese vestimentare?

O haină care servește mai multor scopuri e chiar miezul filosofiei noastre. O poți combina cu orice alte haine, iar piesa vestimentară în sine e creată din stofă excepțională, produsă în România. De acolo, ea trece Prutul și e brodată manual de pictori moldoveni.


Noi credem că în dulap e nevoie de haine pe care să le poți purta ani la rând fără a se demoda, haine care să aibă în spate o istorie.

Piesele de rezistență sunt rochia și cămașa de tip kimono: acestea se potrivesc oricărei siluete, combinând minimalismul japonez cu libertatea de exprimare.

De unde vă luați inspirația?

Numai și numai din viață. Credem că în prezent există un flux atât de mare de lucruri mai puțin naturale și lipsite de sinceritate, așa că atunci când am decis să creăm propriul brand, ne-am inspirat din stilul nostru de viață, din valorile noastre, dar și din poveștile femeilor cu care comunicăm.

ce plănuiți pe mai departe pentru „Femeile de Marți”?

Din păcate, din cauza unei serii de factori, am fost nevoite să închidem magazinul fizic din Chișinău. Dar vom reveni la timpul și locul potrivit, într-un format ca la carte. În prezent, Ileana se află la Chișinău, Nadya la București, iar Femeile de Marți doar online.

Acum suntem pe ultima suta de metri cu munca la site, unde vrem să construim nu doar un brand de haine, ci o comunitate online pentru femeile care-și doresc să împărtășească experiențe, viziuni, cunoștințe și emoții cu alte femei.

De ce au nevoie femeile de sprijinul altor femei?

Pentru a ne susține reciproc și pentru a conștientiza că suntem OK. Foarte multe femei sunt singuratice și trec prin diverse situații de viață, trăiesc un întreg spectru de emoții, dar nu toate decid să meargă la psiholog și nu fiecare are un om apropiat alături, cu care ar putea discuta un subiect important sau de la care să ceară un sfat.

Prin propriul exemplu ne-am dat seama cât de important este să avem acel om de suflet care te va asculta, îți va povesti istoria sa și care-ți va spune „ești OK, și mie mi s-a întâmplat la fel”. Majoritatea femeilor se confruntă cu situații similare, trăiesc emoții sau frici asemănătoare. De aceea, pe site-ul nostru ne dorim să abordăm teme cu adevărat importante pentru femei, să povestim istoriile celor care sunt gata să-și împărtășească experiențele. Astfel spus, istoriile femeilor care ne inspiră.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.