De Elisabeta Gedő Fotografii de Raluca Mărgescu
Epretext
LOVE BRANDS
„Epretext este o galerie de design ce adună, atât în online cât și în offline, artiști și designeri români care prin practica lor reconstruiesc industrii și reașază valori”, descrie fondatoarea Adela Maria Marius spațiul pe care l-a creat. „Pe scurt, îmi place să caut designeri talentați și să lucrez cu ei.”

Am vorbit cu Adela despre proiectele aflate în desfășurare în cadrul galeriei, despre cele care vor urma și despre procesul de curatoriere a artiștilor și designerilor emergenți.
Epretext s-a lansat în 2019, dar „de anul acesta, structura galeriei se axează pe trei segmente: WORKS, TALENTS și PROJECTS”, spune Adela.
WORKS înseamnă „selecția galeriei de obiecte, curatoriată de mine. Este vorba de obiecte –de la piese de mobilier la ediții de artă ce se găsesc pe epretext.com. Segmentul WORKS are și o arhivă a tuturor obiectelor din colecțiile anterioare, începând din 2019.
TALENTS este despre designeri, cine sunt ei, ce valori urmăresc. Aici ne ocupăm și să transmitem mai departe comunității vești pe care le aducem din atelierele lor.
Iar PROJECTS este atât despre proiectele noastre cât și despre cele colaborative, de la expoziții, proiecte de consultanță, la campanii. Fie că sunt proiecte ce țin de online cum sunt campaniile, fie expozițiile care se desfășoară offline, ele sunt o modalitatea de a ne conecta cu comunitatea noastră.”
Péter Jecza, „Corolla 1980”
ADELA, Ce proiecte se desfășoară în această perioadă în cadrul Epretext?
Reconstruim platforma online, iar în paralel, pregătim anul intens 2023 - Timișoara Capitală Culturală. La final de an, urmează și o cină pentru colecționarii galeriei. Acum verificăm comenzile, planificăm colaborări noi cu designerii și, în scurt timp, vom urca și o nouă serie de obiecte în serie limitată cu Radu Abraham.
Radu Abraham, „All pine day bed”
Radu Abraham, „All pine day bed”; Arboritm, raft „Return to basics”; Péter Jecza, „Corolla 1980”; Ana Botezatu, „A pile of anxieties”
Unde cauți talente noi? ȘI Ce observi mai întâi atunci când faci cunoștință cu un produs/designer/artist ? ce au în comun cei care ajung să facă parte din familia Epretext?
Caut peste tot, chiar peste tot: de la târguri de design, la open studios, la mediul online. Sunt mereu curioasă să aflu despre proiecte și designeri. De multe ori aflu despre ei din social media, alteori din reviste de specialitate. În meseria această este important să ai ochii deschiși.
Autenticitatea este una dintre cele mai importante calități pe care le caut. Un al doilea aspect la care sunt atentă sunt valorile designerului. Oricât de atrasă aș fi de un obiect, sunt curioasă de poveste, de concept, poate de greutățile pe care le-a întâmpinat și sunt foarte atentă la designer ca om. Din acest motiv, petrec foarte mult timp în ateliere sau țin o legătură strânsă cu ei, tocmai pentru a descoperi mai multe. Cred că așa se formează o echipă, o familie.
Materia, masă „Ostinato III”, scaun „Midas”
și consolă „Ostinato V”; Cosmiq, vază „Collis”; Marius Bercea, „Field of Allusin”
Care sunt artiștii și designerii pe care tu îi colecționezi?
Mulți, de multe ori înainte să colaborez cu ei, aleg să îi colecționez și eu. Radu Abraham, Ana Adam, Ana Botezatu, UAU, Victoria Finală, Mircea Cantor, Constantin Flondor se regăsesc în colecția mea personală, printre alții.

Radu Abraham, „Light sculpture for Archaeus Foundation”
Ce ți se pare actual acum în design?
Colaborările. Ele pot aduce plus valoare și ne bucurăm că am participat la ultima colaborare între artista Ana Adam și atelierul de ceramică Gruni. Cred că astfel de colaborări sunt importante și devin actuale tocmai prin fuziunea dintre artă și design.
„Am venit din cosmos ca să fiu prietena ta”, ceramică pictată de Ana Adam în colaborare cu Gruni
CE URMEAZĂ PENTRU Epretext?
Ah, multe! Și am mari emoții pentru că în selecția de anul viitor vor fi atât designeri români, cât și internaționali. M-am bucurat să întâlnesc designeri internaționali cu ale căror valori rezonez. Cred că îmbinarea designerilor români cu cei internaționali va aduce o altă perspectiva asupra designului românesc și vine ca un pas natural în evoluția galeriei.
Pregătim trei expoziții la Timișoara, Cluj și București. Sperăm că anul viitor să putem avea primul spațiu fizic, care să fie atât un magazin de design, cât și un birou pentru toată zona de proiecte de consiliere.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.