DE AMALIA DOBRE

love brands

CIRCA 1703-3071


Continuăm seria Love Brands cu CIRCA 1703-3071, buticul cu obiecte de design vintage din curtea Fabrica, unde Laura Paraschiv, owner și arhitect, adună tot ce găsește mai bun în călătoriile ei prin flea markets și magazine dosite de vechituri.


Dacă o urmărești pe Instagram, știi deja povestea vazelor și a lămpilor „curioase“, cărora le găsește mereu un context, uneori amuzant, alteori atât de frumos, că te surprinzi căutând exact floarea pe care a ales-o ea pentru vaza pe care tocmai ai cumpărat-o, atunci când a prezentat-o.


Am stat de vorbă cu Laura despre cum ar trebui luminată o încăpere, despre meșterit și despre ce se întâmplă la CIRCA în perioada aceasta.

CE FĂCEA circa 1703-3071 CÂND A ÎNCEPUT PANDEMIA LA NOI?



Luna începuse foarte bine între altele cu o invitație din partea The Institute să particip cu un eveniment la CIRCA 1703-3071 în cadrul Romanian Design Week, ce urmă să înceapă la jumătatea lui mai, se pregătea terenul pentru două amenajări de cafenele.


Prietenii mă tachinează că am devenit specialistă în concepte unice pentru spații mici și semi-imposibile din punct de vedere logistic și exact așa erau cele două joburi în discuție.

Un început de primăvară cu provocari care mă entuziasmau a fost deturnat rapid de pandemie.


CE se întâmplă acum?



În primele două săptămâni, am fost destul de confuză și pesimistă, mi se părea straniu să încerc să vând ceva, să țin magazinul „deschis“.


Dar treptat, oamenii au început să mă contacteze întrebându-mă despre obiectele postate zilnic pe Instagram sau Facebook. Și mi-am dat seama că ceea fac are și o valență de serviciu public pentru că o parte dintre cei care deja mă cunoașteau și știau că sunt arhitect, m-au întrebat și cum pot să își îmbunătățească locuințele sau punctual anumite zone din casă.

Faptul că am fost țintuiți cu toții în case le-a dat multora și ocazia și răgazul să observe disfuncționalități ale spațiilor.



Sau să realizeze că le lipsesc uneori doar câteva elemente care ar putea să îmbunătățească considerabil comfortul și calitatea vieții în propria lor locuința.


Despre cât de important este iluminatul și despre starea de bine pe care o conferă un spațiu luminat inteligent eu vorbesc de ceva ani cu un entuziasm nesfârșit, iar acum se pare că destul de mulți au avut revelații și au ajuns la vorba mea.


O lampă centrală de tavan nu poate acoperi toate așteptările: să fie și mică pentru că înălțimea camerei este de circa 250 cm, dar să aibă personalitate, să lumineze și bine, dar să nu îți intre nici lumina în ochi etc.


Mai multe corpuri de iluminat plasate în locuri diferite – pe pardoseală, pe masă, pe comodă, printre rafturi etc. – îți oferă libertatea de a crea scenografii diferite în funcție de activitatea desfășurată sau de starea de spirit.


Numai că un mix de surse de lumina gândit pentru fiecare camera este în același timp o decizie complexă atât funcțional, cât și estetic – nu e așa simplu cum pare. Știu că poate sună exagerat, dar un specialist poate face minuni; am deja nenumărate cazuri de clienți fericiți de astfel de îmbunătățiri majore.

Cum te-ai adaptat noii situații?



Publicul interesat de design vintage este destul de nișat, iar la Circa 1703- 3071 nu mă bazăm nici înainte pe oamenii care ar fi intrat aleator în magazin și nici pe evenimente organizate cu mulți participanți simultan. Este un spațiu de mici dimensiuni folosit la maximum (circa 50 mp) de care mă ocup singură (nu am angajați).

La începutul perioadei de restricții de circulație mi se părea că se prăvălește lumea și obiectele mele odată cu ea.



Mi se părea groaznic să mă gândesc la vânzări în contextul în care sunt numeroase probleme majore în jurul meu. Dar oamenii au început să fie tot mai interesați de propria locuința și atunci mi-am permis să le arăt ce opțiuni au la Circa. M-a încântat foarte tare faptul că am putut să le fiu utilă pentru a face mai eficientă, ergonomică și frumoasă șederea în case.


Am avut și o categorie de clienți care au simțit nevoia să cumpere un obiect frumos pentru a-și schimba starea emoțională.


A fost o nebunie și cu vazele de toate felurile (hahaha, chiar am făcut o campanie informală de susținere a vazelor mici pe nedrept ignorate), cu obiecte vesele pe care le numesc „happy circa objects” și cu platouri de ceramică pentru că, evident, s-a gătit mult și bine în majoritatea caselor.


Cei care mă cunosc știu cât de încăpățânată sunt și că nu vând de dragul de a vinde – dacă un obiect nu funcționează într-un context, mai bine nu îl vând. Întotdeauna ghidez clienții în alegerea corectă a obiectelor, în funcție de destinația lor. Cred că așa se explică și o categorie de clienți care au devenit fideli de-a lungul anilor și care se bazează pe recomandările mele.

Cum se vede de la tine contextul acesta nou în care se află micii antreprenori?



Recunosc că nu am mai lucrat la obiecte „noi“. Mental, mi-am făcut tot felul de planuri și aștept să se mai relaxeze atmosfera, astfel încât să încep iar să umblu după „ingrediente“. „Meșteritul“ presupune și diverse consumabile, piese de îmbinare, acces la servicii diverse (alamait, tăiat, îndoit etc.) și încă nu m-am aventurat să alerg de colo colo.


În schimb, am lucrat la schițe de producție pentru două instalații complexe ale unei prietene artistă vizuală. A fost o plăcere să pun la bătaie experiența din arhitectură.

Pe lângă obiectele vintage pe care le vinzi la Circa, ai tot felul de proiecte DIY. Ce meșterești acum?



Cu ajutorul comunității, o parte dintre micii antreprenori cred că au șansă să facă pași importanți către recunoaștere și susținere locală. Depinde mult și de domeniul de activitate. Este un cerc închis, nimeni nu poate face nimic fără ajutorul celor din jur.


Consumul este important pentru că roată să se învârtă, dar sper că acum oamenii să aibă mai mult discernământ când aleg ceea ce cumpără. Eu am încurajat întotdeauna consumul rezonabil și sustenabil.


Faptul că aduc și repun în circulație obiecte vintage sau refac obiecte vechi pentru funcționalități noi este un gest ecologic fără îndoială. CIRCA 1703-3071 este și un contrapunct la invazia de obiecte de o calitate îndoielnică, produse la prețuri nejustifical de mici exploatând peste mari și țări oameni fără alte oportunități de lucru.

Ce fac eu are impact la nivel microscopic, dar orice gest contează, iar mai multe gesturi responsabile devin o mișcare.


Ce te animă zilele acestea



Bucuria oamenilor când pot să îi ajut să își găsească obiecte pentru casă care să vibreze cu personalitatea lor și care, implicit, îmi plac și mie, că doar de aceea le-am ales pentru CIRCA.


În rest mă bucură muzică, florile, diverse proiecte de artă pe care le descopăr online, gândul că voi redeschide în curând și delicioasele chiftele de la balls., care mi-au lipsit tare mult; când recunosc într-un film sau serial un obiect sau design minunat similar sau identic cu ceva de la CIRCA 1703-3071.

https://mailchi.mp/glamour/storysubscribe
  • Open in Browser

Descoperă mai multe povești în newsletterul nostru!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.