
LOVE BRANDS
De Irina Munteanu
Branduri ucrainene pe care să le susții #2
Continuăm ediția specială de Love Brands, dedicată brandurilor din Ucraina, cu Sleeper, LITKOVSKAYA, Atelier Handmade, Guzema Fine Jewelry și The Body Wear.
Citește și prima parte a materialului, în care stăm de vorbă cu TTSWTRS, Marianna Senchina, Ruslan Baginskiy, J'amemme și GUDU despre începuturile lor în industria fashion, modurile în care s-au adaptat situației devastatoare din țara lor și reziliența de care dau dovadă încă de la începutul războiului.

Sleeper
Sleeper demonstrează încă din 2014 că pijamalele pot fi (și ar trebui) purtate oriunde, oricând. Brandul a pornit de la un schimb de priviri între Kate Zubarieva și Asya Varetsa, editori fashion la acea vreme. „Acum nouă ani, în Ajunul Crăciunului, vizionam cu mai mulți prieteni «Curly Sue». La un moment dat, Kelly Lynch, actrița din rolul lui Grey Ellison, are o scenă în care poartă un halat cu dungi”, povestește Kate Zubarieva. „Eu și Asya ne-am uitat atunci una la alta și am căzut de acord din priviri că e un look cu adevărat cool.”
„În noaptea aceea, Kate a visat că stătea în mijlocul unei fabrici de pijamale. Dimineața, m-a sunat și mi-a propus să începem un business de homewear”, povestește Asya. „Mi-a luat o săptămână să accept propunerea, dar i-am sugerat să creăm și pijamale pentru ieșit din casă, nu doar pentru stat acasă. Șase luni mai târziu, Sleeper și-a lansat prima colecție, iar după două luni, redactorul șef al Vogue Italia, Franca Sozzani, numea Sleeper brandul lunii.”

Sleeper este unul dintre brandurile care nu și-au oprit activitatea în primele săptămâni de război, ci și-a recalibrat sarcinile și prioritățile.
„Prioritatea noastră a fost să ne mutăm echipa într-o zonă sigură și să avem grijă de sănătatea lor fizică și mentală. Așa am ajuns în Turcia, în Europa și în vestul Ucrainei și am creat un grup de suport psihologic pentru ca echipa să poată discuta cu profesioniști despre orice. De acolo ne-am văzut mai departe de muncă”, spune Asya Varetsa.
Cât despre următorii pași, fondatoarele abia așteaptă să se întoarcă în Ucraina, dar și să se extindă internațional. „Avem planuri mari care vizează direcții noi pentru Sleeper”, continuă Kate. „Întrucât rămânem în Europa momentan, angajăm europeni talentați pentru a ne face reciproc mai puternici. Este o sinergie simbolică pentru prezent. Când cultura ucraineană întâlnește cultura europeană, apar noi soluții și idei.”

LITKOVSKAYA
„LITKOVSKAYA a apărut firesc, de vreme ce familia noastră este implicată în designul vestimentar de patru generații”, spune designerul Lilia Litkovskaya, fondatoarea brandului inspirat de metafizica lucrurilor și de interacțiunile oamenilor cu legile naturii.
LITKOVSKAYA a revenit din vestul Ucrainei, unde își mutase producția la începutul războiului, în Kyiv. Cu puțin timp înainte, Lilia povestește că le venise ideea de a aduce laolaltă tineri ucraineni talentați și creativi pentru a îi prezenta lumii la Paris Fahion Week. Așa a prins contur platforma ArtCode.Ua (@artcodeua, pe Instagram), care a crescut și adună acum numeroase nume ucrainene, organizează pop-up-uri caritabile și strânge donații în sprijinul Ucrainei.


Între timp, scopul Liliei rămâne în continuare să-și ajute țara, să dezvolte brandul, să reconstruiască ce a fost distrus, să se adâncească în tradiții și să le transmită mai departe în întreaga lume.

Atelier Handmade
Atelier Handmade este un brand sustenabil, pornit din dorința de a crea lookul de plajă ideal, care să nu dăuneze naturii, axat pe cel mai confortabil material: inul.
Anastasia Yershova, fondatoarea Atelier Handmade, își împarte de câțiva ani viața între Kyiv și Londra, acolo unde se afla atunci când a izbucnit războiul. În prima săptămână s-a asigurat că echipa ei nu este în pericol, după care s-a înscris ca voluntar la un centru din Londra, unde a devenit responsabilă cu transportul bunurilor umanitare din Europa către zonele afectate din Ucraina. „Lucram fără întrerupere, dar aveam satisfacția că oamenii din Chernihiv, Sumy și Kharkiv primesc medicamentele, produsele de igienă și mâncarea de care au nevoie”, își amintește Anastasia.
Anastasia mai spune că după ce a trecut șocul și au rezolvat problemele de securitate, echipa ei a fost cea care a propus să se întoarcă la treabă. Ca atare, nu au întârziat deloc cu lansarea noii colecții, la timp pentru începutul sezonului cald, pentru care brandul creează exclusiv.
În prezent, Atelier Handmade continuă să se extindă internațional și să se implice activ în activități caritabile, donând o parte din profituri militarilor și refugiaților din Ucraina. Totodată, în viitorul apropiat urmează să lanseze un pop-up shop cu designeri ucraineni la Londra.

Guzema Fine Jewelry
Guzema Fine Jewelry a prins contur în 2016, iar de atunci designerul Valeria Guzema a lansat peste 30 de colecții de bijuterii lucrate manual, cu grijă față de mediu, multe dintre ele create în scopuri caritabile.

De când a izbucnit războiul, brandul își donează în totalitate câștigurile forțelor armate ale Ucrainei și cumpără medicamente și alte necesități pentru cei vulnerabili.
Pentru Valeria Guzema, faptul că poate să ajute este un mod de a se liniști, care îi dă speranța că lucrurile se vor îmbunătăți. „Cu câțiva ani în urmă, mi-am înființat propria fundație caritabilă, care se concentra pe ajutorarea copiilor”, povestește ea. „Între timp, focusul nostru s-a schimbat. Acum venim în ajutorul localnicilor, forțelor militare și doctorilor din Chernihiv, regiunea în care se află și orașul meu natal, una dintre primele victime ale agresiunii rusești. Toate fondurile merg către oameni cu speranța că îi vor ajuta să facă față un pic mai bine condițiilor dificile în care sunt nevoiți să trăiască.”
Valeria mai spune că acum încearcă să rezolve mai multe probleme deodată. Una dintre ele este prezența pe piața internațională, având în vedere capacitățile reduse de a acoperi cererile din Ucraina dinainte de război. La fel de important rămâne să își păstreze echipa în siguranță, să se implice în inițiative caritabile și să continue să își sprijine țara.

The Body Wear
„The Body Wear este un brand despre femei și pentru femei, așa că trebuie să continuăm să le admirăm și să le dedicăm toată munca noastră”, spune fondatoarea Mariei Yaslynska.
„Când a început războiul, ca orice afacere responsabilă, prioritatea noastră principală a fost siguranța angajaților noștri”, mai spune designerul ucrainean. „A urmat apoi exportul stocurilor în Europa, iar când am înțeles că nu vom mai putea produce colecții noi, am fost nevoiți să le vindem pe cele deja existente.”
De curând, The Body Wear a făcut echipă cu regizoarea Alina Dianova pentru a aduce o odă femeii ucrainence, „o ființă fragilă în care stă o forță incredibilă ce o face capabilă să reziste oricăror provocări”, într-un proiect video social, prezentat la Cannes.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.