
De Irina Munteanu
Branduri ucrainene pe care să le susții #1
LOVE BRANDS
Dăm startul unei ediții speciale Love Brands, cu focus pe Ucraina și câteva dintre brandurile pe care le admirăm pentru creațiile lor și modurile în care îmbină tehnicile tradiționale cu designul modern și practicile sustenabile.
Într-o perioadă în care industria fashion din Ucraina se luptă să supraviețuiască, iar multe afaceri își donează procente din profit pentru a-și ajuta țara să facă față războiului, e important să venim în sprijinul lor.
Am invitat mai multe branduri ucrainene să ne povestească despre începuturile lor în industrie, modurile în care s-au adaptat situației devastatoare din Ucraina și reziliența de care continuă să dea dovadă. Descoperă-le pe primele cinci dintre ele în cele ce urmează.

TTSWTRS
TTSWTRS este un brand din Kyiv, inspirat de cultura tatuajelor și pornit ca un experiment în 2013, de către Anna Osmekhina, fost designer de costume, editor de modă și stilist. Fondatoarea spune că totul a început cu o colecție de sweatshirt-uri pe care nu a plănuit niciodată să o transforme într-un brand.
„M-a fascinat mereu felul în care tatuajele transmit un mesaj și mi-am dorit să le văd printate pe haine. Prietenii mei au trimis însă fotografii din colecția inițială la Colette, lor le-au plăcut foarte mult piesele, și cum s-au vândut complet în două săptămâni, am decis să nu ne oprim”, spune Anna.

Pe lângă artiștii tatuatori, care se vor număra mereu printre colaboratorii lor, Anna Osmekhina, care este și ambasador No More Plastic, mai spune că și-au extins sursele de inspirație către mediul înconjurător și sustenabilitate.
„Misiunea noastră de a proteja planeta a evoluat de-a lungul anilor. A fost nevoie să devenim un brand să realizăm cât de nocivă este industria fashion pentru mediul înconjurător. Între timp, ne-am redus numărul de produse, iar multe dintre conceptele colecțiilor noastre sunt create cu scopul de a face publicul să se gândească la viitorul planetei și al omenirii.”
În prezent, TTSWTRS are o fabrică în Kyiv, unde își printează materialele și își produce piesele, cu o echipă de peste 120 de oameni. Din cauza războiului au fost însă nevoiți să își mute întregul stoc pentru vânzări online în Polonia. Cu câteva săptămâni înainte ca războiul să izbucnească, își lansau colecția de primăvară-vară 2022, „AI Met a Woman”, gândită în jurul inteligenței artificiale, și se pregăteau să deschidă un al doilea magazin în Kyiv.


„E important ca războiul să nu ne încetinească. Nu avem de gând să pierdem tot ce am construit”, încheie Anna. „Fiecare colecție a fost și o să fie o colaborare între artiști și niciun fel de intimidare din partea Rusiei nu o să ne oprească din a transmite lumii gândirea noastră progresistă. De aceea plănuim să ne extindem în întreaga lume și să acordăm mai mult timp proiectelor colaborative de care este nevoie acum mai mult ca niciodată.”

Marianna Senchina
Deși Marianna Senchina locuiește în Milano, oraș în care s-a mutat în urmă cu nouă ani ca să studieze la Istituto Marangoni, piesele brandului co-fondat de ea sunt produse în Ucraina. Din fericire, în Ivano-Frankivsk, un oraș din vestul țării, care a avut, până în acest moment, cel mai puțin de suferit de pe urma războiului.
„Cea mai mare parte a echipei este acolo, dar restul au plecat în Polonia vecină. Ne-am reluat treaba treptat și continuăm să lucrăm pentru că trebuie să onorăm comenzile primite înainte de război. Am reușit chiar să lansăm noua colecție, la care începuserăm să lucrăm din septembrie”, povestește Senchina.
Purtate de Dua Lipa, Rihanna sau Adele, piesele brandului abundă în detalii romantice, cu decupaje, aplicații florale, volane, mâneci bufante și elemente de corset. De curând, au lansat și cămășile caritabile, brodate în culorile steagului ucrainean, și au produs o ediție specială a cămășii cu broderii florale, emblematică pentru brand.

„Oamenii din întreaga lume poartă cele două culori pentru a-și arată sprijinul față de ucraineni, iar această piesă le va evidenția și mai mult intențiile”, mai spune Senchina.

Ruslan Baginskiy
Înainte să-și lanseze brandul în 2015, în orașul său natal Lviv, Ruslan Baginskiy lucra ca stilist pentru alte branduri ucrainene. Cum se întâmpla să nu găsească întotdeauna accesoriile potrivite pentru ținutele designerilor, Ruslan a început să și le creeze singur. După mai multe sezoane de prezentări, a realizat că întregul proces de a crea pălării și alte accesorii îl fascinează atât de tare încât ar fi timpul să-și pornească propriul brand.
Rezultatul este o combinație de tradiții și modernitate, bazat pe cultura purtării pălăriei. „Cred că totul a început cu familia mea – mama și bunicul meu iubesc pălăriile și le poartă tot timpul”, spune designerul. „Aparent, la nivel subconștient, am moștenit această dragoste pentru pălării și am întruchipat-o în brand.”

„Pentru mine, unele dintre cele mai puternice surse de inspirație sunt cultura și tradițiile ucrainene”, spune designerul. „Nu folosim însă doar simboluri ale culturii ucrainene, ci și tehnici tradiționale de meșteșuguri ucrainene. Se poate vedea cât de mult m-au influențat în colecțiile de couture Stozhary și Tsvit.”
Despre situația actuală din țara sa, Baginskiy crede că e important să nu cedeze din cauza războiului și să meargă mai departe. „Nu e ușor să te gândești la viitorul brandului tău în timp ce propria ta viață este în pericol. Dar, în același timp, construiam o companie împreună cu echipa mea, așa că am reușit să le găsim locuințe, să relocăm fabrica și să ne reluăm treaba. Sigur că business-ul suferă, dar o să supraviețuim. E datoria noastră să nu ne oprim din a vorbi despre Ucraina și cultura ucraineană”, mai spune designerul.

J'amemme
J’amemme este un brand demi couture, fondat în 2018 de către Julie Yarmoliuk, al cărui piese-semnătură sunt rochiile origami supradimensionate din organza.
Julie obișnuia să urmărească lookuri de street style de la femei din toată lumea când a remarcat diferența dintre ce poartă oamenii pe stradă și ce oferă industria fashion. „Am început cu două rochii din organza plisată pentru mine și o colegă stilist și am observat că sunt destul de populare printre fotografii de street style. Mai târziu, am venit cu un concept de piese spectaculoase și îndrăznețe, dar care pot fi purtate și zi de zi.”
După primele două luni de război, în care i-a fost imposibil să facă orice, designerul spune că a înțeles că „nu poți să renunți pentru că trebuie să muncești, să îi ajuți pe alții și să continui să trăiești”. Așa că s-a cufundat în muncă și a pus bazele unei colaborări cu un brand de accesorii, pe care se pregătește să o lanseze zilele acestea.

GUDU
Misiunea brandului GUDU, lansat în 2015 în Kyiv, de către designerul georgian Lasha Mdinaradze, este de a evidenția puterea și personalitatea femeii prin croiuri personalizate, auto-suficiente, care nu au nevoie de alte accesorii.
Odată ce și-au reluat activitatea, la o lună de la izbucnirea războiului, cei de la GUDU nu s-au mai oprit nici măcar o secundă: au putut să trimită o comandă generoasă în Stockholm, au reușit să filmeze materiale de promovare pentru noua colecție, au lansat un proiect caritabil sub formă de NFT în primele săptămâni de război și au început să se extindă pe piața internațională. Astăzi, principalul lor obiectiv este să continue să își extindă prezența în afara țării, dar și în lumea virtuală.

„Noile piețe ne vor ajuta să ne păstrăm echipa, în ciuda tuturor dificultăților. Ne dorim de asemenea să ne concentrăm pe crearea de haine virtuale”, mai spune Lasha. „Piesele noastre s-au remarcat dintotdeauna printr-o croială inedită, o combinație îndrăzneață de imprimeuri și texturi, așa că e interesant de văzut cum arată și în spațiul virtual.”
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.