
Alina Vîlcan
15 aprilie 2019
Listă de lecturi: 10 cărți noi, semnate de autori români
Am selectat 10 cărți publicate de autori români în ultima vreme: romane, proză scurtă, poezie. Tu ce citești primăvara asta?
Întoarcere în timp: comunismul din cărți
„ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat” (editura Polirom), romanul Alinei Nedelea, începe în anul 1979 și se încheie în 1989. Timp de un deceniu, urmărim povestea unei tinere din Ardeal, prinsă într-o Românie comunistă, în care totul pare să se opună feminității.
Ură și dragoste, sarcini de partid, teatru, petrecerile din epocă sunt toate aici, într-o fermecătoare poveste de 380 de pagini.

„ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, de Alina Nedelea
Editura Polirom, 42.95 lei
Istoricul Alina Pavelescu a publicat în această primăvară „Sindromul Stavroghin” (editura Humanitas), volum în centrul căruia se află Septimiu Făcăleanu, fost milițian și paznic într-un oraș de provincie, acum pensionar.
Când acesta acceptă să-și spună povestea într-o emisiune TV, se declanșează o întreagă isterie mediatică în jurul foștilor torționari. E doar începutul.

„Sindromul Stavroghin”, de Alina Pavelescu
Editura Humanitas, 29 lei
„În apele facerii” (editura Polirom), de Carmen Firan, propune o altă analiză a Bucureștiului optzecist, cu tinerii săi intelectuali, boema artistică, nomenclaturiștii, poveștile de dragoste, visurile și realitățile de atunci.
Un protagonist fără nume care nu poate privi spre viitor și nici nu poate simți că trăiește, închis între zidurile întâmplărilor timpului său.

„În apele facerii”, de Carmen Firan
Editura Polirom, 29,95 lei
„Șapte Octombrie” (editura Humanitas), de Vlad Zogravi, te poartă de asemenea în Bucureștiul din vremea comunismului, la întâlnirile poeților neștiuți și prin viața lor boemă, ba chiar și dincolo de această viață.
Orașul ți se arată altfel, cotidianul se trăiește fără bani, se scrie și se bea mult, ești într-o lume subterană care visează la libertate.

„Șapte Octombrie”, de Vlad Zografi
Editura Humanitas, 39 lei
Întâmplări din prezent și din viitor
„Liftul” (editura Humanitas), de Cornel Bălan, este romanul unui tânăr matematician insomniac, în care se întâlnesc halucinațiile, dezamăgirile, obsesia fericirii, un dresor de câini, dragostea pentru o fată, mașinile de dormit și, bineînțeles, un lift.
O poveste pentru care autorul spune că s-a privat intenționat de somn timp de un an și chiar și-a făcut rost de o mașină de dormit. Despre ce e vorba, descoperi în roman!

„Liftul”, de Cornel Bălan
Editura Humanitas, 35 lei
În „Pâlpâiri” (editura Polirom), scriitorul Dan Lungu aduce în prim-plan un excentric ajuns la capătul lumii, mai exact într-un sat, unde caută să-și redefinească viața.
Astfel începe aventura sa printre case din chirpici și rachiu de colivă, o aventură spusă cu farmec și cu umor, care funcționează ca o splendidă călătorie în satul contemporan românesc, cu toate poveștile lui.

„Pâlpâiri”, de Dan Lungu
Editura Polirom, 39,95 lei
Dacă îți plac romanele SF, nu rata „Apusul” (editura Nemira), al doilea volum din seria Terra XXI, de Adrian Mihălțianu. Te transpui astfel în primăvara anului 2058, când omenirea ajunsese pe Marte.
Se depășiseră prin intermediul științei multe dintre pericolele de acum, însă chiar știința amenința supraviețuirea pământenilor. Ce se întâmplă atunci când nanotehnologiile și inteligența artificială par să distrugă lumea?

„Apusul”, de Adrian Mihălțianu
Editura Nemira, 26,91 lei (preț ebook)
Proză scurtă și incredibil de scurtă
„Omulețul din perete și alte povestiri fantastice” (editura Nemira), de Marian Coman, pornește de la întrebarea: și dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? Faci cunoștință cu Cala, femeia misterioasă, dar și cu bătăușul provincial Sevan.
Sau cu bibliotecara Fifi, cu ghicitoarea Tanti Teofana, cu Mile, băiatul de la internat care deține secretul ce schimbă lucrurile. După cum vezi, ai de-a face cu o captivantă colecție de personaje.

„Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”, de Marian Coman
Editura Nemira, 33,24 lei
„La Paris, nimic din toate astea nu contează” (editura Herg Benet), de Andrei Crăciun, este o plachetă de micro-povestiri construite din detalii cât se poate de semnificative.
Dominate de nostalgie, povestirile vorbesc despre marea frumusețe, despre nopți și speranțe pierdute, despre scriitori, ziariști, jazz, femei frivole și lovituri cauzatoare de moarte, și, dincolo de toate acestea, despre noi. „Noi, însă: noi eram tineri și îngrozitori.”

„La Paris, nimic din toate astea nu contează”, de Andrei Crăciun
Editura Herg Benet, 26,96 lei
Închipuie-ți: Ieși de la metrou cu o carte de poezie!
„Vântureasa de plastic” (editura Humanitas), cartea de debut a lui Marius Chivu, apărută în 2012, a fost reeditată nu de mult. O carte despre dragoste și familie, care îți va ridica întrebări precum aceasta:
„Dacă Dumnezeu ar face învoieli/ ce-ai fi în stare să oferi/ în schimbul păstrării vieții/ celui iubit”. Tomografii, spitale, viață, moarte, dimineți, metrou, tandrețe, lacrimi, dragoste – sunt doar câteva dintre ingredientele acestei cărți pe care o vei adora.

„Vântureasa de plastic”, de Marius Chivu
Editura Humanitas, 25 lei
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.