
Andreea Grecu
Beauty Saviours
Lacurile de unghii non-toxice, doar un trend?
_
Informați despre ingredientele toxice ascunse în lacurile de unghii, consumatorii au dictat un nou trend și industria de beauty s-a conformat: a venit cu o nouă generație de produse care se laudă mai degrabă cu o listă a ingredientelor toxice ce lipsesc din formulă, listă care crește pe zi ce trece. Însă câte dintre ele sunt cu adevărat dăunătoare și cât este doar specularea trendului?
_
Iată crudul adevăr: deși sunt esențiale în ecuația unei manichiuri îngrijite și uneori reușesc chiar să ne schimbe starea de spirit, unele lacuri de unghii abundă de chimicale nocive. Cercetările au scos la iveală câteva ingrediente toxice care sunt periculoase pentru mediu și pentru sănătate. Expunerea la astfel de substanțe chimice compromite pielea, sistemul imunitar și dezvoltarea hormonală.

„Trio-ul toxic” din lacurile de unghii
Formaldehida ___
este o substanță chimică adesea utilizată pentru proprietățile sale de conservare, sterilizare și aromatizare. Este adăugată de regulă la produsele etichetate drept întăritori de unghii. Formaldehida a fost considerată cancerigenă de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, legată cel mai frecvent de cancerele nazale și pulmonare.
Toluenul ___
este utilizat pentru menținerea texturii netede și uniforme a lacului de unghii atunci când este aplicat. El a fost asociat cu probleme ale sistemului nervos, cu simptome care includ amețeli, dureri de cap, greață și iritații ale ochilor, dar și cu defecte de naștere și probleme de dezvoltare la copiii ale căror mame au fost expuse la substanțe chimice în timpul sarcinii. Până în prezent, toluenul a fost interzis de Uniunea Europeană.
Ftalatul de dibutil (DBP) ___
se adaugă în lacurile de unghii pentru a face formula mai flexibilă și mai rezistentă la crăpături și fisuri. Această substanță chimică a fost legată de cazuri cu probleme de reproducere și a fost interzisă în Europa.

Dovezile sunt clare la adresa acestor trei ingrediente toxice, iar în prezent, majoritatea lacurilor de unghii de pe piață nu ar trebuie să le mai conțină (fii totuși vigilentă la citirea etichetei pentru că în unele țări nu au fost încă interzise).
De la 3-Free la 13-Free ___
În anii 2000, producătorii de lacuri de unghii au început să promoveze produse „3-Free”, eliminând treptat cele trei substanțe chimice mediatizate ca fiind toxice. De atunci însă au apărut multe etichete „n-Free”, fără nicio standardizare cu privire la substanțele chimice excluse. Pe măsură ce interesul pentru „clean beauty” a crescut, trendul a explodat și mai tare, apărând produse care se laudă cu excluderea a până la 13 toxine.
În goana de a afișa numere cât mai mari, în lista de chimicale absente apar și ingrediente care nu se folosesc în mod obișnuit în oje (precum glutenul sau hidrochinona).
___
Totuși, majoritatea chimicalelor menționate de producători în produsele 5-, 7- sau 10-Free au un anumit grad de toxicitate susținut de cercetări, așa că îți vei face cu siguranță un bine dacă le vei evita. Trebuie să știi că toate exclud din start toluenul, formaldehida și DBP-ul.
Ce alte ingrediente toxice exclud ojele 5-Free _____
- rășina de formaldehidă: nu s-a dovedit a fi cancerigenă precum formaldehida în sine, dar studiile au dovedit că este alergenică; - camforul sintetic: la expunere prelungită și excesivă devine toxic, ceea ce îl face problematic pentru tehnicienii de unghii.
Ce alte ingrediente toxice exclud ojele 7-Free _____
- etil tosilamida: este un plastifiant care a fost interzis din produsele europene de frumusețe din cauza proprietăților sale antibiotice și a potențialei contribuții la rezistența la antibiotice. - xilena: este un solvent pe bază de petrol care poate provoca simptome precum dureri de cap și amețeli chiar și la expunerea pe termen scurt.
Ce alte ingrediente toxice exclud ojele 9-, 10- sau 13-Free _____
De aici lucrurile devin puțin mai ambigue, întrucât acestea fac referire și ingrediente ale căror riscuri pentru sănătate nu sunt încă dovedite de studii solide (triphenyl phosphate) sau care nu se regăsesc în mod obișnuit în oje (glutenul sau acetona).
Iată câteva alternative non-toxice de lacuri de unghii!
-

Lac de unghii Gel Lab Pro, Deborah Lippmann
7-Free

Lac de unghii Smith&Cult
8-Free

Lac de unghii Zoya
10-Free

Lac de unghii Breathable Orly
10-Free

Lac de unghii Perfect Shine 10X, Butter London
8-Free
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.