
Emilia Barbu
22 iunie 2019
La un picnic (virtual) prin Transilvania
L-am tras de limbă pe co-fondatorul Asociației My Transylvania și al platformei Eat Local. Cristian bate satele țării în lung și-n lat, organizează evenimente, promovează cultura locală și conceptul de Slow Food de mai bine de 10 ani încoace.

El e.
Printre altele, vinovatul principal pentru treburi precum _______
Transilvanian Brunch, Picnic în Cindrel, Cină în natură, Electric Camping, Flavours and Sounds of Transylvania sau Transilvania Gastronomică. E de înțeles dacă deja vă plouă în gură. Senzația se va intensifica pe parcurs.

DESPRE MY TRANSILVANIA _______
„My Transylvania e un ONG și duce mai departe munca unor familii. Mai exact, am început ca un grup format din trei familii, din care una din satul Hosman în Valea Hârtibaciului, noi din Sibiu și apoi niște prieteni din București. Organizarea noastră informală a început în 2006 pentru ca în 2008 să avem primul eveniment de promovare a unei zone rurale din Transilvania”.
„Din 2010 am înființat asociația care își dorește să promoveze patrimoniul cultural imaterial”. _______
„Când am început să ne gândim cum să salvăm satele din regiunea noastră ne-am propus niște lucruri și, nefiind încă îndeplinite, nu ne putem opri așa ușor. Mai ales că ne-am dat seama sunt povești similare peste tot în România și am extins zona unde ne implicăm la toată țara. Cât timp vine lume la brunch-urile noastre din sat, avem încă treabă.

„În tot ceea ce facem sprijinim consumul de produse locale și de sezon de la producătorii noștri”.
Ingredientele de bază ________
„Elementul comun e mâncarea locală. La Transilvanian Brunch organizăm un mare bufet cu toate specialitățile pe care le pot prepara vecinătățile locale și vizităm satul. În schimb la Picnic în Cindrel împachetăm bunătățile în rucsac și facem o drumeție până la locul de masă. La Electric Camping ne distrăm pe muzică electro mâncând din ceaune mari pregătite de localnici într-o grădină mare pe când Cina în Natură e un eveniment mai rafinat cu meniu de degustare. Tot local, tot de sezon dar mai conceptualizat un pic”.

________
„La Flavors and Sounds combinăm muzica cu mâncarea, avem muzică la orgă, de cor, populară sau alte genuri pe care le găsim în sate, cum ar fi klezmer și fanfară. Transilvania Gastronomică, în schimb, e un festival de cultură gastronomică urban, în Sibiu. Prin acesta din urmă încercăm să aducem opțiuni de învățare în branșă, organizând niște master class-uri specializate”.

„toate ajung la același numitor comun: resursele locale, mâncare, natură și localnicii cu poveștile lor”.
Bucate La Mare Căutare ____________
„Combinația cea mai dorită și prețuită în Transilvania este cea de slănină cu ceapă. În foarte multe forme: slănină prăjită pe pâine cu ceapă proaspătă, ca amestec de uns pe pâine ca hocăneală, chisătură, gehaxel sau slănină evanghelică (aici e amestecată și cu ou fiert) sau cu rol de potențat gustul în mâncăruri”.


„Preparatul meu preferat sunt supele și ciorbele, oricare din cele 2.000 de rețete din România. Aș putea mânca de trei ori pe zi doar zeamă.
Un fel de mâncare pe care (cel mai probabil) nu îl știm, dar ar trebui să îl gustăm cât mai curând: ________
„Hm, mă gândesc la ce am mâncat weekendul trecut într-o zonă din Țara Făgărașului. E vorba de cricală, o mâncare care conține caș de oaie, carne de oaie, ceapă și mălai. Bun vara, dar cred că merge și mai bine pe răcoare”.

O locație faină pe care nu trebuie să o ratăm _______
„Dacă tot vorbim de Țara Făgărașului vă propun satul Rucăr, comuna Viștea. Au niște dealuri minunate cu păduri de foioase care îți oferă o priveliște minunată spre Munții Făgăraș cu Oltul la picioare și toate satele la vedere. Acolo, la o masă sub un stejar secular poți lua un picnic cu o panoramă cum rar găsești”.

O poveste auzită în sat
„La lansarea Dobrogea Brunch am auzit o poveste frumoasă și anume cum se întâlnește lumea în continuare la izvorul cu apă. Deși e greu să cari apa acasă, momentul socializării la fântână, acolo unde se întâlnește comunitatea, mi se pare extrem de pitoresc chiar dacă e doar o părere romantică”.

O culoare pe care o asociezi cu Transilvania
„Transilvania de sud e fie albastră de la ultramarinul (culoarea denumită popular Mândră-mărie) caselor vopsite cu nuanțe diverse în comunitățile românești, fie în nuanța de ocru, galbenul ca pământul de la oxidul de fier din gama culorilor fostelor comunități săsești”.
De ce avem nevoie de slow food? ________
„Pornită ca o acțiune punctuală a unor activiști din Italia în anii 80, contra globalizării și a fast food-ului, Slow Food e astăzi cea mai mare mișcare internațională, prezentă în 160 de țări, militând pentru accesul populației la hrană bună, curată și corectă. Bună, adică de calitate, cu gust și sănătoasă, curată – nefăcând rău mediului, iar corectă având în minte un preț accesibil pentru consumator dar mai ales pentru producător.

Sună a exact ce ne trebuie, nu?
București gastronomic ____________
„Bucurestiul este o parte importantă a culturii gastronomice din România. Poate la fel de importantă ca cea rurală pe care o tot promovăm de 12 ani. În oraș este un pic altfel, în sensul că avem multe influențe culturale, Bucureștiul fiind nu doar o capitală ci și un târg la intersecția a trei rute comerciale mari”.

Eat Local ____________
„Apoi avem bucătăria casei regale și toată istoria recentă care culminează cu reinterpretarea celei tradiționale începută acum un secol. Parte din campania Eat Local, turul urban își propune să schimbe perspectiva asupra orașului și să arate că avem multe povești faine și valoroase”.

„În cazul turului Făuritori de Craft, am ales să spunem poveștile a 4 meșteșuguri – lucrul în lemn, gătitul, fotografia și muzica – dar cu un twist culinar. Descoperite, poveștile celor care lucrează cu atâta pasiune și dăruire devin surse de inspirație pentru noi toți. Învățăm să îi apreciem și să ne bucurăm de munca lor altfel după ce le cunoaștem povestea direct în atelier.

„Mai mult, începi să te gândești și tu la pasiunea și craftul tău. Începi să-i dedici timp. Începi să faci ceea ce e cu adevărat important pentru tine”.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.