
Ioana Ilie
#CouplesAtHome
La sfârșitul izolării vom ști dacă avem o relație bună care a dat de greu sau una în care am stat prea mult
_
Am pregătit o mini serie de articole cu sfaturi de la trei psihoterapeuți, despre cum să ne păstrăm armonia în cuplu în această perioadă delicată.
Invitata de astăzi este Miruna Stănculescu, psihoterapeut specializat în terapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie.
_
„Până ca lumea să se oprească în loc, unul dintre ingredientele importante din viața de cuplu era absența. Pentru că aveam vieți ocupate, job-uri către care plecam și de la care reveneam. Viața de cuplu se strecura pe lângă trafic sau overtime și primea atenție deplină (eventual) în week-end sau în concediu.”
_
„Peste noapte, ne-am trezit nevoiți să vedem omul de dimineață până seara, de multe ori cu constrângerea unui apartament sau a unei garsoniere.”
_
„O relație în care puteam purta până acum ochelarii de cal ai unei vieți ocupate se trezește peste noapte sub lupa izolării, venită la pachet cu apropiere fizică și emoțională. (...) Așadar, ce putem face în așa fel încât să dăm o șansă să ne mai fie dor, odată pandemia terminată?”

Nu sta toată ziua în pijamale.
---- 1 ----
_
„În primul rând trebuie să avem grijă de noi. Dacă ești obligată să stai în casă asta nu înseamnă că nu contează cum arăți. Și dacă ești singură e important să nu te porți de parcă nimic nu mai contează. Cu atât mai mult dacă te vede cineva. Și nu vorbesc doar de igiena personală.”
_
„Pentru relația ta de cuplu e chiar mai important acum cum arăți decât era atunci. Nu sta toată ziua în pijamale. Încearcă să îți tratezi partenerul de cuplu ca pe colegul (sau colega) cu care te tenta să flirtezi nevinovat (firește)”.

Respectul reciproc și limitarea timpului petrecut în scop profesional
---- 2 ----
_
Miruna ne recomandă să ținem cont de faptul că atenția pe care o primeam până nu demult din exterior pică acum doar pe umerii partenerului: „E important să ne dăm iluzia unui spațiu personal. Măcar iluzia dacă nu avem spațiu destul încât să îl și avem pe bune. Viața profesională înseamnă acum ședințe on-line sau call-uri.”
_
„Coordonează-te cu omul de lângă tine. Arată-i considerație. Încercați să găsiți o soluție să fiți doi colegi de birou care se înțeleg, au vieți profesionale la fel de importante și care se respectă reciproc.”
_
„Nu lăsa viața profesională să ia tot spațiul. Atenția pe care fiecare dintre voi o primea și din afara casei e depedentă acum doar de interacțiunea dintre voi. Limitați viața profesională, chiar dacă să vii acasă înseamnă acum doar să te muți de la birou pe canapea.”
_
„Așadar, masa din bucătărie poate deveni un loc pentru o masă cu fițe, pentru care pot face efortul să mă îmbrac ca atare. Îmi pot invita partenerul (sau partenera) la dans sau pot face mai cald în casă și pretinde că suntem pe plajă pe covorul din living. Fă un efort, vorbiți despre lume și viață. Nu doar despre ce e de luat de la supermarket.”
Nu vă luptați cu energia copiilor și nevoia lor de a o consuma.
---- 3 ----
_
Dacă aveți copii, Miruna spune că e important să nu vă luptați cu energia acestora, ci să explorați în ce mod o puteți consuma: „E momentul să aveți răbdare, creativitate și simțul umorului. Și să vă asumați responsabilitatea împreună.”
_
„Copiii nu înțeleg mare lucru din ce se petrece. Au energie și nevoia de a o consuma. Nu are rost să vă luptați cu asta. O să fie doar mai rău. Puteți doar să vă gândiți cum o pot consuma. Și cum vă puteți organiza și restul lucrurilor de făcut.”
_
Miruna ne mai recomandă să încercăm să profităm de această perioadă în care greșelile noastre devin mai vizibile, pentru a învăța cum putem face lucrurile mai bine pe viitor:
_
„În criză devin vizibile multe dintre greșelile noastre, fie de cuplu, fie ca părinți. Așa se face că situațiile de felul ăsta au rolul de ne arăta ce putem începe să facem diferit pentru a ne fi mai bine. Depinde de noi dacă decidem să fim constructivi sau distructivi. La terminarea izolării vom ști dacă avem o relație bună care a dat de greu sau una proastă în care am stat prea mult.”

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.