Ioana Ilie

7 mai 2019

La Bella Sicilia: 10 lucruri de care te vei îndrăgosti când vei ajunge pe insulă


Am călătorit timp de o săptămână pe coasta estică a Siciliei și am pus la un loc zece lucruri care m-au impresionat plăcut și care m-au convins că merită să mă întorc pe insulă și cu altă ocazie.


Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și este considerată una dintre bijuteriile turistice ale Italiei, pentru plajele ei superbe, mixul de mare și munte, arhitectura veche, impresionantă, orașele cu străduțe înguste sau deliciile culinare tradiționale.


Insula este separată de continent prin Strâmtoarea Messina, în partea de sud a țării, și cuprinde 2 provincii spre care poți zbura direct din București (Palermo și Catania) și alte șase care merită vizitate pas cu pas, o dată ce ai pus piciorul pe insulă: Agrigento, Caltanissetta, Enna, Messina, Ragusa, Siracusa și Trapani.


Grădinile interioare din Catania


Unul dintre primele lucruri care m-au cucerit când am ajuns în Sicilia au fost grădinile interioare din Catania.






Majoritatea clădirilor au o poartă înaltă de acces către o curte interioară plină de iederă, cactuși sau portocali sălbatici în ghivece, iar unele dintre ele beneficiază chiar și de o grădină de plante mediteraneene suplimentară, situată pe acoperiș.




Taormina


După Catania, primul orășel sicilian pe care l-am vizitat a fost Taormina. Situată pe coasta de est a insulei, în provincia Messina, Taormina este o atracție turistică renumită încă din secolul 19, în special pentru plajele cochete la Marea Ionică, pentru apa mării deosebit de caldă, dar și pentru partea veche a orașului, cu fortificațiile pitorești care au rămas din fosta cetate și care sunt locuite și astăzi.




Strada principală a Taorminei, Corso Umberto, reprezintă și zona cea mai aglomerată de turiști, însă are, chiar și așa, farmecul ei.




Este mărginită la capete de două porți care au aparținut cetății vechi, Porta Catania și Porta Mesina, și presărată cu cofetării, cafenele, restaurante cu specific sicilian și câteva piețe cu vedere la mare, unde mulți dintre vizitatori își petrec serile, bucurându-se de apus.






Isola Bella


O altă atracție a orășelului Taormina este Isola Bella, o insula micuță cunoscută și sub numele de Perla Mării Ionice, situată în golful pe care îl găsești la poalele cetății.




În prezent, insula este o rezervație naturală administrată de World Wide Fund for Nature, iar o mică parte din ea poate fi vizitată de către turiști când apele mării se retrag și formează o cărare îngustă de nisip care o leagă de continent.


Cannoli


Tot în Taormina am descoperit prima dată și cannoli, unul dintre cele mai gustoase deserturi specific siciliene. Cannoli este un amestec de aluat fabricat după rețete siciliene și o cremă dulce, care poate conține ricotta, fistic sau ciocolată. Îl poți încerca fie pe cel micuț, cannulicchi, de dimesniunea unui deget, fie pe cel mare, cannoli siciliani, alături de un espresso scurt, specific italian.


Castelmola


Iar dacă dorești să vezi stațiunea Taormina de la înălțime, poți vizita unul dintre satele medievale construite în vârful muntelui. Unul dintre ele este Castelmola, un sat micuț, cu clădiri vechi și străduțe extrem de înguste, pentru un singur om. Dacă îl traversezi de la un capăt la altul, descoperi tot felul de colțuri liniștite unde te poți bucura de priveliștea de la înălțime a mării.




Savoca


Unul dintre locurile nu foarte ușor accesibile pe care îți recomand să le vezi atunci când vei ajunge în Sicilia este Savoca, o comună situată tot în vârful muntelui, la vreo 30 de km de orașul Messina. Împreună cu Forza d’Agro, sunt cele două locații vestite ale insulei, pentru că au gazduit multe dintre filmările pentru The Godfather, în regia lui Francis Ford Coppola.


Chiar dacă drumul de acces presupune un slalom destul de înspăimântător printre probabil cele mai abrupte serpentine ale insulei, odată ajunsă sus o să te bucuri din nou de mirajul mixului dintre munte și mare, de livezile de portocali și de deliciile bucătăriei tradiționale siciliene.


Pesto Pistacchio

Printre acestea, un alt lucru pe care te sfătuiesc să-l încerci când ajungi în Sicilia este pesto-ul de fistic. Disponibil în mai multe variante, unele mai cremoase și dulci, altele cu o textură mai aspră și cu gust sărat, este folosit în bucătăria tradițională siciliană atât în prepararea pastelor, în prăjituri, dar și servit simplu, împreună cu pâine prăjită, la micul dejun.


Etna


Pentru iubitoarele de munte și drumeții în mijlocul naturii, vulcanul Etna este un alt obiectiv turistic de luat în calcul când ajungi în Sicilia. Poți începe cu Gole Alcantara, o zonă naturală împresionantă, aflată la poalele vulcanului, unde poți vedea felul în care râul Alcantara și-a construit albia printre rocile uriașe formate de-a lungul timpului de magmă.




Etna este cel mai înalt (3340m) și cel mai activ vulcan activ din Europa (peste 400 de cratere). Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse câteva localități de la poalele lui. Merită făcut un drum până la 2000 sau chiar 3000 de metri, pentru peisajul selenar și pentru relieful impresionant lăsat în urmă de lava încinsă.




Înghețata artizanală


Înghețata italiană și zecile de sortimente pe care le poți întâlni ori de câte ori ajungi în această țară probabil că nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, însă de departe cea mai gustoasă înghețată pe care o poți încerca în Sicilia este tot cea din fistic, ca și în cazul pesto-ului despre care vă spuneam mai devreme.


Siracusa


Și în fine, cel mai frumos oraș al insulei Sicilia rămâne pentru mine Siracusa. Este un oraș pe care nu numai că l-aș mai vizita, dar care mi-a dat impresia că mi-ar plăcea chiar să-l și locuiesc pentru o perioadă. Siracusa a fost înființată în anul 733 î.C. de către coloniștii greci din Corint și este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu ruine și un ansamblu de clădiri rămase din vechea cetate încluse în patrimonial mondial UNESCO.




Cel mai mult mi-au plăcut aici Ortigia (partea veche a orașului, construită fix pe malul mării), faleza și terasele ei, străduțele înguste, balcoanele pline cu flori și rufe întinse la uscat, atmosfera și clima umedă, specifică zonelor de coastă, dar și lumina soarelui, care devine tot mai caldă o dată ce călătorești tot mai spre sud.






Tu ce locuri ai mai descoperit în ultima vreme?

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.