
Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Jurnaliștii și politicienii
_
În prima săptămână de campanie electorală, avem un posibil nou prim-ministru și o investigație care a împărțit USR-ul în două. În alte părți ale lumii, discuțiile despre Brexit au revenit în forță și catalanii au ieșit iarăși pe străzi.
_
RISE Project a publicat o lungă și încâlcită investigație despre afacerile cu fonduri europene care l-au avut drept consultant pe Dan Barna, candidatul USR la prezidențiale. Din ea reiese că cel puțin o parte dintre aceste afaceri au eșuat.
_
Poate părea surprinzător, dar intrarea unor persoane în politică atrage interesul jurnaliștilor asupra lor și nu există vreun candidat la prezidențiale cu ceva șanse care să nu treacă prin genul acesta de investigații. Care se petrec atunci când toate reflectoarele sunt ațintite asupra unui personaj, nu la cinci ani după.
_
Fanii hardcore ai lui Barna, în frunte cu mult prea vocalul Andrei Caramitru, au ales însă să atace motivația jurnaliștilor de la RISE, în ciuda faptului că însuși Barna a spus, cel puțin public, că n-are o problemă cu investigația.
Mona Dârțu încearcă să explice cum funcționează investigațiile jurnalistice.
IIIII

Cât despre ce se întâmplă cu fondurile europene, Elena Stancu are de spus un lucru interesant.
IIIII


Un nou prim ministru
_
Cum se așteptat toată lumea, lunea trecută, Ludovic Orban a fost numit de Iohannis să formeze noul guvern. Conform Constituției, acesta trebuie să prezinte lista guvernului până pe 24 octombrie, dar votul de învestitură e posibil să se mai amâne.

Avioanele și moțiunea
_
Între timp, PSD-ul s-a trezit cu un scandal bizar pe cap. Ministrul Trasporturilor, Răzvan Cuc, a fost acuzat de șefa demisă a Taromului că a încercat să blocheze zborurile în care se aflau parlamentari, în ziua moțiunii. Ca să nu se adune suficiente voturi pentru căderea guvernului, desigur.
_
Cuc se apără cu scuza destul de stupidă că, de fapt, avea grijă de bunăstarea acestora. Noaptea. În fața casei directoarei Tarom. Desigur, toată lumea l-a crezut pe cuvânt.

Dramele pădurilor
_
Liviu Pop, un pădurar din Maramureș, este cea mai recentă victimă a hoților de lemne din pădurile României. Vitalie Cojocari a povestit pe scurt ce s-a întâmplat. Poliția încă investighează cazul.

_
Tăierile ilegale au atins un nivel incredibil în ultimii ani și, în ciuda nenumăratelor investigații și semnalelor de alarmă, autoritățile au făcut prea puțin pentru a le stopa. Și iată că inacțiunea ajunge să coste vieți omenești.
_
Un marș pentru păduri se va organiza la începutul lunii noiembrie, ocazie bună pentru a le atrage atenția unor politicieni aflați în campanie că ar trebui să schimbe lucrurile.

Britanicii tot n-au dat de cap Brexitului
_
Boris Johnson a negociat un acord modificat un Uniunea Europeană, în speranța ca Brexit-ul să se întâmple pe 31 octombrie. Acordul prevede un regim special pentru Irlanda de Nord, care va fi, într-un fel, și parte a UE și a Marii Britanii.
_
Parlamentul britanic, a votat însă, sâmbătă, un amendament prin care au spus că nu ratifică acordul până nu este aprobată legislația generată de Brexit, ceea ce l-a obligat pe premierul britanic, conform unei alte legi, să trimită o scrisoare UE prin care cere o nouă amânare.
_
Johnson a trimis însă scrisoarea nesemnată și a însoțit-o de altele, în care le spune celor din UE că nu e de acord cu prima. Europenii au ales să mai aștepte, să vadă ce prostii mai fac britanicii în săptămâna care vine.

Catalonia e în flăcări
_
Pe străzile Barcelonei s-au înmulțit protestele iar aeroportul a fost blocat după ce o serie de lideri catalani implicați în tentativa de declarare a independenței de acum câțiva ani au fost condamnați la închisoare. Actualul premier catalan a evitat să condamne protestele, în timp ce premierul spaniol a refuzat o discuție cu acesta, dacă nu o va face.
_
Partidele naționaliste catalane încearcă să folosească aceste proteste pentru a obține mai mult sprijin pentru independență, în timp ce guvernul central spaniol pare să nu știe cum să gestioneze situația, indiferent de culoarea politică a guvernului.

30.000 de copii pe Arena Națională
_
Meciul dintre România și Norvegia a fost urmărit de 30.000 de copii, care au avut intrare liberă. Pare, nu-i așa, un gest frumos. Doar că România primise o pedeapsă, cauzată de comportamentul nesportiv al suporterilor, și trebuia să joace cu tribunele goale, însă a profitat de regulament, care permite prezența tinerilor sub 14 ani chiar și la asemenea meciuri.
Scorul final a fost 1-1, deci tânăra galerie n-a fost, neapărat de folos tricolorilor.
IIIII
Deși au cântat minunat imnul:
_
Chiar și așa, ar fi putut fi un gest frumos și, până la urmă, regulamentar, dacă n-ar fi existat primarii care s-au declarat însoțitori ai copiilor și au vizionat meciul de pe stadion.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.