Mihai Ghiduc

25 aprilie 2019

Julien Prévieux despre mișcare și Brâncuși

Până la mijlocul lunii iulie, la Muzeul Național de Artă al României, poți vizita expoziția „Specii de spații”, unul dintre principalele evenimente din cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019.

În cadrul expoziției sunt expuse lucrări din colecția Société Générale, banca franceză care deține, în România, BRD.

La evenimentul de lansare a expoziției din 19 aprilie a fost invitat și artistul francez Julien Prévieux, câștigător al premiului Marcel Duchamp în 2014 și autor a mai multor opere din expoziție. Am vorbit cu el despre arta sa.



Știu că e prima oară când vii în România. Ești familiar cu artiștii români care au lucrat în Franța?


Trebuie să spun ceva despre Brâncuși, pentru că una dintre sculpturile mele, numită Pickpocket, nu e chiar Coloana Infinitului, dar pare că ar fi putut fi inspirată de ea. Chiar dacă nu-i cazul. Îmi place să mă joc cu ideea asta, pentru că poți recunoaște cu siguranță ceva din Brâncuși într-o lucrare care, de fapt, e bazată pe data vizualization, mai precis pe mișcarea hoților de buzunare, pe stradă (n.red.: pe Rambla, în Barcelona). Și am fost surprins de ideea că poți găsi o nouă cale de a redescoperi istoria artei prin urmărirea hoților de buzunare.


Folosești adesea lucruri aparent banale în arta ta. Ai, de exemplu, o serie cu pulovere. De ce?


Sunt influențat de tehnologie, încerc să inversez felul în care o folosim. Spre exemplu, aceste pulovere sunt clasice, făcute de bunici, dar fără mesajul „Crăciun fericit!”. În schimb, s-au folosit ca model date obținute din simularea mișcărilor publicului în timpul revoltelor. E o metodă prin care două lumi intră în coliziune, una foarte low-tech și una foarte hi-tech. Și, dintr-odată, aceste pulovere nu mai sunt pulovere, sunt unelte de a înțelege lumea. Dar le poți și purta.



„Lettres de non-motivation”, Julien Prévieux, 2000-07

Ai o serie întreagă de moduri de a te exprima: sculpturi, pulovere, scrisori, video. De ce îți place să treci de la una la alta?


Am început cu arta performativă. O poți vedea pe televizor, în expoziție. Încă mai fac asta, dar m-am gândit că aș putea să găsesc medii diferite pentru a exprima lucruri diferite, să găsesc forma și formatul perfect pentru o idee. Dar continui să lucrez cu dansatori…



La ce lucrezi acum?


În ultima vreme am lucrat cu dansatori și „machine learning”. E chiar amuzant, fiindcă folosim experimente științifice ca direcții de mișcare. Pentru că ai, în machine learning, experimente care aduc aminte de Buster Keaton. Roboții încearcă, de exemplu, să învețe să meargă, dar nu arată prea bine ce fac, uneori au reacții foarte ciudate, duc brațul în spate aiurea etc. Folosim toate aceste înregistrări și încercăm să le replicăm. E amuzant acum, dar probabil că asta nu va dura foarte mult pentru că roboții devin tot mai buni. Poate că este ultima dată când putem râde de ei.


Julien Prévieux este doar unul dintre cei peste 20 de artiști francezi care au fost selectați de curatorul Mihnea Mircan pentru „Specii de spații”.


Un proiect înrudit, intitulat „Spațiu (continuare și sfârșit)”, realizat in colaborare de artiștii Iulia Nistor și Achraf Touloub, poate fi vizitat la Rezidența BRD Scena9.


Achraf Touloub, Discord Landscape_2019


Iulia Nistor, Evidence E4 W8 P3, 2017


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.