
Ioana Ilie
16 ianuarie 2019
Jinwar, satul în care femeile din nordul Siriei și-au construit o comunitate autonomă
Mai multe grupuri de femei din Siria au construit, împreună cu zeci de voluntari, o comunitate autonomă care funcționează pe baza unor valori și principii feministe intersecționale, în afara structurilor capitaliste și patriarhale.

Comunitatea este localizată în satul Jinwar, în regiunea Rojava din nordul Siriei.
Cum a fost construit satul Jinwar?

În 2016, câteva organizații autonome de femei s-au adunat și au înființat un comitet, iar după jumătate de an de discuții și planificare, a început construcția comunității.

Numele comunității este unul semnificativ: „jin” înseamnă, pe de o parte, „femeie”, dar, în același timp, cuvântul este înrudit și cu „jîn”, care înseamnă „viață”.
Inițiatoarele satului Jinwar și-au dorit să construiască o comunitate bazată pe principile solidarității, sprijinului reciproc și sustenabilității, în care femeile să se adune, să trăiască și să lucreze împreună.
Jinwar, un sat autonom eco-feminist

Jinwar se întinde între niște mono-culturi de grău, iar casele sunt construite din pământ, așa cum se obișnuiește în regiune de mii de ani, Grădina comunală, cu pomi fructiferi, legume și fructe este lucrată de rezidente cu mâinile goale.

În afară celor 30 de case de locuit și a proiectului de grădinărit, satul cuprinde o școală pentru copii, o academie de studii pentru femei, un centru de cultură și artă și un loc de îngrijire a sănătății, cu accent pe medicina naturală.
Care sunt principiile feministe pe baza cărora funcționează satul?

O femeie din Siria are opțiunea de a părăsi casa părintească doar atunci când se căsătorește, iar cele care decid să renunțe la modelul familial traditional sunt puține și aleg să își dedice viața comunității.

Potrivit ANF News, Jinwar este un spațiu al femeilor care nu doresc să se căsătorească, al celor care și-au pierdut familiile în timpul războiului sau care nu au un loc potrivit pentru a trăi împreună cu copiii lor.

Jinwar face parte din rețeaua de comune și cooperative ale femeilor din Siria, organizate sub umbrela organizației Kongreya Star și este deschis către schimburi cu femei din diferite alte cantoane, care vin să se alăture la lucru și discuții.
„Am venit aici împreună cu cei cinci copii ai mei pentru că nu aveam un venit sau o casă în care să trăiesc.”, a declarat pentru publicația Independent Amira Muhammad, o rezidentă a satului Jinwar, care și-a pierdut soțul în timpul războiului.
„Este un sat frumos care copiilor mei le place.”, a spus ea. „Avem o fermă a noastră unde creștem animale și grădini în care ne plantăm legumele și fructele, iar apoi vindem recolta și folosim veniturile pentru cheltuielile de zi cu zi.”
Zainab Gavary (28 de ani), rezidentă a satului, a declarat că femeile din comunitate au o viață împlinită: „Până când femeile nu vor avea acces la educație și la soluții de viață emancipatoare, nu va exista libertate”.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.