
Îți poți antrena scalpul să fie mai puțin gras?
De Andreea Grecu
Cine crede că rutina de îngrijire a părului este ceva banal și intuitiv înseamnă că nu s-a lovit de dilema frecvenței spălării lui (deci cel mai probabil nu are un păr gras). Acesta pare să fie subiectul fierbinte al domeniului de haircare pentru care este atât de greu să găsim un consens. Ok, putem spune că acela ar fi să îl spălăm oricât de des este necesar. Însă atunci când necesarul înseamnă zilnic și intrăm într-un cerc vicios, nu mai este un răspuns atât de mulțumitor.
Ce știm despre modul de funcționare al scalpului: cu cât îl speli mai des, cu atât va fi mai uscat pentru că îl privezi de uleiurile sale naturale. La schimb, el va produce sebum în exces pentru a le suplini lipsa și vei ajunge să îl speli chiar mai des. Pare o glumă din partea mamei-natură pentru noi, cei cu părul gras - pe care, ce să zicem, nu prea o gustăm!


Așadar căutăm soluții. Așa a apărut și oil training, tehnica de îngrijire a părului care promite să fie calea de ieșire din acest cerc vicios. Ce presupune ea este antrenarea scalpului să producă în mod natural mai puțin sebum prin reducerea treptată a frecvenței spălărilor.
Stai, n-am stabilit deja că spălarea prea rară a părului afectează și ea?!
Așa este. Problema în această situație este că sebumul și depunerile în exces duc la „încărcarea și ocluzarea părului, ceea ce stimulează în plus reactivitatea scalpului de a produce uleiuri naturale, completându-se astfel cercul vicios care duce la îngrășarea părului”, explică dr. Alice Șapcă, medic dermatolog. În plus, se creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor ce pot cauza dezechilibre precum căderea părului sau mătreața.
Și atunci cum ar putea funcționa această tehnică, lăudată deja de o comunitate numeroasă în online pentru rezultatele avute? În mod cert părerile sunt împărțite, însă înainte să ți-o formezi și tu pe a ta, permite-mi să îți prezint tabloul complet.
Punctez încă o dată acest detaliu esențial: totul se produce treptat. Avansăm cu pași mici cât să putem fi atente la orice modificare a scalpului și să oprim procesul la timp. Iar așteptările trebuie să fie realiste: dacă acum necesarul tău se traduce prin spălare zilnică a părului, să te avânți la o frecvență săptămânală este într-adevăr riscant căci scalpul tău va fi sufocat. Să încerci în schimb să amâni spălatul cu câte o zi și să lași scalpului o perioadă lungă de adaptare cu noul ritm pare chiar realist și s-ar putea dovedi benefic.
Asta pentru că scopul oil training-ului este unul nobil în esență: evitarea uscării scalpului pentru a nu stimula producția de sebum. Răsfățat cu produse cât mai hidratante și „scăldat” în grăsimile sale naturale, scalpul tău va primi semnalul să-și scadă producția de ulei, ceea ce este plauzibil. Însă el nu se reduce doar la rărirea spălărilor (căci am stabilit că nu este atât de ușor de obținut), ci implică și câteva schimbări la nivelul produselor folosite pentru a spori hidratarea scalpului.

Înlocuiește șampoanele cu surfactanți duri (precum sulfații) cu variante mai blânde, chiar balsamuri de curățare.

Elements Renewing Shampoo,
Wella

Balsam de curățare Semi Di Lino,
Alfaparf

Renunță la coafatul cu instrumente cu căldură, precum și la produsele de styling cu aerosoli sau alcool, precum fixativul, șamponul uscat, parfumul de păr etc. Toate deshidratează și astfel stimulează producția de sebum.

Spray fixativ fără aersoli Vavoom Freezing Spray, Matrix
Ce concluzie putem trage?
Într-o lume ideală, producția de sebum a scalpului ar fi reglată doar de rutina de îngrijire și atunci tehnica de oil training s-ar susține fără obiecții. Schimbi rutina, scalpul se adaptează rapid și problema e rezolvată. În realitate, lucrurile stau mai complex de atât căci, dincolo de impactul rutinei de îngrijire - care, e drept, poate face o diferență, producția de sebum este dictată și de factori mai greu de controlat, precum cei genetici sau hormonali.

Însă prin simplul fapt că această tehnică promovează sănătatea scalpului, este foarte posibil să avem parte, dacă nu de rezultatul scontat, în mod sigur de o îmbunătățire simțitoare a calității scalpului și părului.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.