
Ioana Ilie
Lgbt+
Irlanda de Nord a legalizat avortul și căsătoriile gay
_
După o campanie amplă și dificilă, care a implicat ani de eforturi ale activiștilor care luptă pentru drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT+, avortul și căsătoria între persoane de același sex vor fi legale în Irlanda de Nord.

___
Încă din luna iulie a acestui an, parlmentarii Stella Creasy și Conor McGinn au propus dezincriminarea avortului și legalizarea căsătoriei între persoane de același sex în Irlanda de Nord, iar conform iNews, ambele propuneri au fost susținute de majorități notabile.
___
Legislația nouă urma să intre în vigoare începând cu data de 21 octombrie, cu o singură condiție: aceea ca Irlanda de Nord să nu blocheze aceste modificări prin reînființarea propriului parlament, suspendat încă din 2017, în urma unor conflicte și neînțelegeri dintre principalele partide politice locale.

___
Însă acest lucru nu s-a întâmplat, spre bucuria multora dintre susținătorii celor două propuneri. Partidul Democrat Uninonist (DUP) din Irlanda de Nord a programat, într-adevăr, o întrunire pentru a protesta împotriva legislației iminente, însă doar o treime dintre reprezentanții politici s-au arătat interesați să participe, deci inițiativa a avut, per total, un impact extrem de scăzut.
Cum era pedepsit avortul în Irlanda de Nord ___
Până în prezent, Irlanda de Nord rămăsese singura regiune parte a Regatului Unit în care avortul și căsătoriile gay nu erau legale. Potrivit legislației vechi, avortul era considerat legal în Irlanda de Nord doar în situațiile în care sarcina punea în risc viața mamei sau ar fi putut cauza daune permanente și grave asupra sănătății sale fizice sau psihice.

___
În celelalte situații, incluzând pe cele în care sarcina ar fi apărut în urma unui viol sau incest, și chiar pe cele în care sarcina prezenta anomalii extrem de grave, avorturile puteau duce la o condamnare maximă de închisoare pe viață, atât pentru femeile care decideau să întrerupă sarcina, cât și pentru personalul medical care realiza intervenția.
___
Odată cu noile modificări, având în vedere că parlamentarii Irlandei de Nord nu s-au reunit până la miezul nopții de 21 octombrie, serviciile de avort vor începe să fie oferite pe teritoriul provinciei conform legislației din UK începând cu luna martie 2020.

___
Vestea legalizării avortului a stârnit bucurie în rândul activiștilor, mai puțin în cazul celor pro-life, cum era și de așteptat. Liderul partidului unionist DUP, Arlene Foster, a declarat că „21 octombrie reprezintă o zi rușinoasă, și că nu e deloc o zi de sărbătoare pentru nenăscuți”.
___
Ea a mai declarat că decriminalizarea avortului la miezul nopții nu va marca sfârșitul eforturilor de prevenire a introducerii serviciilor de avort în regiune și că partidul său va explora „toate opțiunile legale posibile” în acest sens.

Cum a fost primită vestea legalizării parteneriatelor civile ___
Legalizarea căsătoriilor gay , care intră în vigoare simultan cu noua lege pentru avort, a stârnit valuri de sărbătoare în rândul comunității LGBT+ în toată provincia. Christopher Flanagan-Kane și Henry Flanagan-Kane, unul dintre primele cupluri gay care au beneficiat de parteneriatul civil încă din 2015, când acesta a devenit legal în Anglia, s-au alăturat pe 21 octombrie altor cupluri din comunitate la un eveniment dedicat celebrării noilor modificări legislative.
„În 2005 ne-am gândit că lucrurile se mișcă grozav, pentru că am fost primii oameni care am beneficiat de acest drept, dar, din păcate, lucrurile nu au mers atât de bine de atunci.”, a declarat Christopher Flanagan-Kane pentru BBC

„Dar noi suntem aici astăzi și sperăm că schimbarea s-a produs. Am așteptat-o foarte mult timp. Nu este vorba doar despre mine și Henry, avem și un fiu și este vorba și despre drepturile lui. Când va crește mare, vrem să crească într-o lume în care egalitatea nu este condiționată de sexualitate. Noi am crescut într-o lume care ne-a negat drepturile. Vrem doar aceleași drepturi ca toți ceilalți”.

Cara McCann și partenera ei, Amanda McGurk, prezente și ele la eveniment, au spus că au simțit că se vor trezi „puțin mai egale” a doua zi dimineață. „Vom fi tratate la fel ca prietenii și familia noastră”, a spus McCann. „Am lucrat la această campanie ani de zile și nu am crezut niciodată că rezultatele vor veni atât de curând.”
Și Patrick Corrigan, director al Amnesty International Irlanda de Nord, a declarat pentru aceeași publicație că vestea bună a venit după ani întregi de activism pentru drepturile LGBT+. „Astăzi sărbătorim succesul, asigurat nu de prezența Parlamentului Stormont, ci de lipsa acestuia”, a spus el.

„În ciuda sprijinului popular copleșitor, din păcate, legiuitorii nu au reușit să ofere tuturor cetățenilor dreptul de a se căsători și nici să reformeze legea avortului. Este un moment incredibil pentru atât de mulți oameni, în special pentru cuplurile de același sex, care acum vor fi tratați ca cetățeni egali în propria lor țară.”
___
Căsătoriile între persoanele de același sex vor începe să fie oficiate din luna ianuarie 2020. Reprezentanții comunității LGBT+ se așteaptă ca cele mai multe cereri pentru căsătorii gay să aibă loc în Irlanda de Nord cu ocazia Valentine's Day.

Support LGBT+ and don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.