
Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Irina Rimes ne-a amintit de Ziua Brâncuși
_
Eu, cel puțin, habar n-am avut până acum că 19 februarie, adică Ziua Brâncuși, e sărbătoare națională. A fost declarată așa în 2016. Și, dat fiind că autoritățile au declarat-o „zi națională lucrătoare”, nimeni n-a avut ocazia să facă punte cu weekendul ca să viziteze ansamblul de la Târgu Jiu.
_
Pentru că pare fix genul de inițiativă pe care ar avea-o niște parlamentari care n-au altă treabă, am verificat pe site-ul Parlamentului și, cum era de așteptat, ideea le-a venit unor deputați din grupul parlamentar liberal-conserva-tor (da, a existat așa ceva), în legislatura trecută.
Motivul pentru care am aflat abia anul acesta de Ziua Brâncuși este artista Irina Rimes.
I I I I I
_
Recunosc că Google fusese drăguț și îmi pusese ziua în calendar, dar alesesem să nu-mi pun întrebarea cum a ajuns acolo.
_
Noroc cu Ministrul Culturii, care a decis că, anul acesta, sărbătorirea sculptorului român ar trebui să iasă din zona relativ restrânsă a amatorilor de cultură care sunt la curent cu evenimentele de la MNAR. Așa că a apelat la o ambasadoare pe gustul unui public mainstream, spre indignarea a (cel puțin) jumătate de internet.
_
Habar nu am dacă decizia de a o numi pe Irina Rimes ambasadoare a fost una inspirată sau nu, dar cel puțin a făcut inițiativa Ministerului și Ziua Brâncuși vizibile. Teoria „Orice publicitate e bună” pare a funcționa în cazul acesta, deși m-aș așteptat ca o ambasadoare să facă mai mult decât o postare pe pagina de Facebook, cum a zis artista la conferința de presă. E drept, Irina a promis că va reveni cu detalii.


O zi de care vom uita la fel de repede
_
Ce știm sigur este că, dacă până luna trecută, sculpturile lui Brâncuși au ținut capul de afiș al expoziției Europalia de la Bruxelles, la București doritorii se vor delecta la MNAR cu holograme ale acestora. După care vor merge mai departe, uitând că nu s-au rezolvat probleme mult mai importante legate de felul în care-l tratăm pe Brâncuși, probleme care trenează de ani.
Ana Maria Șchiopu le rezumă într-o postare
I I I I I

Hai să folosim #diatezaactivă
_
O inițiativă a celor de la McCann PR, venită în plină dezbatere despre violența față de femei, încearcă să-i convingă pe jurnaliștii care scriu știri pe acest subiect că victimei nu i se întâmplă lucruri din vina ei. Există mereu unul sau mai mulți agresori, iar folosirea diatezei active ar ajuta să punem accentul pe făptași.

_
Informația n-a ajuns și la Știri pe surse, un pseudo-site de informații. Sau cel puțin n-a ajuns în întregime. Într-o știre despre trei tineri care au violat o femei de 59 de ani, autorul a folosit diateza activă, începând titlul cu „Trei tineri…”. Apoi a intervenit solidaritatea de gen (sau lenea intelectuală), pentru că a continuat cu „…și-au distrus viața”.

_
De ce e important cum sunt scrise aceste știri? Pentru că trebuie rupt cercul vicios în care victimele nu sunt luate în serios atunci când își fac curajul să vorbească, iar agresorii sunt tratați de către autorități ca și cum ei sunt cei care ar trebui protejați. Sau măcar mângâiați puțin pe cap.
_
Așa pare să fi fost în cazul publicat de Libertatea despre o tânâră, minoră, care, după ce a fost martoră într-un proces de trafic de persoane, a sfârșit prin a fi ucisă, în timp ce traficanții au fost condamnați la pedepse cu suspendare.

Bucegii într-o zi senină
_
O dată la ceva vreme, dacă e cerul suficient de senin, din București pot fi văzuți munții. Uneori, un fotograf cu echipament bun, reușește să-i pozeze, iar imaginea devine rapid virală. Nu e chiar de mirare, distanța în linie dreaptă e mai mică de 100 de kilometri.
Imaginea lui Dan Mihai Bălănescu a ajuns în feed-urile tuturor
I I I I I

_
Evident că și alții au încercat să imite, cu mai mult sau mai puțin succes, fotografia. Dar, pentru că nu aveau camere foto suficiente de performante, au folosit Photoshop-ul.



Electric Castle repară o greșeală
_
Mai țineți minte că, vara trecută, după ce artistul estonian Tommy Cash a pus o manea la Electric Castle, festivalul l-a concediat printr-un tweet? Eu uitasem, pentru că așa se întâmplă cu indignările astea de Facebook care nu țin nicio săptămână.
Internetul n-a uitat.
I I I I I

_
Și n-au uitat nici organizatorii, care au decis să profite de Ziua Îndrăgostiților pentru a ne anunța că au revenit la sentimente mai bune. Nu e clar dacă doar față de Tommy sau și de manele. Dar vom afla asta la vară, nu-i așa?

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.