
De Irina Munteanu
»
On our list
Sarah Lancashire și creatorii serialului „Julia”, despre unicitatea Juliei Child și apetitul ei pentru viață
Recunosc că nu știam prea multe lucruri despre Julia Child, gazda emisiunii culinare „The French Chef” din anii ’60 și autoarea cărții „Mastering the Art of French Cooking”, când am primit vestea că în ultima zi din martie, pe HBO Max, se va lansa un serial bazat pe viața ei.
M-am bucurat însă să o descopăr episod cu episod și am înțeles rapid fascinația pentru ea – nu doar că a adus bucătăria franceză în farfuriile americanilor și i-a învățat să își lărgească orizonturile, dar și-a lăsat amprenta mai departe de granițele gastronomiei, a adus schimbarea în televiziunea din Statele Unite și a zguduit stereotipurile despre femei de la acea vreme.

Deși cele opt episoade nu se bazează pe întreaga viață a Juliei Child, ci se întind pe parcursul unui singur an, e captivant să o urmărești punând cap la cap o emisiune culinară, cu frica de a nu da greș, și făcând practic primii pași spre a deveni cea mai cunoscută figură din istoria televiziunii americane.
Așa că invitația de a participa, alături de jurnaliști din alte cinci țări, la un round table virtual cu Sarah Lancashire, actrița din rolul principal, cu Daniel Goldfarb, creatorul serialului, și cu Chris Keyser, producătorul executiv, a venit la țanc să-mi răspundă curiozităților despre revoluția pe care Julia Child o începea acum 60 de ani, cu o omletă.

Pe Sarah Lancashire o mai văzusem înainte în roluri de dramă și nu mă așteptam să o revăd acum într-un serial atât de înduioșător precum „Julia”. Citisem că se pregătea să ia o pauză de la actorie atunci când a decis să accepte acest rol, așa că am vrut să aflu ce a determinat-o să își schimbe planurile și cum privește decizia acum.
„Am decis să particip la audiții pentru că scenariul mi s-a părut excelent, iar agentul meu știe că scriitura bună este punctul meu sensibil”, îmi spune actrița. „Partea mai dificilă a fost audiția în sine, dat fiind că nu m-am descurcat niciodată prea bine la capitolul ăsta. Încă din facultate îmi făceam probleme că nu o să pot trece vreodată peste emoțiile groaznice pe care încă le am, de fiecare dată.”
„Adevărul este că a fost un rol imposibil de refuzat. Un personaj atât de minuțios studiat, atât de bine scris de către Daniel Goldfarb și de precis, un personaj unic, remarcabil și complet, diferit de tot ce mi s-ar fi putut oferi în UK”, mai spune Sarah. „De fapt, cred că e genul de personaj cu care te întâlnești o singură dată, chiar și în Statele Unite.”

„Și să nu ne ascundem după deget”, continuă ea. „Sunt o actriță trecută de 50 de ani, iar astfel de roluri nu se ivesc prea des. Deci cred că și asta a cântărit mult în decizia mea.”
Despre personajul ei, Sarah Lancashire mai spune că reunește tot ce admiră la o femeie: „Debordează de încredere în sine, este nonconformistă, curajoasă. Mie îmi plac femeile care nu se tem de nimic, care știu să fie lideri, care inovează, iar ea este un pionier în adevăratul sens al cuvântului. Personalitatea ei, inteligența, exhuberanța și curiozitatea o fac imposibil de rezumat într-un singur cuvânt.”
„Și este bună pentru noi, ne face bine, avem nevoie de oameni ca ea”, mai spune Sarah. „O admir nespus de mult și aici nu mă refer doar la reușitele ei, ci la felul în care a navigat prin viață.”
Când este întrebată dacă a simțit vreo diferență prin faptul că a făcut rolul în America, și nu în UK, actrița britanică mărturisește că „singura diferență ține de așteptările și ideile preoncepute ale oamenilor atunci când se gândesc la Julia și la felul în care își doresc ei să fie Julia.”
„Cred că a fost ușor eliberator pentru mine că nu am crescut cu Julia și cu moștenirea pe care a lăsat-o în urmă. Am putut să îmi manevrez propriile așteptări și, deși nu pot spune că am lucrat neapărat pe o pânză nouă, pot spune că am lucrat fără zgomote de fundal, fără să am în jur alte elemente de care să fiu obligată să țin cont.” De altfel, actrița crede că personalitatea Juliei a avut oricum „o latură britanică” în ea.

„Când ne uităm la Julia în anii ‘60, într-o perioadă atât de plină de schimbări pentru Statele Unite, dar și pentru întreaga lume (schimbări politice, sociale, în special în rândul manierelor și a felului în care interacționau oamenii unii cu ceilalți, mult mai informal), sper că am reușit să surprindem cât de diferită este de restul oamenilor de atunci, cât este de deschisă. E și o ocazie bună să îi remarcăm umorul, bunătatea, faptul că nu se plânge niciodată de nimic”, continuă actrița.
Dacă Sarah nu are o istorie în spate cu personajul pe care îl interpretează, în cazul lui Chris Keyser, situația a stat diferit: Julia a fost prezentă în viața lui încă din copilărie, odată cu primele episoade alb negru din emisiunea „The French Chef”. „Iubeam mâncarea, dar interesul meu pentru Julia nu vine dintr-o copilărie în care eram prea bine hrănit, fiindcă nimeni din familia mea nu gătea. Pentru noi, Julia era incredibilă pentru că nu mai văzusem pe nimeni ca ea până atunci la televizor și ne arăta tuturor că poți să fii tu însuți.”
Și pentru Daniel Goldfarb, cunoscut pentru un alt serial plasat în jurul aceleeași perioade, „The Marvelous Mrs. Maisel”, care și-a dorit dintotdeauna să scrie despre mâncare, Julia Child a fost alegerea evidentă. „Julia reprezintă bucuria pură de a trăi, de a profita din plin de fiecare oportunitate, este o inspirație imensă și gătește excepțional”, îmi spune Goldfarb. „Pe cât de mult citeam și mă documentam despre viața ei, pe atât descopeream cât este de unică și ce model de urmat reprezintă pentru noi toți.”

„În timp ce lucram la serial, am descoperit că toată lumea simțea o conexiune cu Julia, una foarte profundă, care avea de-a face cu faptul că Julia reușea să exprime în locul lor ceea ce își doreau ei să trăiască și cum își doreau să se simtă cu ei înșiși, în viețile lor”, completează Keyser. „Mi se pare minunat că avem ocazia să îi spunem povestea.”
Iar fără Sarah Lancashire, potrivit celor doi, serialul nu ar fi fost posibil. „(...) Discutând cu ea, am descoperit că are și un simț al umorului minunat. Ea nu o imită pe Julia, ci creează o versiune a Juliei diferită de tot ce s-a văzut până acum și totodată surprinde perfect esența personajului”, explică producătorul.
„Și este una dintre cele mai bune actrițe din lume, iar ce o face excepțională este faptul că poate să transmită mai multe lucruri și gânduri în același timp – poți să vezi cum i se învârt rotițele în minte și asta ne-a oferit posibilitatea de a privi în interiorul Juliei”, adaugă Goldfarb.

Despre relația Juliei cu soțul ei Paul, interpretat în serial de actorul David Hyde Pierce, Sarah spune că se potriveau perfect și erau suflete pereche. „De multe ori Julia spunea că fără el nu ar fi reușit, că fără Paul i-ar fi fost imposibil. El a fost suficient de altruist încât să rămână în spate și să aibă grijă de ea, de pasiunea care o mâna să meargă mai departe – mâncarea.”
„Cred că soțul ei s-a implicat enorm – el era cel care îi fotografia mâncarea (există o fotografie foarte frumoasă cu ei, în bucătărie, în timp ce el face asta) –, iar faptul că s-au cunoscut destul de târziu în viață, că se potriveau atât de bine și știau să facă compromisuri, toate au contribuit la legătura puternică dintre ei”, mai spune Lancashire.

Când o întreb pe Sarah cât de dificil a fost să intre în pielea unui personaj priceput în bucătărie, îmi spune că a avut norocul să crească lângă o mamă pasionată de gătit și asta i-a ușurat misiunea. „Cred că asta a fost o ușurare și pentru Christine (Tobin), food stylist-ul nostru de pe set, care nu a trebuit să mă învețe totul de la zero”, glumește actrița.
Au existat însă și provocări, cum ar fi să gătească în timp real. „E scena în care pregătesc o omletă pentru David Hyde Pierce și acea omletă trebuia să fie gata în tigaie într-un moment în care spun o anumită replică. Din cauza felului în care era filmată scena nu puteam să trișăm. Ocazional au mai fost și câteva provocări tehnice, dar îmi place să cred că le-am dat gata.”
„Cât despre gătit, eu și Julia împărtășim o pasiune pentru sole meunière, unul dintre felurile mele preferate de mâncare”, mărturisește Sarah. „Am învățat să gătesc de la o vârstă fragedă și hrănesc o familie destul de numeroasă. Deci gătitul face parte din viața mea, dar nu pot să îl consider o pasiune. Cred în gătitul corect și consider că preparatele ar trebui să arate bine pentru a fi delicioase, dar nu este deloc o pasiune pentru mine.”

Deși bazat pe viața Juliei Child, serialul împletește și câteva momente ficționale în firul său narativ. „Ne-am luat libertatea să aducem câteva modificări – preparatele pe care le pregătește Julia sunt cele reale, dar nu în ordinea în care au fost preparate și nu neapărat din primul sezon al emisiunii ei”, explică Keyser. „«Julia» este o fabulă bazată pe viața reală, esența ei este acolo, esența show-ului este și ea acolo, noi am făcut doar ce trebuia să facem pentru a contura episoadele așa cum ne doream.”
„Cozonacii nu au fost făcuți în ordinea în care apar în serialul nostru, dar a funcționat pentru noi să fie acolo, așa că de ce să nu îi folosim? Daniel se referea la serialul nostru ca la «Amadeus», piesa de teatru scrisă de Peter Shaffer despre Mozart, despre ce ar fi putut să se întâmple, nu despre ce s-a întâmplat exact, pentru că nu poți ști ce s-a întâmplat exact, istoria nu relatează aceste detalii. Așa cum Peter Schaffer și-a asumat abordarea sa personală asupra lui Mozart, așa ne asumăm și noi abordarea asupra Juliei.”
O abordare care preferă să se concentreze pe detaliile de culise din viața lui Child, o viață nelipsită de provocări, și să surprindă umanitatea acesteia în fiecare decizie pe care o ia sau pas pe care îl face. Iar dacă a existat un personaj mai potrivit prin care să iei parte la marile schimbări din societate - de la mișcările feministe, la ideea de celebritate și ce presupune a fi un star TV - fără îndoială este ea.
Primele episoade din serialul „Julia” sunt deja disponibile pe HBO Max, iar următoarele vor apărea în fiecare săptămână până pe 5 mai. Bon appetit!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.