Ioana Ilie

Eco files

Interviu: ce efecte ar putea avea încălzirea globală asupra regiunii în care locuim

_

Am vorbit cu Ana Maria Pălădus, membră fondatoare a organizației Reper 21, despre problemele și urgențele de mediu ale societății în care trăim și despre câteva posibile soluții pentru combaterea lor.



Care ar fi, din punctul tău de vedere, urgențele de mediu în România în momentul acesta? ___

Încep cu o parte despre care cred că toată lumea este sensibilizată, mai exact cea legată de deșeuri. Pare că pe toți ne afectează că vedem deșeuri aruncate pe jos inestetic, dar asta nu e deloc cea mai mare problemă a societății.

Rată scăzută de reciclare ___

Deșeurile sunt resurse care devin pierdute iremediabil în momentul în care le ducem la groapa de gunoi. În mod normal, un deșeu trebuie transformat în resursă, mai ales că multe vin din resurse care nu sunt regenerabile și afectează apoi solul și pânzele freatice.

___

Acesta este un subiect la care este nevoie să avansăm, dar o să avansăm greu, pentru că atunci când vorbim despre deșeuri vorbim foarte mult despre infrastructură. Dacă vrei să valorizezi, trebuie să ai colectare selectivă, să ai unde să procesezi și să existe și o piață clară pentru asta.

Calitatea aerului ___

O altă urgență este calitatea aerului, care devine absolut dramatic în mediul urban. București, Iași și Brașov sunt trei orașe care se află în procedură de infringement de la Comisia Europeană pentru că avem particule în atmosferă care depășesc de foarte multe ori normele maxime admise.

___

Dar deși pe de o parte ne dorim să avem un aer mai bun, pentru că aici locuim, pe de altă parte, când se pune problema despre cum putem să-l îmbunătățim, să lăsăm mașina acasă, să folosim mijloacele de transport alternative, comoditatea intră mult în acțiune și suntem destul de puțini dispuși să ne schimbăm comportamentele.

Clima și autonomia alimentară ___

Un al treilea subiect care trebuie abordat cu mult mai multă seriozitate, este cel al schimbărilor climatice. Trebuie să înțelegi ce înseamnă că luăm niște grade în atmosferă, ce înseamnă că în 2100 o să avem 4-5 grade în plus, este mult, este puțin, de unde vin, ce sunt alea gaze cu efect de seră?


___

Adevărul este că datorită gazelor cu efect de seră pe care le-am emis în ultimii ani într-un mod absolut absurd ca și cantități în atmosferă, lumea în următorii zeci de ani nu o să mai aibă nimic de-a face cu ce cunoaștem noi acum, și, din păcate, e o traiectorie absolut ireversibilă.

___

Am ajuns într-un punct în care nu mai e suficient să zici, ok, trebuie să stopăm, pentru că deja tot ce am emis în trecut ca gaze cu efect de seră, mai ales dioxid de carbon, care este cel mai amplu ca volum, va rămâne în atmosferă și dacă de mâine nu mai emitem nimic, iar efectele o să continue.


Fenomene meteorologice extreme ___

Pe lângă întrebarea despre cum putem să reducem, se pune marea problemă de acum încolo despre cum putem să ne adaptăm, la o lume care va avea din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme, în care temperaturile în medie o să fie din ce în ce mai mari, în care agricultura n-o să mai funcționeze ca până acum.

___

Cred că una dintre provocările României, în acest context, este că suntem o țară dependentă de agricultură, care o să fie foarte afectată. Suntem vulnerabili și pe partea geografică, la nivel de inundații, și suntem vulnerabili și pentru că la nivel de hrană, mai ales în marile orașe, o mare parte din alimentația noastră nu se mai produce local, deci devenim din ce în ce mai lipsiți de autonomie pe partea de hrană.

Susținerea producătorilor locali ___

Avem nevoie să ne informăm mai mult pe subiectele astea și să ne activăm mai mult ca cetățeni. Inițiativele pe care le văd în afară și mi-ar plăcea să le văd și în România mai mult, sunt toate demersurile de conștientizare și susținere a producătorilor locali, într-un mod foarte consistent.

___

M-aș bucura ca producătorii locali să fie susținuți prin politici publice, de către cetățeni, prin inițiative de tot felul, prin cooperative de consumatori care cumpără produse direct de la ei sau prin hypermarket-uri destinate strict producătorilor locali.

___

Mi se pare important să facem lucrul acesta pentru că este, pe de o parte, o chestiune de solidaritate, dar este și o chestiune despre sănătatea noastră, mai ales într-o lume în care să mănânci sănătos, local, ecologic, o să devină o provocare din ce în ce mai mare.


Act eco-friendly and don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.