O altfel de
vacanță în Thailanda
>
Visăm cu ochii deschiși la vacanțe lungi și noi aventuri, dar până ne vom face din nou bagajele, îți propunem să depănăm amintiri cu iz thailandez.
>
Am invitat mai mulți călători avizi, îndrăgostiți de tărâmurile thailandeze, să ne împărtășească din secretele lor. De la cazări atipice și locuri mai puțin cunoscute, la farmecul și poveștile localnicilor, ești pe mâini bune: ți-am pregătit un mini-ghid care să te poarte prin viitoarea ta călătorie în Thailanda.
>

KHON KAEN

CARMINA NIȚESCU Consultant de marketing și social media în turism
În Khon Kaen am participat la un workshop unde am învățat să fac „spider flags” sau „Tung Maeng Mum”. Adică un fel de steaguri realizate din fire colorate ce pot lua diverse forme: romb, pătrat, hexagon. Steagul acesta este un simbol recunoscut în Thailanda, iar locuitorii îl folosesc la majoritatea sărbătorilor și ceremoniilor.
"
>

>
Doi Phu Kha
>
Cuibărit între dealurile molcome Doi Phu Kha, în provincia nordică Nan, BoKlua View nu oferă doar cazare în bungalouri cocoțate deasupra teraselor plantației de orez, ci și o stare rară de simplitate și de liniște primordială. La vreo 700 de metri deasupra nivelului mării, clima e mai mereu prietenoasă cu europenii: blândă ziua, răcoroasă noaptea.
"

ANCA CIUCIULIN Jurnalist
Așa că începi să plănuiești pe îndelete: să vizitezi întâi satul de jos și anticele fântâni de sare? Sau să dai o raită prin așezările vecine, unde cei din comunitățile etnice hill tribes nu se împodobesc pentru văzul turiștilor. Sau poate să incluzi un pic de adrenalină, făcând rafting pe râul Wa. Pe scurt, să guști farmecul și ritmul tipic vieții rurale din această parte încă neîntinată a Thailandei.
"
>
Dansai village
>
O lecție de gătit la Madam Kampan’s Kitchen în satul Dansai, unde ai ocazia să înveți despre bucătăria regională, despre combinațiile de gusturi și ingrediente. Să mai zic că totul arată și miroase absolut fenomenal?
MĂDĂLINA NAN PR & Marketing Assistant Tourism Authority of Thailand for Romania & Bulgaria
"
Khao Sok
>
>

ALINA DE ROUMANIE
La Elephant Hills Rainforest Camp, direct pe lacul Cheow Larn, în Parcul Național Khao Sok, ne-am reconfirmat dragostea comună pentru natură și prețuirea pe care o avem pentru tot ce ne oferă. A fost o experiență de neuitat să putem dormi chiar pe acel lac, deși ne doream să rămânem cât mai mult treji pentru a ne bucura de fiecare secundă petrecută acolo.
"
>
Chiang Khan
>

O activitate de neuitat poți face în Chiang Khan, pe malul Mekong-ului, la granița cu Laos. Dacă te trezești cu noaptea în cap, te echipezi corespunzător în port tradițional și îți faci provizii cu o seară înainte, poți să ieși pe stradă la prima oră să oferi hrană călugărilor budiști și să primești în schimb binecuvântare. E ceva magic în tot acest ritual.
"
>
Spre seară, la apus, poți face un „pasat" pentru a scăpa de ghinioane. Pasaturile sunt făcute de thailandezii de pe malul Mekongului, din coaja și frunza de bananier, din bambus, flori, ceară și lumânări, iar apoi sunt date pe apă odată cu toate ghinioanele. După ce fac asta, thailandezii nu se mai uită în spate după ele ca să nu mai fie legați de piaza rea.
NARCISA DUMITRU Jurnalist
"
Coconut Sugar House
>

În provincia Samut Songkhram, aflată în apropiere de Bangkok, a face zahăr de cocos este o îndeletnicire a câtorva familii de trei generații încoace. Familia la care am poposit eu apare pe Google Maps cu numele de Coconut Sugar House şi face zahăr de cocos din copacii de pe plantația din spatele casei. Plantația nu e mare, deci nici producția de zahăr nu se cântăreşte în tone, iar procesul este departe de a fi industrial.
"
>


Contrar a ceea ce credeam eu, zahărul nu se face din nucă de cocos, ci din nectarul florilor de cocos. Bobocul se crestează și pentru a colecta nectarul se ataşează un mic recipient din bambus. Acesta este lăsat acolo peste noapte, iar dimineața toată seva colectată este fiartă, evaporând astfel apa.
CRISTINA Blogger Cristina face Aventura
"

Friendship Beach Resort
>

MARIUS CONSTANTINESCU Jurnalist TV
Resortul Friendship Beach din Phuket, un loc în care timpul își trage sufletul, risipit printre grădini luxuriante. O plajă cu nisip cald, cu apă în care nu se poate înota pentru că ajunge doar până la genunchi, o bibliotecă în aer liber, adăpostită de palmieri, camere cu băi balineze (jumătate sub cer), o pisică albă irezistibilă și cea mai bună înghețată prăjită din Thailanda.
"
>

Phrae
>

Există multe locuri din Thailanda pe care încă le visez uneori, însă cel care îmi revine cel mai des în cap e Phrae, o regiune din Nord, mai puțin turistică. Aici am învățat să vopsesc cu indigo, imediat după ce am aflat că indigoul este, în sufletul lui, o plantă, și mi-am creat propria eșarfă personalizată – în satul Ban Thung Hong, la Ban Pa Ngiam indigo workshop.
OANA TITICĂ Food writer și owner Chicineta
"
>
Satun
>

Ne aflăm în apropierea orașului Langu, din provincia majoritar musulmană Satun, una dintre cele mai sudice ale Thailandei, și locuim cu Kae și fiul ei de 6 ani, Bisza. Nu este un resort de lux, cu servicii spa și mâncăruri alese. Suntem în mijlocul unor oameni modești, care locuiesc într-un cartier mărginaș și ne-au primit cu brațele deschise. „Casa mea e și casa voastră“, ne-a zis Kae când ne-a luat de la aeroportul Hat Yai.
"
>

Jurnalist
„Când vine ora mesei, întindem pe jos o rogojină rotundă și așezăm pe ea bolurile cu mai multe feluri de mâncare pe care le combinăm după poftă: în aceeași farfurie pot fi orez, supă de legume și ierburi aromatice, calamari fierți în sos de pește, carne de vită, fructe de mare, pește și omletă.”
Adina Brânciulescu
>
Koh Phangan
>

«Ce faceți, nu veniți? Toată lumea este la centrul de scufundări!», ne-a strigat entuziasmat Kiril. Eram vecini de peste două luni în complexul Jungle House din satul Chaloklum (pe Insula Koh Phangan) și, în afara obișnuitelor zâmbete și saluturi din cap, acum era pentru prima oară când Kiril vorbea cu noi. Ne-am urcat deci pe scuter și am plecat să sărbătorim anul nou thailandez cu ceilalți farangi din sat.
"
>

Încă din stradă se anunța o învălmășeală generală. Înăuntru, oamenii se aruncau în piscină, dansau și se fugăreau cu pistoale de apă, unii în tricouri ude, alții în costume de baie. Am intrat în hora veseliei și am sărbătorit împreună noul an. De Songkran, toată lumea se udă, căci apa, simbol al purificării, aduce prosperitate, fertilitate și bunăstare.
Cătălin gruia
Editor-șef National Geographic
"
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.