
Andreea Grecu
Skin Saviors
Ingredientele de skincare pe care nu ar trebui să le combini
_
Un tratament instant pentru coșuri, un strop de retinol pentru ridurile care se instalează, niște vitamina C pentru luminozitate și dacă se poate și un acid exfoliant pentru un aspect neted, cu atât mai bine! Acum când o mulțime de branduri oferă formule accesibile cu ingrediente active ce promit soluția la cele mai deranjante probleme ale pielii, este ușor să cazi în capcana de a le folosi pe toate deodată.
De ce este o capcană? ___
Niciun exces nu este benefic, fie el unul chiar și cu bune intenții, așa cum este în acest caz. O beauty junkie adevărată va fi întotdeauna tentată să testeze cât mai multe produse și să experimenteze combinații de produse de skincare pentru a ajunge la rezultatele dorite. Ceea ce nu este un lucru rău: așa poți ajunge să îți construiești o rutină solidă și potrivită ție. Problemele apar însă când acele produse sunt serumuri și tratamente concentrate în ingrediente active.
__
O rutină aglomerată cu prea multe ingrediente active deodată va fi un șoc pentru pielea ta, iar în loc să rezolve problemele pe care le vizai inițial va cauza altele mai grave.
Pentru a evita iritația pielii, introdu câte un nou ingredient activ la un interval de minimum trei săptămâni.
IIIII


Pe lângă introducerea lor treptată în rutina de îngrijire, la fel de important este să știi că nu le poți folosi pe toate odată în orice combinație. Chiar dacă pielea ți-a dovedit că le tolerează, riscurile combinării lor greșite variază de la inactivarea anumitor ingrediente până la iritația pielii, cauzată de folosirea mai multor ingrediente cu acțiune similară.
Nu combina... retinolul cu exfolianții chimici AHA sau BHA
IIIII
_
Retinolul, un derivat al vitaminei A, este cunoscut pentru puterea sa antiaging. El acționează prin accelerarea reînnoirii celulare, reducând astfel aspectul ridurilor, al liniilor fine și chiar al petelor pigmentare. Ai crede că face o echipă minunată cu acizii exfolianți precum cel lactic sau cel salicilic pentru că și ei promit tot un ten mai neted și o nuanță mai uniformă. Totuși, în esență, retinolul și acizii fac același lucru: exfoliază pielea.
_
Există produse ce pot conține în formulă atât retinol, cât și acizi AHA sau BHA, în concentrații mai mici, care pot funcționa optim în tratamentul acneei, spre exemplu (sub supravegherea dermatologului), însă când vine vorba de produse separate cu fiecare ingredient, e bine să fii precaută. Folosirea a doi exfolianți puternici simultan poate cauza iritație, roșeață, sensibilitate și descuamare.

Nu combina... vitamina C cu acizii exfolianți
IIIII
_
Atât exfolianții, cât și vitamina C sunt ambele ingrediente acide, astfel că folosirea lor împreună poate irita pielea și agrava unele probleme. Dacă însă pielea ta le tolerează și vrei să le folosești pe ambele în același timp, trebuie să cunoști pH-ul produselor folosite, ceea ce se poate dovedi dificil.
_
Pentru ca vitamina C pură (cunoscută ca acid L-ascorbic) să își facă efectul, ea are nevoie de un pH scăzut (aproximativ 3). Dacă acidul exfoliant are același pH, el îi pregătește perfect terenul, însă o diferență de pH mai mare de 1 între ele poate inactiva vitamina C și astfel nu te vei bucura de efectele sale miraculoase. Dacă nu stăpânești acest aspect, alternează-le în zile sau momente ale zilei diferite.

Nu combina... vitamina C cu retinol
IIIII
_
Vitamina C și retinolul funcționează optim la niveluri de pH total diferite și, prin urmare, nu ar trebui să fie combinate. În timp ce vitamina C are nevoie de un pH scăzut (3) retinolul funcționează cel mai bine la un pH aproximativ de 5,5-6. Utilizează un ser de vitamina C dimineața și păstrează crema cu retinol pentru seara pentru a asigura eficacitatea deplină a ambelor ingrediente.
Nu combina... peroxidul de benzoil cu exfolianți chimici
IIIII
_
Poate că peroxidul de benzoil și acidul salicilic par duo-ul perfect împotriva acneei, însă nu și atunci când sunt folosite simultan. Peroxidul de benzoil este un tratament puternic care anihilează bacteriile ce cauzează acneea, dar totodată usucă pielea și conduce la descuamarea acesteia. Folosirea unui acid exfoliant imediat după poate agrava starea pielii, iritând-o și dezechilibrându-i bariera protectoare. Te poți bucura de acțiunea de îndepărtare a celulelor moarte și de deblocare a porilor oferită de acizi dacă îi folosești în zile diferite de folosirea tratamentului pentru acnee.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.