
De Irina Munteanu
»
On our radar
Încheie anul cu opt expoziții
Lucrări ale unor artiști pe care o să-ți dorești să le iei cu tine acasă, o retrospectivă a practicilor artistice queer din România ultimilor 20 de ani, o explorare a fenomenului migrației în relație cu arhitectura și orașul, dar și una a impactului pe care mișcarea suprarealistă l-a avut în România, și un dialog vizual despre ecologie, feminism, prezent, viitor, solidaritate și reciprocitate – pe final de an, opt expoziții ne dau motive serioase să ieșim din case.

Șerban Savu. Renovări / Makeovers
9 decembrie - 24 aprilie 2022 Sala de Marmură, MNAC
Sunt multe de văzut în noul sezon de iarnă de la MNAC, iar expoziția lui Șerban Savu, „Renovări. Makeovers”, e clar o oprire obligatorie. Prezentate în Sala de Marmură a muzeului, lucrările de mici dimensiuni ale artistului, alături de o machetă a blocului în care s-a născut și a crescut, fac referire la diverse perioade istorice ale artei (romană, realist socialistă etc) și aduc în discuție procesele continue de distrugere, recuperare și restaurare prin care trece arta.

de acolo de unde încă se poate vedea curbura pământului
10 decembrie - 9 ianuarie 2022 2/3 galeria
„Fotografia unui portret de pe ecranul telefonului, muștele care într-o seară de vară par a fi licurici zburând în jurul felinarului, o familie de pescari navigându-și barca printre reflecțiile norilor la asfințit” - 2/3 galeria și-a deschis sezonul de iarnă cu expoziția artistei Victoria Păunescu, „de acolo de unde încă se poate vedea curbura pământului".

STAYCATION
14 decembrie - 29 ianuarie 2022 Galeria Catinca Tabacaru & Sandwich Offspace, Atelierele Malmaison
Expoziția „Staycation” aduce la un loc lucrările a șase artiste din Berlin - Yen Chun Lin, Isabella Fürnkäs, Lexia Hachtmann, Bethan Hughes, Lera Kelemen, Barbara Lüdde – și șase artiste din România - Catinca Malaimare, Rachel Monosov, Daniela Pălimariu, Ana Pascu, Ioana Stanca, Ana-Maria Ștefan – într-un dialog despre percepția maternității în lumea artei, rolurile sociale preluate sau moștenite în spațiul domestic, prezent, viitor, solidaritate și reciprocitate.

Ștefan Câlția. Albastru de hotar
7 decembrie - 6 ianuarie 2022 AnnArt Gallery
Până la începutul lunii ianuarie, la galeria AnnArt are loc o expoziție personală a pictorului Ștefan Câlția, cunoscut pentru pictura minuțioasă care aduce în prim-plan personaje stranii, peisaje și naturi statice. Curatoriată de Vladimir Bulat, expoziția adună 15 lucrări de pictură și grafică, din perioade creative diferite („Dulgherul”, cea mai veche din selecție, iar „Margine de sat”, una dintre cele mai recente), reunite prin sursa comună de inspirație: Șona, satul natal al artistului.

Simți ~ Aluneci ~ Cânți (1- 245)
4 decembrie - 9 ianuarie 2022 Combinatul Fondului Plastic, Suprainfinit Gallery, INSTITUTE, SwitchLab și Malmaison
„Cum putem să prezentăm în expoziție un spectru cât mai generos, nuanțat și surprinzător de lucrări despre subiecte queer și procese artistice de queering/„queerificare”? Cum să menținem o balanță constructivă între voci care au contribuit consistent la discursuri queer în România, dar și internațional, în cele două decenii cuprinse în cercetare, precum și voci emergente, între numeroase expresii de gen etc”, sunt întrebările de la care a plecat duo-ul curatorial Kilobase Bucharest în pregătirea expoziției „Simți ~ Aluneci ~ Cânți (1- 245)”.
Rezultatele cercetării despre practici artistice queer în România, în intervalul de 20 de ani de la decriminalizarea relațiilor între persoane de același sex, se pot vedea în peste 100 de lucrări și serii produse de 38 de artiști/ artiste/ artistx și colective. După prima etapă de la Combinatul Fondului Plastic, începând cu 14 decembrie, se deschid și expozițiile din etapa a doua la Suprainfinit Gallery, INSTITUTE, SwitchLab și Malmaison.

Lea Rasovszky. Flowers Growing Out of My Chest
26 noiembrie - 22 ianuarie 2022 Mobius Gallery
Florile artistei au început să crească din pluș, din metal, ceramică și beton, dar mai ales din propriul piept. „Lucrările Leei Rasovszky îi celebrează pe neadaptați, oamenii lipsiți de farmec, care nu se aliniază criteriilor așteptate, dar îi înfruntă cu îndrăzneală, pur și simplu pentru că libertatea de a fi tu însuți chiar în mijlocul celorlalți este prea bună pentru a o lăsa să plece”, mai explică Ștefania Dobrescu, curatoarea expoziției.

Fading Borders
11 decembrie - 13 februarie 2022 clădirea Tandem, Matei Millo 5
Proiectul României de la Bienala de la Veneția a ajuns în București, în clădirea Tandem de pe Matei Millo 5, unde va rămâne până pe 13 februarie 2022. Plecând de la relația dintre fenomenul migrației, arhitectură și oraș, echipa de arhitecți din biroul de arhitectură POSTER a conceput „Fading Borders”, un proiect curatorial care documentează realitatea migrației cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare – „Shrinking Cities in Romania” și „PLECAT”.

Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii
12 noiembrie – 3 ianuarie 2022 Fundația Art Encounters
Fotomontaje, cadavres exquis, desene-talisman, cubomanii, albume-obiect și publicații avangardiste – expoziția „Infra-Noir”, organizată de Fundația Art Encounters din Timișoara, în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris, explorează impactul mișcării suprarealiste în România prin lucrări semnate de artiști ca Aurel Bauh, Théodore Brauner, Victor Brauner, André Breton, Ghérasim Luca, Gellu Naum, Constantin Nisipeanu, Paul Păun, Hedda Sterne, Virgil Teodorescu și alții.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.