
de mădalina ionescu
În loc să-mi ating fața...
Se spune că obișnuim să ne atingem chipul de cel puțin 20 de ori pe oră, accidental sau pentru că am dezvoltat acest tic.
Doar că parcă devine din ce în ce mai dificil să ne controlăm „activitatea”. Eu, cel puțin, mă trezesc că-mi frec ochii sau că mă ocup de cuticule în dulcele stil clasic - cu dinții. Cu toate acestea, în epoca pandemiei, accidental sau nu, acest obicei ar trebui pus pe hold.
Explicațiile le știm deja: deși s-a demonstrat că virusul nu străbate pielea, „se așază” pe ea și poate fi transportat în zona umedă a mucoaselor, pătrunzând astfel în căile respiratorii, de unde afectează plămânii. De multe ori mâinile sunt cele care pot face posibilă contaminarea. De aici și sfatul ca acestea să fie spălate frecvent cu apă și săpun.
Dar am descoperit o serie de secrete care-mi potolesc „setea” de a-mi atinge fața. Cu ajutorul Mihaelei Leventer, medic primar dermatolog și fondator al clinicii private Dr. Leventer Centre. Așadar, ce am făcut?

1 .
AM SCHIMBAT UN TIC CU ALTUL

„Un mijloc ar fi să avem tot timpul un obiect în mână. Ideea este să mutăm atenția spre altceva, cum ar fi tricotatul, desenatul sau chiar jocurile pe tabletă sau telefon. Orice activitate manuală ajută”, spune Mihaela Leventer.
Pe scurt, ca să nu-mi mai rod involuntar unghiile atunci când sunt stresată, am apelat la un lac de unghii care nu rezistă mult. Nu de alta, dar nu ador să-mi fac manichiura. Apoi, în orele de lucru, am mereu cana de cafea sau paharul cu apă la îndemână, astfel încât să nu profit de situație atunci când degetele mele iau o pauză de la tastat frenetic.

2 .
AM REVENIT LA MACHIAJ

„S-a constatat că femeile care poartă fond de ten și machiaj sunt mai atente să nu-l distrugă prin atingere. O soluție ar putea fi, deci, să purtați machiaj chiar și în casă”, explică medicul.
Așa că de săptămâna trecută am început să aplic sfatul dermatologului. Am avut grijă ca tenul meu să fie învăluit în primer, o cremă BB și un strat delicat de pudră. Analizându-mi comportamentul ulterior, am observat că nu-mi mai ating fața chiar atât de des. Touchdown!

3.
MAI BINE ÎNGRIJIRE COMPULSIVĂ

„Păstrați rutina zilnică de îngrijire chiar dacă nu ieșiți din casă. Apă micelară, apă, săpun, cremă. Faceți asta de 3 ori pe zi – dimineața, la prânz și seara. Cu mențiunea că produsele pot diferi în funcție de momentul zilei”, precizează expertul.
La acest capitol pot să zic că excelez, pentru că rutina mea de îngrijire este mai corectă ca niciodată, mai ales la capitolul măști. Apoi, chiar și în orele de lucru din redacția improvizată de acasă pulverizez regulat pe ten fie un spray hidratant, fie o apă termală/minerală.

4 .
DEZINFECTARE. ȘI ÎNCĂ UN PIC DE DEZINFECTARE

„Dezinfectați obiectele care ajung în contact cu fața și mâinile, cum ar fi telefonul sau ochelarii, pixul și mouse-ul”, mai spune medicul dermatolog.
Eu recurg la acest pas ori de câte ori simt nevoia să duc mâna la față, ori de câte ori ajung în fața oglinzii și mă ispitește ideea de a-mi analiza puțin mai atent pielea. Cred că ochelarii de vedere și telefonul sunt cele mai curate obiecte pe care le dețin.

5 .
PREMII PENTRU MICI REUȘITE

„Hotărâți un premiu pe care să vi-l oferiți de câte ori reușiți să vă abțineți conștient din a vă atinge fața. Pentru că meritați”, mai recomandă dr. Mihaela Leventer.
Perfect! Am început de câteva zile să-mi acord mici daruri pentru mici glorii de moment. De la un produs comandat online (fie, mai multe, recunosc), până la o gustare dulce. Aceste auto-atenții dau roade, cel puțin în cazul meu, ridicându-mi semnificativ moralul.

În fiecare marți și vineri venim cu vești noi pe mail.
Abonează-te la newsletter!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.