
Irina Munteanu
Modern Talking
În căutarea diversității de gen în muzică
_
Se vorbește din ce în ce mai mult în ultima vreme despre diversitate de gen și egalitate în industria muzicală, însă asta nu înseamnă că lucrurile arată minunat. Dacă și tu te întrebi de ce nu suntem încă acolo, am pornit în căutarea răspunsurilor.

Industria muzicală a fost întotdeauna dominată de bărbați, iar drumul spre succes al unei femei, așa cum spune Dorothy Carvello în cartea sa „Anything for a Hit”, „este pavat cu abuzuri sexuale și opinii ignorate”.

Cel mai recent studiu condus de Dr. Stacy Smith din partea USC Annenberg Inclusion Initiative a arătat că femeile continuă să se lovească de bariere în raport cu industria muzicală. „Femeile sunt stereotipizate, sexualizate și subestimate”, a explicat Dr. Smith. „Până când această mentalitate puternic înrădăcinată nu va dispărea, femeile vor continua să întâmpine aceleași dificultăți pe tot parcursul carierei lor.”

Cum ar fi standardele duble la care făcea referire Bjork: „Vreau să le sprijin pe tinerele care sunt la început de carieră și vreau să știe că tot ce spune un bărbat o dată, ele vor fi nevoite să o facă de cinci ori.”
Falsa recunoaștere și iluzia succesului _______
Sexualizarea și obiectificarea femeilor sunt adesea confundate cu succesul și recunoașterea, iar în realitate artistele nu ajung să își creeze propria muzică sau să fie de fapt în control.
Nu se știe cu exactitate câte femei renunță la cariera lor din cauza abuzurilor _______
La începutul anului, Ava, basista din trupa lui Ryan Adams, vorbea despre faptul că a părăsit industria muzicală din cauza abuzurilor acestuia pe când era minoră. Conform New York Times, „Ava nu a mai cântat niciodată într-o trupă după ce a observat că pentru a avansa în carieră trebuie să te lași obiectificată sau să te culci cu oamenii potriviți.”
Femeile care decid totuși să rămână în industrie, continuă să creeze într-un mediu toxic _______
în care nu sunt luate în serios, iar bărbații sunt cei care decid pentru ele ce știu sau nu știu să facă. Poate tot din acest motiv, femeile ajung să fie mai puțin prezente în topurile muzicale sau în ceremoniile de premiere.

Cum se vede asta în cifre?
O analiză asupra a celor mai faimoase 600 de piese lansate între anii 2012 și 2017, bazată pe topul Billboard și condusă de o universitate din California, a arătat că ...

Situația arată chiar mai rău pentru cele din spatele scenei. Din 2.767 de compozitori creditați pentru aceste piese, doar 12.3% sunt de sex feminin. Femeile producător sunt și mai greu de găsit - conform studiului, acestea reprezintă doar 2% din cele 600 de piese lansate în acea perioadă.

E drept că artiste ca Beyoncé, Taylor Swift, Rihanna sau Adele se bucură de succes în topuri, însă premiile ajung cel mai adesea tot la artiști de sex masculin.

O mișcare internațională luptă să combată inegalitatea de gen _________
Inițiativa Keychange aduce la un loc industria muzicală, guvernele, Parlamentul European și Comisia Europeană cu scopul de a înlătura inegalitatea de gen.

În acest sens, Keychange le-a propus festivalurilor de muzică, orchestrelor, conferințelor și tuturor organizațiilor muzicale ca până în 2022 să atingă proporția de 50/50.
foto: Corinne Bailey Rae (UK), ambasador Keychange
Peste 130 de festivaluri din 22 de țări au acceptat propunerea, iar primele rezultate s-au putut vedea în Tallinn și la festivalul Primavera Sound din Barcelona.

De asemenea, a apărut festivalul suedez Statement, ca reacție la abuzurile sexuale care au loc în festivalurile din Suedia și care se adresează exclusiv femeilor și persoanelor transgender.
Invitată să vorbească în cadrul lansării acestui manifest pe 20 noiembrie 2018 în Parlamentul European, Helen Sildna a declarat: „Să susții femeile care aleg să își construiască o carieră în muzică este un mod foarte bun atât de a îmbunătăți industria, cât și de a crea un nou model pentru generația următoare, bazat pe șanse egale.”
____ Helen Sildna, fondatoarea festivalului Tallinn Music Week
Considerată „a treia cea mai puternică femeie din industria muzicală, după Beyoncé și Taylor Swift”, Vanessa Reed a adăugat că „programul își propune soluții, nu statistici” și că „nu există nicio scuză pentru a nu face eforturi în vederea obținerii egalității de gen”.
____ Vanessa Reed, CEO al Fundației PRS
Chiar dacă mai este un drum lung și anevoios de parcurs, vocile femeilor încep să se facă auzite - mai ales atunci când spun lucruri care nu convin majorității.

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.