De Mădălina Ionescu
BYGGLEK se numește colecția IKEA x LEGO, o colaborare care ne amintește cât de important este mediul de joacă al celor mici, mai ales în confortul de acasă.
Adulții și copiii abordează joaca diferit. Dacă pentru noi ordinea contează, pentru cei mici podeaua este, de multe ori, un tărâm al imaginației, pe care își împrăștie jucăriile pentru a crea povești. Dar dacă cele două percepții se pot alătura? De la această ipoteză au plecat IKEA și LEGO, iar răspunsul se numește BYGGLEK.
BYGGLEK include patru produse diferite: un set de trei cutii mici, două seturi de cutii mai mari și unul de 201 cărămizi LEGO, destinate organizării spațiului de joacă, dar mai ales jocului neîntrerupt al celor mici. Pentru că atunci când va fi timpul să strângă totul, lumile lor creative nu vor fi dezasamblate.
Am vorbit, în exclusivitate, cu Rasmus Buch Løgstrup, designer LEGO Group și cu Andreas Fredriksson, designer IKEA, și am aflat cum a prins viață o colecție care îi va entuziasma pe cei mici și pe cei mari deopotrivă.
Rasmus: Noi, la LEGO, căutam soluții de depozitare și ne-am gândit că IKEA ar putea fi cel mai bun partener în acest sens. Cu atât mai mult cu cât nu era vorba doar despre joc în sine, ci despre extinderea spațiului de joacă și a creativității acasă. Așa că am întreabat IKEA dacă vrea să se joace cu noi. Andreas: Iar nouă ne-a plăcut mult ce-am văzut și am spus un „Da” răspicat.
Rasmus: Un lucru surprinzător pe care l-am descoperit a fost că noi, adulții, credem că știm cum trebuie să se joace copiii noștri. Dar asta nu-i ajută mereu. Un exemplu este că avem impresia că cea mai bună și cea mai ușoară manieră de joacă este prin a sorta lucrurile sau piesele LEGO - în culori, de pildă.
Nu este ceva greșit, dar pentru copii, în special pentru cei mici, cea mai bună formă este, de fapt, descoperirea, prin împrăștierea pieselor LEGO și căutarea acelora de care au nevoie pentru procesul creativ. Sortarea devine, de multe ori, chiar un coșmar pentru ei.
Andreas: Ar fi mai multe, dar aș merge pe faptul că am urmărit întocmai sistemul LEGO. Poți construi cu piese deasupra cutiei, iar în interior totul se potrivește la fix. Rasmus: Și, în același timp, este integrată și filosofia IKEA. Andreas: Da, respectă, de asemenea, și sistemul nostru de depozitare.
Rasmus: Capacele cutiilor sunt ștanțate pentru a permite fixarea pieselor LEGO, ceea ce face și mai frumoasă această colaborare. Un psiholog pentru copii, care a fost parte a echipei, ne-a spus că dacă dăm naștere unui obiect de depozitare care să fie parte și a jocului, atunci va fi un succes. IKEA ne-a sugerat să modelăm știfturi de matriță în partea de sus a cutiei.
spune Rasmus Buch Løgstrup
Rasmus: Ne-am dorit piese care să reziste. A fost unul dintre obiectivele principale și un motiv pentru care am optat pentru o culoare neutră ca albul. Așa se integrează perfect oriunde în casă. Apoi am fost folosit un singur material, nu o combinație de mai multe, pentru a putea fi ușor de reciclat. Este același material din care sunt confecționate piesele LEGO.
Andreas: Au fost multe provocări, dar cred că atunci când ai parte de ele, ajungi să regândești anumite idei, astfel încât produsul să devină chiar mai bun. O mare provocare pentru noi a fost chiar introducerea știfturilor de matriță deasupra cutiilor.
Rasmus: Sunt 4 cutii albe și simple, însă pentru a ajunge la acest rezultat am parcurs un drum greu și lung. Provocările au apărut la nivel de design și producție, pentru că ne-am dorit produse de calitate, care pot fi asamblate fără unelte și care să fie multifuncționale.
Andreas: Ca să mai dau un exemplu, ne-am dorit ca aceste cutii să arate ca piesele LEGO uriașe. Numai dimensiunile în sine au fost o provocare, pentru că a trebuit să luăm în calcul o serie de tehnicalități.
Rasmus: Îmi plăcea mult să construiesc case. Îmi amintesc că, atunci când eram în vacanță, de-abia așteptam să ajung acasă și să construiesc câteva dintre lucrurile pe care le vedeam. Odată am mers în Alpi cu părinții și tot ce-mi doream să fac era să mă întorc acasă și să construiesc munți și trenuri.
Andreas: Mă jucam cu prietenii în copilărie, construiam împreună, dar ceea ce-mi vine în minte acum este cum am fost mereu puțin gelos pe fratele meu mai mare, pentru că mi se părea că ceea ce construiește el e mai frumos. A fost și o inspirație deopotrivă.
spune Andreas Fredriksson
Colecția BYGGLEK poate fi descoperită începând cu 1 octombrie, în magazinele IKEA și pe ikea.com. Produsele vor fi disponibile la vânzare exclusiv în magazinele IKEA.