
De Mădălina Ionescu
»
Skincare factory
Noua mea revelație în îngrijirea pielii se numește Gua Sha
Gua Sha
Un tip de masaj străvechi, de origine chineză, efectuat cu ajutorul instrumentelor din piatră, a influențat tendințele de skincare. Și, mai nou, a devenit parte din ritualul meu zilnic.
Înainte de toate,
trebuie să-ți spun că, în prezent, tehnica Gua Sha se traduce, dincolo de masajul facial, prin instrumente realizate din cuarț sau jad, cu forme ce diferă în funcție de zonele pe care dorești să le folosești. Tonul a fost dat și de această dată de epicentrul inovației cosmetice, Asia, odată cu ascensiunea fenomenelor K-beauty și J-beauty.

Pe scurt, cele cu capete rotunjite pot fi folosite mai ales pentru zona pomeților, iar cele cu crestături mici sunt ideale pentru masajul maxilarului.
Recunosc că am privit totul cu scepticism la început, cu atât mai mult cu cât rollerul din jad pe care l-am cumpărat în lockdown a ajuns să troneze impunător în sertarul cu produse folosite rar. O șansă reală pietrei Gua Sha i-am dat de-abia după avalanșa de filmulețe de pe Tik Tok și Reels, dar și după o documentare ca la carte.
Un pic de context
Doza de scepticism a venit din cauza istoricului acestui produs. Se pare că inițial instrumentele din piatră erau folosite pentru a freca viguros pielea. Până când se înroșea și se formau chiar pete hemoragice roșii. Scopul? Tratarea bolilor inflamatorii și a durerilor musculare sau articulare.
Din fericire, acum sunt folosite muuult mai blând și, în urma masajului, pielea își recapătă elasticitatea, devenind mai fermă și mai luminoasă. Mai mult, ridurile sunt vizibil diminuate.
Să trecem la partea practică. Ritualul meu debutează cu o curățare a tenului, urmată de aplicarea câtorva picături de ulei de față - eu folosesc 100% Organic Virgin Seed Oil de la The Ordinary. În acest fel, masajul este mai ușor de realizat și mai relaxant. Ce am mai învățat este că rezultatele apar atunci când piatra este folosită corect: la un unghi de 45 de grade, nu prin simpla trasare a marginii sale de-a lungul pielii.
Încep cu zona gâtului, efectuând mișcări delicate de jos în sus, și continui cu masarea feței, din centru către margini. Eu mi-am comandat o piatră clasică, din cuarț roz, de la Crystallove, pentru că poate fi folosită cu brio pe mai multe regiuni ale pielii.
Mai multe variante?
»
Ți-am pregătit trei care mi-au atras atenția atunci când o căutam pe cea ideală pentru mine. Evident, plaja este extrem de vastă.

Gemstone Facial Gua Sha, Crystallove
137 lei (în Douglas)

Gua Sha Rose Quartz Sculpty, Skin Gym
157 lei (în Sephora)

Crystal Contour Gua Sha, Odacité
216 lei (pe Cult Beauty)
La final, îți amintesc că, oricât de eficientă ar fi această mică piatră, dacă nu o folosești constant, nu te poți aștepta la o transformare miraculoasă. Introdu-o în rutina ta de seară și folosește-o zilnic, preț de câteva minute, iar în câteva săptămâni vei observa diferențele.
Beauty school
Pentru că instrumentele nu sunt de ajuns pentru o piele sănătoasă, te invit să descoperi mai multe și despre ingredientele din produsele de îngrijire. Așa vei ști care se potrivește mănușă tenului tău.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.