Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Greta, Kovesi și candidații la prezidențiale

_

Acum un an, o fată de 15 ani din Suedia decidea să protesteze împotriva indeciziei autorităților în ceea ce privește schimbările climatice. Vinerea trecută, milioane de adolescenți din întreaga lume, inspirați de Greta Thunberg, au făcut la fel. Dacă nu te impresionează măcar puțin acest lucru…


Greta în urmă cu un an


Mișcarea Global Climate Strike săptămâna trecută

_

La marșul din București, desfășurat între Biblioteca Națională și Ministerul Mediului, media de vârstă a majorității participanților era undeva pe la 17 ani. Cum am calculat? Când o fată de 24 îți spune că n-a mai văzut niciodată atâția oameni mai tineri ca ea la un loc, matematica e simplă.




_

Între timp, Greta Thunberg a ținut un discurs în fața Adunării Națiunilor Unite, la New York, iar o serie întreagă de adulți care încă își închipuie că nu există schimbări climatice provocate de om, în ciuda dovezilor științifice, au comunicat prin meme și glume nereușite la adresa tinerilor protestatari.

_

Când niște adulți în toată firea fac asta, nu e un semn că schimbările climatice sunt controversate, cum cred ei, ci că niște adulți pentru care orientarea politică e singurul lucru care-i definește în viață s-au speriat de o adolescentă din Suedia.

Nu-ți face griji însă, Greta e apărată bine.

IIIII



Un pas mare pentru Kovesi

_

La Bruxelles, Laura Codruța Kovesi a fost desemnată candidatul comun al Consiliul Uniunii Europene și al Parlamentului European pentru poziția de Procuror European, în ciuda opoziției deschise a guvernului PSD.

_

Amânată pentru după alegerile europene, alegerea șefului acestei funcții nou înființate mai are de depășit câțiva pași procedurali, dar Kovesi e, în momentul de față, singurul candidat rămas în cursă.

_

Ca și în cazul Gretei, cei care au ales să-și exprime nemulțumirea sunt, mai degrabă, motivați ideologic. O ideologie a libertății de a fura nerepedepsiți de la stat, în cazul de față.

O veste proastă pentru Băsescu


_

Curtea de Apel București a stabilit, în primă instanță, că fostul președinte a României, Traian Băsescu, a turnat la Securitate pe vremea când era student. S-a lăsat cu recurs și cu multe glume inspirate de Cehov, pentru că numele conspirativ al ex-președintelui era Petrov.

O scurtă listă cu oameni care vor să ne conducă


_

Duminică s-a încheiat perioada în care se puteau depune candidaturile la prezidențialele din acest an. După ce ne-am mirat cu toții câți și-au anunțat intenția de-a candida, ne-am ales, de fapt, cu cea mai scurtă listă din istoria recentă a scrutinului, între șase și nouă candidați, în funcție de ce va decide Biroul Electoral Central.

_

Cele mai importante par a fi candidaturile actualului președinte Klaus Iohannis, susținut de PNL, a premierului PSD Viorica Dăncilă și a lui Dan Barna, din partea alianței USR-PLUS. „Independentul” Mircea Diaconu e susținut de partidele lui Ponta și Tăriceanu, Theodor Paleologu de PMP, partidul lui Băsescu, și Kelemen Hunor de UDMR.

_

Așteaptă să li se valideze semnăturile Alexandru Cumpănașu, Ramona Ioana Bruynseels și Cătălin Ivan și nu e nimic cert, având în vedere că alte candidaturi au fost respinse pentru că listele fie păreau semnate de un singur om, fie pentru că erau pur și simplu trase la xerox.

_

Legea spune că trebuie să strângi 200.000 de semnături pentru a putea candida, însă sistemul a devenit o farsă și e folosit de fapt pentru o campanie electorală precoce, mai ales că nimeni nu poate verifica, cu adevărat, autenticitatea acelor liste.



Două texte de citit


_

Diana Onciou și Paula Căbescu de la „Să fie lumină” revin cu un nou episod din seria despre abuzurile sexuale comise de fostul episcop de la Huși asupra elevilor seminarului din localitate. O să descoperi o lume sordidă acolo unde ar trebui să fie doar cântece de heruvimi, nu-i așa?



_

Venera Dimulescu și Andrei Pungovschi au fost la redeschiderea școlii din Clejani, despre care a scris toată presa că ar fi fost distrusă de copii prea pasionați de jocurile video. Majoritatea presei însă a fost prea ocupată pentru a afla ce s-a întâmplat acolo cu adevărat.



România în presa internațională


_

Poate că la noi s-a discutat mai puțin, dar restul lumii n-a fost impresionată de Radu Banciu. Acesta a fost amendat de către Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru niște afirmații de un rasism incalificabil (și nereproductibil) la adresa Serenei Williams.

_

Arte se pregătește să difuzeze, din 30 septembrie, un reportaj despre degradare avansată a Bucureștiului, un oraș care-și lasă patrimoniul arhitectural să se distrugă și care așteaptă, parcă, să vină acel „mare cutremur” cu tot mai multe clădiri „pregătite” să devină ruine.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.