
Ioana Ilie
Eco files
Green Attitude: cele mai proaspete știri eco de jur împrejurul lumii #7
_
Punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra Pământului.

20.000 de oameni de știință trag un semnal de alarmă privind criza climatică ___
Printr-o lucrare publicată în luna noiembrie în revista BioScience, peste 11.000 de oameni de știință au demonstrat, în cifre, că Planeta se confruntă cu o criză climatică fără precedent. La scurt timp după publicarea lucrării, alți oameni de știință din peste 150 de țări s-au alăturat demersului, astfel că în prezent numărul cercetătorilor care ne avertizează pe tema urgențelor climatice a ajuns la 20.000.
___
Potrivit independent.co.uk, semnatarii lucrării au elaborat o listă de recomandări ferme pentru diminuarea impactului schimbărilor climatice. Specialiștii recomandă înlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile, stabilizarea ratei natalității mondiale, protejarea ecosistemelor și a bio-diversității, dezvoltarea economiilor circulare și reducerea risipei alimentare și a consumului de carne la nivel global.

Italia va include educația pentru dezvoltare durabilă ca materie obligatorie la şcoală ___
Începând de anul viitor, Italia va deveni prima țară din lume care va introduce educația pentru dezvoltare durabilă ca materie obligatorie în școli. Inițiativa îi aparține Ministrului Educației, Lorenzo Fioramonti, cunoscut ca fiind un susținător vocal al ecologismului, și are scopul de a dezvolta o generație nouă de elevi conștienți de riscurile asociate încălzirii globale.
___
Potrivit unei declarații făcute de Lorenzo Fioramonti pe rețelele de socializare, proiectul va presupune o oră de studiu pe săptămână despre schimbări climatice în toate școlile din Italia și va intra în vigoare din 2020.

„Nimeni nu e prea mic să facă diferența” ___
Pe 14 noiembrie are loc lansarea cărții „Nimeni nu e prea mic să facă diferența”, o selecție a celor mai importante discursuri susținute de Greta Thunberg în ultimii doi ani, apărută în iunie 2019 la editura Penguin și tradusă ulterior în mai multe limbi. Lansarea va fi găzduită începând cu ora 19:00 de Seneca AntiCafe din București, în cadrul unui vernisaj cu cărți poștale despre mișcarea globală #FridaysForFuture, desenate de artistul Dan Perjovschi.

Un grup de vloggeri va planta 20 de milioane de copaci ___
O comunitate de vloggeri Youtube a demarat una dintre cele mai ample campanii pentru regenerarea pădurilor din întreaga lume, #TeamTrees. Inițiată de vloggerul MrBeast, care se bucură de aproape 20 de milioane de followeri, campania invită vloggerii să se solidarizeze într-un efort de strângere de fonduri pentru plantări succesive de copaci.
___
Miza proiectului este strângerea sumei de 20 de milioane de dolari până la 31 decembrie 2019, cu care vor fi plantați 20 de milioane de copaci, până în decembrie 2022. „Vrem să arătăm că YouTube nu este numai un spectacol de dramă. Chiar avem o reală influență și putem produce o transformare reală”, a transmis MrBeast într-un video citat de publicația The Verge.
___
Până în prezent, peste 600 de YouTuberi s-au alăturat inițiativei, iar suma strânsă depășește deja 5 milioane de dolari. Plantările de copaci vor avea loc în diferite colțuri de pe Glob și vor fi asistate de Fundația Arbor Day din SUA, care va asigura, prin input-ul ei, sustenabilitatea acestor acțiuni.

India va interzice articolele de unică folosință din plastic ___
Potrivit green-report.ro, în luna octombrie a acestui an prim-ministrul Indiei a declanșat o campanie națională care are ca scop pregătirea cetățenilor pentru interzicerea obiectelor de unică folosință din plastic până în anul 2022. Produsele care urmează să fie eliminate din comerț sunt pungile, paharele, sticlele, paiele și recipientele de plastic de unică folosință.
___
Într-o primă instanță, această măsură legislativă ar determina reducerea de la 5% până la 10% a cantității de plastic consumate anual pe teritoriul Indiei. Pașii următori pe care guvernul indian îi ia în calcul sunt reducerea consumului de ambalaje din plastic de către marile companii și elaborarea unui program de sancțiuni pentru instituțiile care încalcă interdicția, care urmează să intre în vigoare în 6 luni de la adoptarea legislației noi.

Un nou marş pentru climă ___
Dacă nu ai reușit să ajungi la #GlobalClimateStrike pe 20 septembrie sau dacă simți că mesajul acestei campanii încă nu a fost luat în serios, mișcarea Fridays For Future Romania și Climate Strike Romania ne invită să ne reunim în stradă din nou, pe 29 Noiembrie, pentru #ClimateActionDay.
Act eco-friendly and don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.