Ioana Ilie

Eco files

Green Attitude: cele mai proaspete știri eco de jur împrejurul lumii #6

_

Punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra Pământului.



Un dispozitiv plutitor colectează plasticul din Pacific ___

Potrivit The Guardian, oamenii de știință olandezi au conceput un dispozitiv plutitor uriaș, care se întinde pe o suprafață de trei ori mai mare ca a Franței, pentru a colecta plasticul dintr-o insulă de gunoi din Oceanul Pacific.

___

Boyan Slat, creatorul proiectului Ocean Cleanup, a declarat că sistemul de colectare este realizat în așa fel încât să poată curăța apele oceanului nu numai de obiectele de plastic mari și vizibile, cum ar fi plasele de pescuit, ci și de microplastice. Deșeurile colectate din Great Pacific Garbage Patch prin intermediul acestui proiect vor fi aduse la țărm în luna decembrie pentru a fi, ulterior, reciclate.

Petiție pentru un sistem de urmărire a defrișărilor din România ___

România găzduiește două treimi din pădurile virgine ale Europei, însă, în lipsa unui sistem de urmărire performant a circuitului materialelor lemnoase, defrișările anuale ajung să depășească 8,8 milioane de metri cub de lemn.

___

25.000 de oameni au semnat o petiție inițiată de GreenPeace pentru a cere Ministerului Apelor și Pădurilor adoptarea urgentă a unui sistem de urmărire a materialelor lemnoase, care să fie în mod constant adus la zi.

Colectare selectivă în școli ___

Primăriile vor fi obligate să finanțeze, direct sau prin intermediul firmelor de salubritate cu care au contract, dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, pentru colectarea selectivă a deșeurilor din instituțiile de învățământ.

___

Conform edupedu.ro, “în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile și sălile de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate pentru deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal (aluminiu)/plastic și deșeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităților desfășurate de elevi și/sau profesori”.


___

Proiectul legislativ a fost adoptat prin vot final de către Camera Deputaților, iar noua lege urmează să fie promulgată, iar aceaastă modificare vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România anul trecut pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deșeuri.


Recipiente pentru colectarea mucurilor de țigară din urban ___

Potrivit green-report.ro, 300 de recipiente speciale pentru colectarea mucurilor de țigară au fost amplasate, până acum, în zonele cele mai circulate din Sectorul 3, iar deșeurile colectate urmează să fie reciclate și valorificate energetic.

„Prin valorificarea energetică a mucurilor de țigară colectate selectiv scade cantitatea de resurse naturale utilizate în procesul tehnologic de fabricație a cimentului. Datorita compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului.

Primul mural care purifică aerul ___

La sfârșitul lunii septembrie, a fost inaugurată în Bacău prima pictură murală din România care purifică aerul. Lucrarea este realizată cu o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer în nitrați și nitriți inofensivi.

___

Pictura „Intuiția”, realizată de către de artistul Obie Platon, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrăți, are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați și este și prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, fiind tradusă în limbajul Braille.

Campanie pentru protejarea caprelor negre ___

Potrivit green-report.ro, Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat o cotă de recoltă de peste 600 de exemplare de capră neagră, care urmează a fi împuşcate în sezonul 2019-2020. Ca răspuns la această decizie, platforma Declic a inițiat o campanie prin care cere aprobarea legii pentru protejarea caprelor negre.

Marșul pentru păduri ___

Marșul Pentru Protecția Pădurilor din România va avea loc anul acesta pe 3 noiembrie, de la ora 18:00, cu plecare din Piața Universității pe traseul Piața Kogălniceanu - Ministerul Apelor și Pădurilor. Citește care sunt revendicările organizatorilor și cum te poți implica, aici.


Act eco-friendly and don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.