
Ioana Ilie
Eco files
Green Attitude: cele mai proaspete știri eco de jur împrejurul lumii #4
_
Ne interesează viitorul planetei și credem că este important să fim conștiente de alegerile pe care le facem în calitate de consumatoare și responsabile cu privire la impactul pe care acestea îl pot avea asupra mediului înconjurător.
_
Așa că punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra pământului și ca să ne asigurăm că păstrăm un echilibru între noi și natură.
Orașul Brașov ar putea interzice folosirea plasticului de unică folosință ___
Potrivit bizbrasov.ro, Brașovul va interzice utilizarea farfuriilor și a tacâmurilor de plastic de unică folosință în cadrul evenimentelor de tip târguri, festivaluri sau concerte începând cu 1 octombrie 2019.

___
Dacă propunerea primarului va fi adoptată în Consiliul Local, pe domeniul public al municipiului Brașov va putea fi folosită doar veselă din materiale biodegradabile, compostabile și certificate.
___
În cazul nerespectării condițiilor menționate, instituția responsabilă de eveniment nu va mai avea posibilitatea de a organiza sau participa la alte evenimente ce se vor desfășura pe raza municipiului Brașov. Propunerea primarului vine în întâmpinarea directivei Parlamentului European privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, aprobată în luna mai 2018, care interzice folosirea obiectelor din plastic de unică folosință pe teritoriul UE începând cu 2021.
Amsterdam va desființa 11.200 de locuri de parcare prin înlocuirea lor cu grădini ___
Primăria din Amsterdam va desființa multe dintre locurile de parcare, în continuarea acțiunilor de până acum, care au ca miză transformarea orașului într-unul cât mai eco-friendly. Potrivit green-report.ro, cele 11.200 de locuri de parcare au început să fie înlocuite treptat, de la 1 iulie, cu benzi și parcări pentru biciclete, trotuare mai ample pentru pietoni și copaci.

___
Viceprimarul și comisarul de tranzit Sharon Dijksma a anunțat că începând din această vară, orașul intenționează să reducă numărul de persoane care pot parca în centrul orașului cu aproximativ 1.500 pe an, permițând locuitorilor să vadă și să simtă pe loc beneficiile traiului într-un oraș mai prietenos cu oamenii, și mai puțin cu mașinile.
Sute de tineri americani au protestat alături de Greta Thunberg în fața sediului United Nations ___
Tânăra activistă de mediu, Greta Thunberg, s-a alăturat mișcării de protest organizate de adolescenții americani pe 30 august în New York.

___
Câțiva dintre tinerii prezenți la manifestație au declarat pentru The Guardian că este primul protest de mediu la care participă, iar o parte dintre ei au susținut că sunt interesați deja de ceva timp de provocările de mediu actuale, dar că Greta Thunberg a avut o contribuție semnificativă în a-i mobiliza să acționeze.

La doar două zile după ce aceasta a debarcat în New York dintr-un yacht cu care călătorise pe mare dinspre Marea Britanie, Greta s-a solidarizat cu cei peste 1000 de tineri într-o mișcare spontană de conștientizare pe probleme asociate schimbărilor climatice, care a avut loc în Manhattan, în fața sediului United Nations.

___
Tinerii s-au reunit pentru a cere politicienilor și generațiilor de adulți să ia măsuri urgente și cuprinzătoare pentru a combate criza climatică actuală și au obținut, după câteva ore de protest, o întâlnire cu unul dintre reprezentanții UN.
Primăria Bucureștiului a aprobat construirea unui incinerator de deșeuri și amplasarea lui în oraș ___
Consiliul General al Municipiului București a votat, în 27 august, o hotărâre prin care aprobă construirea unui incinerator de deșeuri, care va fi amplasat în locul Centralei Electro-Termice Progresu.

___
Bucureștiul este deja un oraș extrem de poluat, iar activiștii de mediu consideră că o instalație de tratare termică a deșeurilor prin incinerare, indiferent cât de avansată din punct de vedere tehnologic ar fi, va reprezenta un nou factor de poluare alături de cele deja existente. În plus, aceștia consideră că în momentul de față infrastructura de control a emisiilor de noxe este una precară, ceea ce face ca decizia Primăriei București să fie una cu atât mai controversată.
___
Poziția activiștilor se fundamentează pe câteva argumente clare: o astfel de strategie de gestionare a deșeurilor sabotează atât economia circulară, cât și programele de prevenție și reciclare. Conform datelor oferite de ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului) pentru 2014, Bucureştiul arde deja peste 40 000 tone deşeuri anual, în timp ce cantitatea de deşeuri reciclată este de numai 19 000 tone.

Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA), Energy Justice Romania și Coaliţia pentru Aer Curat au inițiat o petiție împotriva construirii incineratorului, care poate fi semnată aici.
Act eco-friendly and don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.