de Irina Munteanu

Green Attitude: cele mai proaspete știri eco #15


Punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm, astfel, informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra Pământului.

O nouă ediție (online) GreenTech Film Festival 16 - 22 noiembrie
Anul acesta, GreenTech Film Festival se desfășoară online. Printre proiecțiile celei de-a patra ediții a evenimentului se numără premiera documentarului „To Teach a Bird to Fly”, care urmărește dispariția păsărilor și schimbările climatice, animaţia „In The Forest of Huckybucky”, dar și o serie de scurtmetraje despre sustenabilitate, inovație și modele de combatere a schimbărilor climatice.

R-Create, primul serviciu de ambalaj returnabil pentru comenzile online din România
Fă cunoștință cu R-Create, startup-ul sustenabil care își propune să facă din cumpărăturile online un obicei fără impact negativ asupra mediului. Cum funcționează? Comanzi de la magazinele partenere R-Create, bifezi opţiunea de ambalaj returnabil, iar comanda îți este ambalată în geanta R-Create. La livrare, desigilezi geanta, păstrezi produsele și înapoiezi ambalajul curierului.

Peștele asprete a fost redescoperit în Munții Făgărașului
Dacă nu te-ai mai întâlnit până acum cu peștele asprete e pentru că specia, veche de 65 de milioane de ani și una dintre cele mai rare din Europa, a fost considerată până de curând dispărută. În octombrie însă, aspretele a fost redescoperit de către alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan, în zona satului Brădetu, din Munții Făgărașului. Estimările oficiale arată că mai există doar 10-15 exemplare, pe o întindere de doar un kilometru de râu și, deși acest lucru a fost adus în atenția autorităților, nu au fost luate măsuri de protejare a speciei.

O tradiție japoneză, alternativa eco pentru împachetatul cadourilor de Crăciun
Dacă 2020 a fost anul schimbărilor, am putea la fel de bine să adoptăm și câteva schimbări pozitive. Cum ar fi o veche tradiție japoneză care constă în transportarea mâncării și a hainelor, precum și în împachetarea cadourilor în materiale textile. Furoshiki sau arta împachetării cu țesături ar putea înlocui cu succes munții de hârtie de ambalat, fiind o alternativă prietenoasă cu mediul și originală pentru următoarele cadourile pe care le plănuiești.

IKEA lansează Green Friday și îți răscumpără mobilierul provenit din magazinele lor
Anul acesta, IKEA transformă Black Friday în Green Friday și îi încurajează încă o dată pe clienții săi să adopte un stil de viață sustenabil. Cum ar fi, de exemplu, să acorde o nouă viață pentru mii de piese de mobilier. Cum funcționează? Tu le vinzi mobilierul tău folosit de la IKEA în schimbul unui card de rambursare în magazinele lor, iar ei se ocupă de revânzarea mobilierului tău vechi în zona „Așa cum sunt”.

Copenhaga plănuiește să construiască mini-parcuri sub formă de insule artificiale plutitoare
„Copenhagen Islands” este proiectul firmei de design danez Studio Fokstrot și a arhitectului Marshall Blecher. Împreună au creat o serie de insule artificiale plutitoare, menite să încurajeze o varietate de activități relaxante precum plimbările cu barca, înotul, kayakingul, picnicurile și alte evenimente. În plus, spațiile verzi vor atrage și numeroase specii din fauna sălbatică și vor fi o zonă de relaxare perfectă pentru păsările locale. One can only dream!