de IOANA ILIE

Green Attitude: cele mai proaspete știri eco #14


Punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm, astfel, informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra Pământului.




28 DE ONG-URI CER PROTEJAREA PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI

28 de ONG-uri cer protejarea Parcului Natural Văcărești printr-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Mediului și președintei Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și propun, totodată, o serie de măsuri în acest sens.


Printre acestea, se numără identificarea și aplicarea unei soluții pentru paza parcului, aplicarea măsurilor urgente pentru conservarea apei și a biodiversității precum și aprobarea Regulamentului Parcului Natural Văcărești. În sprijinul acestui demers, Asociația Parcului Natural Văcărești a lansat și o petiție, pe care o poți semna aici.




96% DINTRE ROMÂNI SUNT DE ACORD Cu RECICLAREA AMBALAJELOR

Potrivit unui studiu realizat de Irsop și citat de Green Report, 96% dintre români sunt de acord cu implementarea sistemului garanţie – depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu, și 81% dintre aceștia consideră că garanţia pentru un ambalaj ar trebui să fie de 0,50 de bani.


Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor și recuperarea sumei-depozit achitate de consumator la cumpărarea produsului și, conform declarațiilor oficialilor din Guvern, ar trebui să devină funcțional din ianuarie 2021.




NINSORI ÎN AUSTRALIA PENTRU PRIMA DATĂ ÎN 15 ANI

O masă de aer rece a ajuns în sud-estul Australiei și a provocat, la altitudini mici, prima zăpadă din ultimii 15 ani. Deși fenomenul neașteptat a durat, potrivit Reuters, doar câteva zile, localnicii s-au bucurat de eveniment și au postat pe rețelele de socializare fotografii cu zone acoperite de zăpadă atât în capitala Australiei, cât și pe insula Tasmania.



CETĂȚENII UNui ORAȘ DIN FINLANDA SUNT RECOMPENSAȚI pentru comportamentele eco-responsabile

Programul comunitar „CitiCap'”propune locuitorilor din orașul Lahti să îşi calculeze amprenta de carbon generată în timpul deplasărilor. cu ajutorul unei aplicaţii online.


Potrivit AFP, cei care reușesc să nu depășească o cotă de carbon stabilită la nivel de oraș per cap de locuitor, primesc în fiecare săptămână un buget virtual care poate fi folosit pe intrări la piscină, bilete de autobuz sau o prăjitură la o cofetărie din oraş.




UN LAC DIN DOBROGEA S-A TRANSFORMAT ÎN DEȘERT

Este vorba despre Lacul Nuntași din comuna Istria care a secat complet, din cauza secetei din ultima perioadă, dar și a opturării canalelor de legătură cu alte lacuri, potrivit publicaţiei Green Report. Poți să vezi un video cu imagini recente din zona lacului, aici.



Noua Guinee adăpostește unele dintre cele mai ample ecosisteme de pe planetă

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature, 99 de oameni de știință din 19 ţări au declarat Noua Guinee ca fiind insula cu cea mai mare diversitate de plante din lume. Rezultatele studiului arată că în Noua Guinee figurează 13.634 de specii de plante vasculare, cu 16% mai multe decât pe insula Madagascar din Africa, locul cu cea mai impresionantă biodiversitate întâlnită până acum.



Copenhaga va construi insule plutitoare din materiale reciclate

Mai multe insule plutitoare realizate din materiale reciclate vor fi construite în portul Copenhaga și vor oferi cetățenilor o alternativă pentru relaxare în spațiul public. Potrivit Bored Panda, structurile plutitoare vor fi concepute în așa fel încât să ofere un habitat pentru viață atât deasupra apei cât și sub ea și vor putea fi vizitate cu acces gratuit.