de ioana ilie

Green Attitude: cele mai proaspete știri eco #13


Punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm, astfel, informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra Pământului.

MAI MULTE ONG-URI AU SOLICITAT MUTAREA FESTIVALULUI DE TEATRU „BUCUREȘTIUL LUI CARAGIALE” DIN CIȘMIGIU




Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Asociația Jumătatea Plină și Asociația Peisagiștilor din România au solicitat mutarea Festivalului de teatru „Bucureștiul lui Caragiale” din Cișmigiu (care se va desfăşura pe parcursul a 10 weekend-uri) pentru că ar afecta ecosistemul parcului și viața locuitorilor din zonă, prin crearea aglomerărilor urbane.


„Dorim ca valoarea istorică a celei mai emblematice grădini publice din România ― Grădina Cișmigiu (monument de arhitectură Clasa A) ― să fie respectată, iar acest spațiu verde să fie păstrat ca o oază de liniște și verdeață în inima Capitalei.”


Într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei Capitalei și organizației ARCUB, ONG-urile au cerut „mutarea în regim de urgență din Grădina Cișmigiu a festivalului de teatru în aer liber «Bucureștiul lui Caragiale» într-un spațiu adecvat pentru acest tip de evenimente, în care natura și oamenii din imediată vecinătate nu sunt afectați direct de zgomotul produs prin amplificarea sunetului sau de efectele inerente unei astfel de manifestații”.

JANE GOODALL, SUPRANUMITĂ „MAMA CIMPANZEILOR”, VA PLANTA 3 MILIOANE DE COPACI ÎN UGANDA




Potrivit www.treehugger.com, la mijlocul lunii iulie a fost lansat proiectul „Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project", prin care se încearcă reabilitarea spațiilor forestiere din Uganda, un habitat extrem de important pentru cimpanzei, aflați de ani buni pe cale de dispariție.


În cadrul proiectului, Jane Goodall Institute, fondat de Jane Goodall, primatolog și antropolog, împreună cu organizația One Tree Planted vor planta 3 milioane de copaci pe teritoriul Ugandei, o țară care a pierdut, între 1990 și 2010, aproape o treime din totalul pădurilor.

STUDIU: 46% DINTRE ROMÂNI AU AUZIT DESPRE CONCEPTUL DE DEZVOLTARE DURABILĂ




Doar 22% dintre cetăţenii români ştiu că ţara noastră are o strategie naţională pentru dezvoltare durabilă până în anul 2030, potrivit unui comunicat de presă emis de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, care face publice rezultatele a două cercetări sociologice efectuate în ultimele luni.


Potrivit acestora, mai puţin de jumătate (46% din populaţia adultă a României) a auzit de conceptul de dezvoltare durabilă şi doar 10% dintre persoanele chestionate au auzit de Agenda 2030, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite.

STUDIU: POLUAREA CU PLASTIC S-AR PUTEA TRIPLA ÎN URMĂTORII 20 DE ANI




Potrivit organizației Pew Charitable Trusts, cantitatea de plastic din oceanele lumii se va tripla în următorii 20 de ani, dacă guvernele și companiile nu vor lua măsuri pentru a reduce producerea și consumul obiectelor din plastic.


Specialiștii ne avertizează că în lipsa unor programe guvernamentale eficiente, cantitatea de deșeuri din plastic care ajunge în apa mărilor și oceanelor în fiecare an ar putea crește de la 11 milioane de tone la 29 de milioane de tone până în 2040.

DOCUMENTARUL „LEMN” VA PUTEA FI VĂZUT ÎN PREMIERĂ LA TIFF




„Lemn”, documentarul semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, despre lemnul care dispare constant din păduri, va avea premiera națională în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie - 9 august).


Filmul urmărește investigațiile despre comerțul cu lemn desfășurate în România, Peru, Rusia și China de Alexander Von Bismarck, activist în cadrul Environmental Investigation Agency din Washington DC, și va fi proiectat în aer liber pe 6 august, ora 21.30 la Iulius Parc Open Air și pe 7 august la Arkhai Sculpture Park, Vlaha, începând cu ora 21.30.

GRETA THUNBERG VA DONA UN MILION DE EURO ORGANIZAȚIILOR DE MEDIU




Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a primit recent Premiul Gulbenkian pentru Umanitate, o distincţie portugheză în valoare de un milion de euro, prin care sunt răsplătite persoanele sau organizaţiile care se remarcă prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice și a declarat că îl va dona mai departe, proiectelor caritabile care combat criza climatică și ecologică.


„Sunt atât de mulţi bani încât nici nu pot să mi-i îmaginez, dar toţi banii de pe urma acestui premiu vor fi donaţi prin intermediul fundaţiei mele diferitelor organizaţii şi proiecte care ajută oamenii pe fondul crizei climatice şi ecologice, în special în sudul planetei”, a explicat adolescenta într-un video postat pe Twitter.

Descoperă noul Glamour!