
de ioana ilie
Green Attitude: cele mai proaspete știri eco #11
Punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm, astfel, informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra Pământului.

România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București
România a fost condamnată de Comisia Europeană pentru eșecul înregistrat în respectarea tratatului şi legislaţiei europene privind calitatea aerului în mediul urban.
Curtea de Justiție UE a demonstrat că valorile limită pentru concentraţiile de PM10 (particule fine nocive sănătății) au fost depăşite sistematic în Bucureşti din 2007 şi până în 2014 și că, în ciuda procedurii de infringement (demarate încă din 2009) și atenționărilor repetate, măsurile luate de către autoritățile române au fost ineficiente. Puteți citi textul integral al deciziei, aici.

În timpul lockdown-ului, delfinii din Marea Neagră s-au apropiat tot mai mult de zona de coastă
Potrivit cercetătorilor biologi de la Institutul Grigore Antipa din Constanța, izolarea, distanțarea socială, încetinirea activităților industriale, lipsa turiștilor și a traficului marin au generat declanșarea unui proces de refacere a apelor Mării Negre și a plajelor de pe ritualul românesc.
Din punctul lor de vedere, apele mării au, în prezent, o claritate similară Mării Mediterane, iar flora și fauna marine sunt la cel mai bun nivel din ultimii 25 de ani, ceea ce a determinat și apariția unui fenomen extrem de îndrăgit de către localnici: zeci de delfini de mari dimensiuni vin foarte aproape de zonele de coastă, la vânătoare de chefali.

Producția și consumul de plastic au crescut în timpul crizei Covid-19
De la măștile chirurgicale de unică folosință, mănuși, combinezoane și până la echipamentele medicale de protecție, criza globală Covid-19 a declanșat o creștere exponențială a producției de obiecte din plastic și a consumului acestora, iar implicațiile acestui fenomen ar putea însemna, conform specialiștilor, ani grei pentru oceanele și mările planetare deja foarte poluate.
„Știm că poluarea cu plastic este o problemă globală, a existat și înainte de pandemie”, a declarat Nick Mallos, membru al organizației americane Ocean Conservancy, pentru CNN. „Dar se pare că multe dintre industrii nu fac altceva decât să contrabalanseze progresele înregistrate până acum. Trebuie să fim foarte atenți în ce direcție ne vom îndrepta post pandemie”, a mai adăugat specialistul.
Potrivit studiului „The rise in ocean plastics evidenced from a 60-year time series”, publicat în 2019, producția globală de plastic a crescut de 4 ori în ultimii 40 de ani, iar oamenii de știință ne avertizează că dacă trendul continuă, această industrie se va face responsabilă de 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050, echivalentul celor care provin în prezent din transporturi.

Peste 50% dintre români vor să folosească o bicicletă după perioada de criză
Un studiu național realizat recent de către Asociația Green Revolution și prezentat în cadrul conferinței online „Transportul urban în crizele de sănătate publică – oportunități și perspective”, organizată de Green Report, arată că 51% dintre români vor să folosească o bicicletă după încheierea stării de urgență.
Dacă înainte de criză 20% dintre respondenți foloseau frecvent bicicleta ca mijloc de transport, la momentul realizării sondajului 33% au declarat că o vor alege după încheierea carantinei. Studiul oferă mai multe informații despre mijloacele de transport pe care le preferă românii și despre barierele pe care le întâmpină în optarea pentru variante sustenabile de transport, iar rezultatele lui pot fi consultate aici.

Pentru prima dată în ultimii 150 de ani, un urs brun a fost văzut în nordul Spaniei
Un urs brun despre care specialiștii au spus că ar avea vârsta cuprinsă între trei și cinci ani a fost văzut și filmat în parcul natural O Invernadeiro, situat în zona de nord a Spaniei, pentru prima dată în ultimii 150 de ani. Înregistrarea cu ursul în timp ce se plimba pe o pajiște înverzită a fost publicată pe Youtube și este disponibilă aici.

Timișoara va avea aproape 70 km de piste noi pentru biciclete
Potrivit Green Report, Primăria Timișoara a alocat 85.000 de euro pentru construirea a peste 70 de km de piste noi de bicicletă, care se vor adăuga celor 106 km deja construiți. Traseele se vor întinde pe 55 dintre străzile orașului și vor dispune de parcări destinate bicicletelor și de stații Velo ™, aparținând sistemului de bike sharing din Timișoara.

Jurnalista româncă Monica Ulmanu a câștigat premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre încălzirea globală
Jurnalista româncă Monica Ulmanu a câştigat cel mai prestigios premiu din domeniul presei, Premiul Pulitzer, pentru o serie de articole de investigaţie pe tema schimbărilor climatice, publicate în Washington Post.
Împreună cu o echipă de jurnaliști ai publicației, Monica Ulmeanu a documentat câteva regiuni de pe Glob unde, pe fondul încălzirii globale, creșterea temperaturilor a depășit deja pragul de 2 grade Celsius, considerat critic de către oamenii de știință, în situația în care va fi atins la nivel global.

Descoperă mai multe în newsletterul nostru!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.