
Ioana Ilie
24 aprilie 2019
Green Attitude: cele mai proaspete noutăți eco de jur împrejurul lumii
Ne interesează viitorul planetei și credem că este important să fim conștiente de alegerile pe care le facem în calitate de consumatoare și responsabile cu privire la impactul pe care acestea îl pot avea asupra mediului înconjurător.
Așa că punem cap la cap cele mai proaspete știri eco din lume și completăm informațiile pe care le-am strâns până acum despre lucrurile pe care le putem face ca să ne reducem amprenta asupra pământului și ca să ne asigurăm că păstrăm un echilibru între noi și natură.

Sun & Sea (Marina), o instalație artistică pe tema schimbărilor climatice, a fost premiată la Bienala de la Veneția.
O primă știre care ne-a atras atenția săptămâna aceasta a fost cea legată de premiul acordat pavilionului lituanian la Bienala de Artă de la Veneția de anul acesta. Instalația artistică, intitulată Sun & Sea (Marina) a avut ca miză conștientizarea problemelor asociate schimbărilor climatice și semnalarea atitudinii extrem de pasive a oamenilor în fața provocărilor ce ne așteaptă în următoarele decade.
De la balconul situat la etajul al doilea al unei clădiri din Veneția, vizitatorii puteau privi atmosfera improvizată a unei zile obișnuite de la plajă, cu performeri de toate vârstele întinși pe prosoape sub umbrele, care se uită plictisiți în ecranele telefoanelor sau răsfoiesc reviste, deconectați complet de la problemele globale actuale.
Sun & Sea (Marina)
Proiectul a fost premiat în cadrul Bienalei ca fiind cel mai bun pavilion național prezent la eveniment și le aparține regizorului de teatru Rugilė Barzdžiukaitė, dramaturgului Vaiva Grainytė și compozitorului Lina Lapelytė.

Începând cu luna mai, avem la dispoziție un nou instrument care ne sprijină să colectăm deșeurile selectiv: Harta Reciclării.
Tot săptămâna aceasta, Asociația Viitor Plus a lansat un nou instrument extrem de util care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.

Începând de la jumătatea lunii mai, oricine poate accesa platforma interactivă „Harta Reciclării” pentru a afla care este cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor pe care dorește să le recicleze.
Harta pune la dispoziția utilizatorilor informații și tutoriale despre tipurile de materiale care pot fi colectate selectiv și despre modalitatea corectă de colectare separată a deșeurilor. În plus, aceasta oferă câteva tips & tricks despre cum putem să reutilizăm produsele pe care le achiziționăm, schimbându-le utilitatea inițială, înainte de a le duce la un centru de reciclare.

Studiu: Cetățenii UE consumă 20% din resursele naturale ale planetei
Un nou studiu despre comportamente de consum, realizat de WWF, a fost dat publicității zilele astea. Așa am aflat că cetățenii din Uniunea Europeană, care reprezintă doar 7% din populația Globului, consumă în fiecare an până la 20% din resursele naturale ale Pământului.
Earth Overshoot Day, reprezentând ziua din an în care începem să consumăm din resursele pe care ar trebui să le moștenească generațiile viitoare, pentru că le-am terminat pe cele estimate ca fiind suficiente pentru noi, este marcată din ce în ce mai devreme în calendar, în fiecare an.

În ceea ce privește consumul actual european, specialiștii spun că acesta depășește cu mult pragul sustenabilității și că în ritmul acesta, europenii ar avea nevoie de 2,8 planete, mult peste media mondială, de aproximativ 1,7 planete, ca să supraviețuiască.
Cu alte cuvinte, dacă omenirea ar avea un stil de viață asemănător cu cel al cetățenilor eruopeni, începând cu 10 mai am fi epuizat deja resursele globale pe care Pâmântul le poate genera într-un an, pentru întreaga omenire.

GreenPeace cere Uniunii Europene un angajament serios pentru eliminarea industriilor bazate pe exploatarea combustibililor fosili
Conform Green Report, activiștii Greenpeace și studenți din mai multe țări europene au organizat o acțiune de protest în ziua summitului privind viitorul UE organizat la Sibiu. Coloanele oficiale au trecut pe lângă zeci de protestatari care au afișat un banner de mari dimensiuni cu mesajul „Broken climate, broken future”.
Măsurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa stagnează, iar oamenii de știință de la IPCC (Intergovernmental Pannel On Climate Change) ne avertizează că avem mai puțin de 12 ani pentru a limita creșterea temperaturii medii globale până la 1,5 °C și pentru a evita efectele iremediabile pe care le-ar avea asupra mediului depășirea acestui prag.
Activiștii Greenpeace au cerut cu această ocazie liderilor europeni să prioritizeze acțiuni imediate pentru protejarea climei, în conformitate cu acordul climatic de la Paris. Pentru a limita efectele schimbărilor climatice, Greenpeace a declarat că UE trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% până în 2030.

Opt state europene au propus utilizarea a 25% din bugetul Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice
Nu doar activiștii Green Peace se mobilizează pentru combaterea încălzirii globale. Conform BBC News, opt state europene au cerut recent dezvoltarea unei strategii de combatere a crizei climatice, care prevede emisii zero de carbon până în 2050 și dedicarea unui sfert din bugetul UE pentru măsuri proactive de adaptare.
Statele semnatare ale declarației comune, cărora le și aparține inițiativa, sunt Franța, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.