De Mădălina Ionescu

Glosar de skincare: vitamina E

Nu reușești să descifrezi lista cu ingrediente de pe produsele de îngrijire? Nu-i nicio problemă dacă par noțiuni copleșitoare, căci noi te ajutăm să elucidezi misterul din spate.

În atenția noastră azi: vitamina E

Nu este un secret că vitamina E este un ingredient hit în produsele de skincare, grație proprietăților sale multiple. Dar înainte de a trece în revistă toate beneficiile sale pentru piele, este important de precizat că ideal ar fi ca aceasta să fie sintetizată atât la interior, prin alimentație, cât și la exterior, prin aplicarea formulelor de îngrijire care o conțin.

Vitamina E se găsește în mod natural în diverse alimente, ca uleiuri vegetale, ouă, carne, lapte, diverse legume și fructe, precum avocado sau nuci, migdale, alune etc. Iar deficitul de vitamine E se poate ameliora și prin intermediul suplimentelor alimentare.

Atunci când vine vorba despre piele, vitamina E, cunoscută și ca tocopherol, funcționează, în primul rând, ca un antioxidant puternic, ceea ce o transformă într-un scut veritabil împotriva radicalilor liberi. Dar asta nu este tot.

de ce ar trebui să fie de nelipsit în rutina zilnică

Conform unor studii conduse de Centrul Medical al Universității din Maryland, vitamina E, aplicată direct pe locurile afectate, reduce ridurile. Alpha-tocopherol este cea mai indicată formă a sa, pe care o găsești de regulă în produsele sub formă de capsule - ce trebuie sparte pentru a obține lichidul - sau uleiuri.

1.

ESTOMPEAZĂ RIDURILE

Indiferent de cauza apariției acestora, este demonstrat clinic că vitamina E, folosită în combinație cu alte vitamine, precum A sau C, va reduce petele și micile imperfecțiuni, lăsând pielea curată și luminoasă.

2.

Atenuează petele

Tenul sensibil și cel cu probleme au cea mai mare nevoie de aportul zilnic de vitamina E, pentru că, uneori, vitamina asimilată din alimente sau suplimente nu este suficientă, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu acnee.

3.

Ajută la vindecarea acneei

Așadar, un tratament rapid și eficient care include și vitamina E poate fi asul din mânecă. Ingredientul ajută la producția de colagen, reduce semnele lăsate de acnee, regenerează pielea, o calmează și o hrănește intens.

Vitamina E conține tocoferoli și tocotrienoli, elemente care contribuie la menținerea umidității în piele. Cele mai bune rezultate le oferă atunci când vine sub formă de capsule și este combinată fie cu o cremă hidratantă obișnuită, fie cu un ulei natural.

4.

Hidratează în profunzime

Numeroase studii au demonstrat că acest ingredient, aplicat pe o rană vindecată în urma unei arsuri, previne apariția semnelor inestetice. Altfel spus, are un puternic efect calmant.

5.

Vindecă arsurile solare

În urma acneei, spre exemplu, tenul se poate confrunta cu diferite semne, unele chiar sub formă de cicatrici. Dermatologii recomandă aplicarea de vitamina E direct pe aceste zone afectate, astfel încât aspectul cicatricilor să se îmbunătățească vizibil în timp, până la dispariția completă a acestora.

6.

Tratează semnele și cicatricile

cea mai bună metodă de aplicareDacă preferi să aplici vitamina E uleioasă, este bine să o faci seara. Pentru că are o textură foarte grasă, specialiștii recomandă efectuarea acestui pas înainte de culcare, prin mișcări circulare și blânde. Pe timpul nopții, lasă formula să acționeze, iar dimineața spală-te bine pe față sau demachiază-te cu apă micelară.