De Mădălina Ionescu

Glosar de skincare: retinolul


Reușești să descifrezi lista cu ingrediente de pe spatele produselor de îngrijire? Nu-i nicio problemă dacă par noțiuni copleșitoare, căci noi te ajutăm să elucidezi misterul din spate.

În atenția noastră azi: retinolul



Ce este?

Retinolul este cel mai cunoscut derivat al vitaminei A și una dintre cele mai puternice substanțe existente în industria cosmetică, având numerose beneficii. Este, de asemenea, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății pielii.


Numeroase studii au atestat că retinolul contribuie semnificativ la conturarea unui aspect neded și întinerit al tenului, prin acțiunea sa intensă asupra ridurilor, petelor, acneei și a altor imperfecțiuni cutanate. În piele, acesta eliberează acid retinoic, adică cel mai eficient ingredient anti-rid existent.


Acidul retinoic unește receptorii celulelor în schimburi intercelulare, are efect antioxidant, prin neutralizarea radicalilor liberi din oxigen, și stimulează producția de colagen, proteina care oferă elasticitate epidermei.

tipuri de retinol

Există două: retinoizi naturali și sintetici. Cei naturali sunt derivați direct din vitamina A, iar cei sintetici se produc în laborator, cu scopul de a scădea riscul reacțiilor adverse, dar păstrând aceeași potență.

„Retinoizii naturali se găsesc sub formă de retinil plamitate, retinol, tretinoin sau retinaldehida. Acești derivați, cu excepția tretinoinului, fac parte din compoziția multor creme de noapte și pot fi cumpărați din farmacii fără prescripție medicală.”

explică dr. Dana Bratu, medic specialist în dermatologie și estetică



Aplicat pe ten, un retinoid sub formă de acid retinoic este asimilat imediat. Pe de altă parte, atunci când utilizezi o formulă infuzată cu retinol, trebuie să fie mai întâi transformat în retinaldehidă, substanță care devine, la rândul ei, acid retinoic, înainte ca pielea să o poată asimila.

cum alegi varianta potrivită pielii tale?

Tentația este să optăm pentru cea mai potentă formă, pentru rezultate mai rapide și mai vizibile. Dar nu uita să iei în calcul iritația pe care o poate provoca pielii. De aceea, este important să consulți medicul dermatolog înainte de a apela la proprietățile acestui ingredient.

„Tenului sensibil, predispus la iritații și roșeață, i se potrivesc produsele cu retinil palmitat. Femeile cu ten normal pot apela la creme cu retinil plamitat sau retinol, căci efectul este legat mai degrabă de hidratare decât de întinerire.”

mai spune dr. Dana Bratu



Apoi, tenul matur, cu sau fără pete pigmentare, are nevoie de rejuvenare și estompare a ridurilor printr-un produs puternic, care nu va irita. Acidul retinoic se poate aplica o dată sau de două ori pe săptămână și, pe măsură ce pielea începe să se obișnuiască, poate fi folosit în fiecare zi. Tenul acneic, pe de altă parte, are nevoie de formule cu acid retinoic topic sau oral, dar numai la indicația medicului dermatolog, potrivit dr. Bratu.

on our shopping list

Te invităm să descoperi selecția noastră de produse care conțin retinol.

https://www.cultbeauty.co.uk/drunk-elephant-a-passioni-retinol-cream.html

A-Passioni Retinol Cream, Drunk Elephant

https://www.douglas.ro/p/the-ordinary-retinol-1-in-squalane-30-ml-015854

Retinol 1% in Squalane, The Ordinary

https://www.paulaschoice.ro/produs/clinical-0-3-retinol-2-bakuchiol-treatment/

Clinical 0.3% Retinol 2% Bakuchiol Treatment, Paula's Choice

https://www.douglas.ro/p/darphin-ideal-resource-youth-retinol-oil-concentrate-068892

Ideal Resource Youth Retinol Oil Concentrate, Darphin

https://www.sephora.ro/ingrijire/tratamente/imperfectiuni/a-high-dose-retinoid-serum-serum-concentrat-cu-retinol-30-ml-479128.html

A+ High-Dose Retinoid Serum, Sunday Riley

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.