
de mădălina ionescu
Glitterul, între vanitate și responsabilitate
Fiecare particulă de glitter pe care ai folosit-o va dăinui încă cel puțin 500 de ani. Iar acesta este doar nivelul micro al modului în care este afectat echilibrul (deja fragil al) ecosistemului.
Din păcate, glitterul, cu ale sale declinări, nu este confecționat din magie și praf de stele, oricât de frumos ar suna. De fapt, în spatele cortinei este vorba despre microparticule din plastic care poluează apa.
Microplasticul măsoară maximum 5 milimetri, fiind mult prea fin pentru a fi filtrat.
O realitate îngrijorătoare
Reglementările cu privire la domeniul cosmetic variază de la o țară la alta. Cu toate acestea, legislația pentru chimicalele utilizate în acest segment este destul de relaxată. Într-adevăr, din cele peste 10.000 de substanțe active existente care sunt folosite în bunuri de larg consum, doar 11% reprezintă un impact cu potențial cancerigen.
Totuși, The European Chemicals Agency (ECHA) estimează că mai bine de 60.000 de tone de microplastic, care sunt adăugate intenționat în produsele cosmetice, ajung, în fiecare an, în ceea ce numim generic „Plastic Soup”, adică pelicula de platic care tronează impunător pe suprafața oceanelor. Da, cea care ne sperie atunci când o vedem în poze.
Mai mult, în Europa, Cosmetics Europe, o organizație ce reprezintă majoritatea companiilor de cosmetice, a recomandat ca microparticulele din plastic să nu se mai regăsească în produsele de înfrumusețare, dar încă nu am auzit de măsuri clare luate în acest sens.
Multe produse cosmetice conțin, de exemplu, P-fenilendiamină, derivată din gudron de cărbune, substanță care otrăvește planctonul și alte ființe marine mici.
O doză de speranță: guilt-free glitter
Așa se numește una dintre mișcările mondiale actuale, prin care numeroși oameni, în special millennials (mult mai conștienți de efectele nocive pe care numai o particulă fină le poate produce asupra ecosistemului), cer intrezicerea microplasticului într-o industrie care atinge la propriu pielea, d-apoi mediul înconjurător.
Beat the Microbead este o campanie inițiată în 2012, de către Fundația Plastic Soup, din dorința de a curăța oceanele și a diminua conținutul de microplastice din produsele de make-up, îngrijire și chiar igienă personală.
Promovarea campaniei a coincis cu lansarea unei liste de 500 de nume de ingrediente nesănătoase des folosite de jucătorii din industria frumuseții, grupate pe categorii de culoare - Red Flag (acrilate copolimer, butilen, etilen, polipropilen), Orange Flag (poluquaternium, poloxamer, PEG, PPG) sau Green Flag (fără ordin sceptic) -, în funcție de toxicitatea fiecăruia în parte.
Produsele de make-up irizate pot fi toxice și dacă au în compoziție mica, pigment ce conferă doza de strălucire. Pentru a te feri de orice risc, mai bine cauți variante cosmetice pe bază de mica sintetică.
Câteva alegeri responsabile
Din fericire, sunt branduri care fac eforturi considerabile pentru a limita ingredientele ambigue în formulele lor. Iată 4 variante eco-friendly!

Mai multă inspirație?
Abonează-te la newsletter!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.