
Ioana Ilie
18 martie 2019
Glamour Loves: 10 artiste ale căror fotografii ni s-au întipărit în memorie
Fotografia nu ar fi ceea ce este astăzi, fără contribuția semnificativă a unor artiste femei care au reușit să transmită, prin artă, diversitatea identității lor de gen. La fel ca multe alte domenii artistice din istorie, arta fotografică este încă văzută ca fiind o scenă profund masculină.
Dar realitatea demonstrează că de-a lungul anilor au existat zeci, poate chiar sute de artiste care prin convingerea și pasiunea lor au reușit să spargă acest stereotip și să-și revendice un spațiu al lor în lumea fotografiei. Am selectat doar 10 dintre ele, ca să te convingem.
Diane Arbus (1923 – 1971)
Diane Arbus a fost o artistă de origine americană, preocupată să surprindă în fotografiile ei cele mai marginalizate categorii sociale: persoane transgender, lucrătoare sexuale, nudiști, interpreți de circ și multe personaje suprarealiste care i-au atras atenția în timpul vieții.
În egală măsură, multe dintre lucrările ei sunt centrate pe oameni obișnuiți: copii, mame, cupluri, bătrâni sau familii din clasa de mijloc, fotografiate în casele lor, pe stradă, la locul de muncă sau în parc. A devenit o artistă consacrată prin publicarea fotografiilor sale, începând din 1960, în reviste precum Esquire, Harper's Bazaar, London Sunday Times Magazine sau Artforum. La un an după moartea ei, în 1972, Diane Arbus a devenit prima femeie fotograf expusă la Bienala de la Veneția.

Dorothea Lange (1895 – 1965)
Dorothea Lange a fost o fotografă americană, născută într-o familie de refugiați germani, care a devenit cunoscută publicului larg pentru contribuția extraordinară pe care a adus-o fotografiei documentare. Cele mai multe lucrări ale sale suprind luptele de clasă din societatea americană din timpul Marii Recesiuni a secolului 20.
Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistei este „Mamă Migrantă”, produsă în timp ce lucra la Farm Security Administration.
Francesca Woodman (1958 - 1981)
Americanca Francesca Woodman a lăsat iubitorilor de fotografie o colecție impresionantă cu peste 800 de imagini, dintre care doar 120 au ajuns în expoziții internaționale sau în albume de artă. Talentul ei incontestabil este demonstrat de sutele de auto-portrete care dezvăluie și o atitudine extrem de originală a artistei în fața camerei.
Fotografa s-a sinucis în 1981, la vârsta de 22 de ani, însă munca ei continuă să fie recunoscută și apreciată la nivel mondial.
Mary Ellen Mark (1940 - 2015)
Mary Ellen Mark a fost o fotojurnalistă americană surprinzătoare, care și-a îndreptat atenția asupra oamenilor considerați „departe de societatea mainstream". Cea mai cunoscută lucrarea a sa este „Streetwise”, care a văzut lumina zilei datorită publicațiilor LIFE, Rolling Stone, The New Yorker sau The New York Times.
Deși s-a remarcat ca fotojurnalist și fotograf documentar, imaginile ei merg dincolo de aceste două stiluri și surprind multe dintre luptele sociale ale perioadei în care a trait. A fost întotdeauna transparentă cu oamenii pe care îi fotografia și recomanda asta tuturor artiștilor:
„Cred că este important să fii direct și cinstit cu oamenii despre motivul pentru care îi fotografiezi. La urma urmei, surprinzi o parte din sufletul lor.”
Zanele Muholi (1972-)
Zanele Muholi este o artistă și activistă sud-africană cu un portofoliu de lucrări care documentează momente din viețile persoanelor lesbiene, gay, transgender și intersexuale și se axează pe teme sensibile legate de identități de gen sau etnice, sex și sexualitate. Munca ei este dedicată schimbării percepțiilor negative din societatea africană despre femeile afro-americane lesbiene.
În timp ce corpurile lor sunt sexualizate frecvent în cultura pop, lesbienele afro-americane sunt văzute (prin lentila patriarhiatului și a heteronormativității) ca indezirabile în societate. Artista militează, prin lucrările sale, pentru încurajarea, conștientizarea, acceptarea și pozitivizarea comunității queer din Africa de Sud.
Vivian Maier (1926 - 2009)
Vivian Dorothy Maier a fost o artistă americană pasionată de fotografia de stradă. Artista a lucrat timp de 40 de ani ca baby-sitter, iar în tot acest timp fotografia a reprezentat pentru ea un hobby care îi ocupa timpul liber. Deși a făcut peste 150.000 de fotografii cu oameni, străzi și obiective arhitecturale din Chicago, New York, Los Angeles sau în timpul călătoriilor în întreaga lume, lucrările artistei nu au fost publicate, și astfel au rămas necunoscute publicului larg.
Abia în 2007, John Maloof, un colecționar din Chicago, a achiziționat o parte dintre fotografiile lui Maier și le-a făcut publice pe un cont de Flickr. Mii de oameni și-au manifestat interesul, iar lucrările artistei au devenit virale. Începând de atunci, fotografiile ei au fost expuse peste tot în lume, iar viața și opera artistei au devenit subiectul multor cărți și documentare, inclusiv în filmul „Finding Vivian Maier”, nominalizat la Oscar în 2013 pentru cel mai bun film documentar.
Helen Lewitt (1913 - 2009)
Helen Levitt a fost o artistă americană, apreciată în special pentru portofoliul ei dedicat fotografiei de stradă din împrejurimile orașului New York. În timp ce ținea ateliere artistice pentru copii la mijlocul anilor ’30, a început să devină tot mai interesată de arta desenului în cretă, destul de răspândită în mișcarea de street-art a vremurilor.
Imaginile ei au fost publicate în 1987, în albumul foto „In The Street: chalk drawings and messages, New York City 1938–1948”.
Rena Effendi (1977 - )
Rena Effendi este o artistă fotografă din Azerbaidjan. Lucrările sale se concentrează pe teme legate de mediu, societăți post-conflict, efectele industriei petroliere asupra oamenilor și disparitățile sociale. Prima colecție foto a artistei, intitulată „Pipe Dreams”, se concentrează asupra modului în care industria petrolieră a afectat viețile oamenilor din Azerbaidjan, Georgia și Turcia.
Dar arta sa angajată nu se oprește aici: fotografiile surprind regiunea Cernobîl, după dezastrul nuclear din 1986, oameni transgender din Istanbul sau războiul ruso-georgian din 2008. Au fost publicate în International Herald Tribune, Newsweek, Financial Times, Time Magazine, National Geographic, Marie Claire, Courrier International sau Le Monde și expuse în Galeria Saatchi din Londra, Galeria Aperture din New York, Bienala de la Veneția și Art Basel.
Imogen Cunningham (1883 - 1976)
Imogen Cunningham a fost o fotografă americană cunoscută mai ales pentru arta sa botanică, precum și pentru portretele nud și peisajele sale industriale. A fost membră a celebrului grup fotografic f / 64 și este asociată cu mulți dintre fotografii iconici ai secolului 20, printre care Ansel Adams, Minor White sau Dorothea Lange.
Fotografiile ei sunt apreciate în primul rând pentru modul delicat prin care includ, dincolo de subiectele abordate, „o amprentă umană” incontestabilă.

Annie Leibovitz (1949 – )
Annie Leibovitz și-a împărțit copilăria în diferite orașe din SUA, iar primul contact oficial cu fotografia l-a avut în 1970, când a început studiile universitare la Institutul de Artă din San Francisco. Prima fotografie care a făcut-o cunoscută publicului larg a fost cea de pe coperta unei reviste Rolling Stone din 1971, cu care ulterior a colaborat timp de zece ani, până în 1983 când a început o colaborare cu Vanity Fair.
Annie este cunoscută și pentru că a realizat ultima fotografie a lui John Lennon, înainte de moartea sa. În plus, în 1991, a fost prima femeie care a organizat o expoziție la galeria National Portrait din Washington. Puteți vedea o parte din munca ei în cartea „A Photographer's Life: 1990-2005”, o colecție impresionantă cu câteva dintre lucrările artistei, printre care portrete cu Johnny Cash, Nicole Kidman, Keith Richards, Nelson Mandela, Jach Nicholson, sau reportaje din timpul asediului orașului Sarajevo.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.