
Andreea Grecu
21 februarie 2019
Ghidul începătorului pentru folosirea retinolului
Retinolul, deși poate fi numit fără îndoială ingredientul anti-aging al momentului, încă ridică controverse și împarte utilizatorii săi în două tabere.
Tabăra celor care îl iubesc pentru că le-a transformat pielea în cea mai bună versiune și tabăra celor care îl urăsc pentru că au fost dați înapoi de iritația îngrozitoare cauzată de el și nu au reușit să ajungă la rezultatul final.

Pentru că vrem ca toată lumea să treacă în prima tabără, venim cu sfaturi și indicații temeinice pentru a trata acest ingredient capricios așa cum se cuvine astfel încât să beneficiezi de rezultatele lui magice.
Să recapitulăm ce știm despre retinol!

Ce este retinolul?
Retinolul este un derivat al vitaminei A, unul dintre nutrienții esențiali ai corpului pentru accelerarea reînnoirii celulare.
„Retinolul este un retinoid mai slab, care este supus unor transformări în piele pentru a ajunge la forma activă. De multe ori termenul este folosit doar pentru forma activă, cea de acid retinoic”, explică, dr. Adelina Vasilescu, medic dermatolog în cadrul clinicii AVRA Aesthetic Institute.
Cum acționează retinolul asupra pielii?
„Retinolul accelerează regenerarea celulară, stimulează producția de colagen, reglează secreția de sebum și inhibă producția de pigment melanic”, explică medicul. De aceea rezultatele lui anti-aging, anti-acnee sau chiar împotriva petelor pigmentare sunt atât de impresionante.

Însă tocmai această potență este cea care face dificilă utilizarea lui.
Retinolul nu acceptă să fie tratat ca orice alt ingredient (doar este un erou în skincare), este capricios, ba chiar răzbunător. Nu îndrăzni să îl grăbești: te va ataca cu iritație, roșeață și descuamare a pielii.
Așadar, introducerea lui în rutină trebuie făcută cu tact și precizie, cu pași calculați atent. „Trebuie inclus treptat în rutină pentru ca tenul să se adapteze: în primele 2 săptămâni, odată la 3 zile, în următoarele 2 săptămâni, odată la 2 zile, apoi zilnic dacă este tolerat”, explică dr. Vasilescu.
Concentrația de retinol
„Pentru început recomand concentrații mici, de 0.01% sau 0.025%, iar dacă pielea tolerează bine produsul, nu apar iritații sau exfoliere semnificativă, putem alege ulterior produse cu concentrații de 0.1% până la 1%”, este sfatul medicului.
Atenție însă la cantitate!
„Cantitatea folosită nu trebuie să depășească mărimea unui bob de mazăre, indiferent de concentrație”, completează dr. Adelina Vasilescu.
CÂND se aplică?
„Retinolul se aplică doar seara, deoarece este inactivat de radiațiile UV, urmând ca dimineața să folosim o cremă cu factor de protecție 30-50, pentru a evita hiperpigmentările.”

CUM se aplică?
Tratamentele pentru ten și produsele active, așa cum sunt și cele cu retinol, se aplică pe pielea curată, proaspăt curățată și bine uscată de orice urmă de umezeală. Așadar: demachiant, cleanser, toner și apoi produsul cu retinol. Continuarea rămâne la latitudinea ta.
UNDE se aplică?
Retinolul are beneficii asupra întregii suprafețe a tenului. Da, nu îți fie teamă să îl aplici inclusiv pe zona ochilor, mai ales că primele riduri tind să se formeze chiar aici. Dacă simți iritație, scade concentrația sau folosește un produs special pentru această zonă - acestea includ de obicei forme mai blânde de retinoizi.
Combinații interzise
În serile când aplici produse cu retinol, evită produsele cu vitamina C, peroxid de benzoil și acizi. Dacă trebuie neapărat să folosești acizi, aplică prima dată cel mai fluid produs activ și așteaptă 30 de minute până să îl aplici pe următorul.

Iritația: ce este normal și ce este alarmant?
Avem o veste proastă: chiar dacă respecți pașii corecți, tot te poți aștepta la câteva reacții neplăcute, în funcție de cât de bine sau rapid tolerează tenul tău retinolul. O ușoară iritație a feței, uscarea pielii și fotosensibilitate sunt perfect normale atunci când pielea ta se adaptează.
Ce nu este normal însă este exfolierea și descuamarea pielii, roșeața sau arsurile, prezente mai ales la persoanele cu ten sensibil. Este un semn că ai grăbit procesul sau că ai trecut prea repede la o concetrație prea mare.
Truc
Dacă nu reușești să tolerezi retinolul aplicat de unul singur pe pielea curată, nu îți fie teamă să îl folosești împreună cu un produs hidratant: fie adaugi o cantitate de retinol în crema hidrantantă pe care urmează să o aplici, fie utilizezi tehnica „sandwich” (aplici un strat de cremă, apoi unul de retinol, apoi revii cu cremă).
Studiile au arătat că acest strat de cremă hidratantă nu diluează sau reduce eficacitatea retinolului, dar în schimb ajută la tolerabilitate.
Acum că ai prins curaj să experimentezi cu retinolul și formele lui, îți împărtășim câteva dintre produsele noastre preferate care conțin aceast ingredient-minune.

Tratament anti-aging intensiv cu 0.5% Pure Retinol Night, PCA Skin
535 lei (disponibil la clinica AVRA Aesthetic Institute)

Loțiune tonică regenerantă Retinol Tonic, Pixi
112 lei (exclusiv în Sephora)

Cremă Intensive Retinol, Institut Esthederm
310 lei (exclusiv în Sephora)

Capsule anti-rid cu retinol pentru față și ochi Ideal Resource, Darphin
435 lei (exclusiv în Sephora)

Tratament Clinical 1% Retinol, Paula's Choice
280 lei

Tratament Retinol 1% in Squalane, The Ordinary
34 lei

Cremă prevenire riduri H3 Retinol, Gerovital
33,11 lei
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.