
Andreea Grecu
Hair Saviors
Ghidul celor mai comune ingrediente din șampoane
_
Unele îți fac părul să se zbârlească prin reputația negativă dobândită, în timp ce altele au nume atât de enigmatice încât nu știi în ce tabără să le încadrezi. Pe lângă ele, mai sunt acele ingrediente omniprezente pe care am ajuns să le luăm ca atare, fără să știm însă exact ce fac. Facem lumină în rândul celor mai comune ingrediente din șampoane pentru a ști exact dacă faci alegerea corectă pentru părul tău.

_
Nu este niciun secret faptul că părul ne afectează starea de spirit, așa că punem mare accent pe alegerea șamponului potrivit. Un studiu realizat în 2008 de firma de cercetare de piață Mintel a arătat că jumătate dintre adulți consideră că varietatea șampoanelor și a balsamurilor de pe piață este copleșitoare.
Soluția: cunoașterea ingrendietelor
Poate părea o misiune dificilă la prima vedere, însă odată ce acorzi atenție acestui aspect, vei constata că indiferent de extractele botanice cu care producătorul se laudă, în majoritatea formulelor, primele ingrediente din listă sunt aproape mereu aceleași.
„Toate șampoanele sunt în esență un produs de curățare. Doar primele cinci sau șase ingrediente au efect asupra formulei”,
spune Paula Begoun, fondatoarea brandului Paula's Choice.
Iată care sunt cele mai comune ingrediente din șampoane și rolul lor
IIIII

Apa ___
Acest element de bază reprezintă până la 80% din volumul șamponului și este esențială pentru o formulă maleabilă de curățare.
Surfactanții ___
Cei mai comuni din lista de ingrediente a șampoanelor sunt: sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES), ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate. Surfactanții alcătuiesc aproximativ 10-15% din șampon, ei fiind cei ce conferă puterea de curățare. Aceștia acționează atașându-se inițial de sebumul și impuritățile de pe scalp, iar mai apoi de moleculele de apă, pentru ca în momentul clătirii totul să poată fi îndepărtat de pe scalp și păr.
_
Problema care a dus la un val de antipatie la adresa sulfaților se leagă de acțiunea lor prea dură cu pielea. În unele cazuri, aceștia pot îndepărta, odată cu impuritățile, și prea mult din uleiurile naturale ale scalpului, lăsându-l uscat sau, în cazul pielii sensibile, iritat. Asta nu înseamnă însă că toată lumea trebuie să stea departe de sulfați.
„Dacă scalpul prezintă patologii asociate (dermatite iritative, de contact sau scalp sensibil) sau dacă părul este uscat, se indică alegerea unui șampon fără sulfați. În cazul părului cu tendință la îngrășare sau când sunt folosite produse de styling, șamponul cu sulfați este o alternativă corectă”,
recomandă dr. Alice Șapcă, medic dermatolog la clinica Derma Expert by Elos.

În forma sa cea mai rudimentară, șamponul se putea rezuma doar la aceste două ingrediente. Însă pentru a-l face mai dezirabil și mai plăcut de folosit, producătorii apelează și la alte ingrediente, care constituie însă un procent foarte mic din formula finală.
IIIII
Agenți spumanți ___
Dacă ingrediente precum lauramide DEA sau cocamide DEA nu îți spun nimic atunci când le vezi pe etichetă, trebuie să știi că rolul lor se rezumă strict la amplificarea spumei și nu influențează aspectul părului. Sunt substanțe derivate din acizi grași și adesea acționează în tandem cu un alt ingredient cu nume enigmatic - triethylene glycol - care are rolul de a menține fermitatea spumei.

Siliconi ___
Prezenți sub denumiri ce se termină în „-one” precum dimethicone sau cyclomethicone, acești polimeri îmbracă firul de păr într-un strat protector ce îl face neted și strălucitor.
_
De-a lungul anilor s-au spus multe lucruri rele despre ei, în principal legate de faptul că nu pot fi clătiți și se pot depune pe firul de păr, făcându-l fragil. Nu vei avea probleme din cauza lor atâta timp cât folosești un șampon puternic care îi poate îndepărta, așa cum sunt cele purificatoare. Totuși, dacă ai un păr fin, mai bine îi eviți pentru că îl vor îngreuna.

Conservanți ___
Pentru a stabiliza produsul și a preveni dezvoltarea coloniilor fungice, drojdii sau bacteriene în șampon, producătorii adaugă ingrediente precum: DMDM hydantoin, methylparaben, isothiazolinone, sodium benzoate, midazolidinyl urea, iodopropynyl.
_
De-a lungul timpului, parabenii au atras multe discuții și controverse. Unele studii au arătat că pot deregla sistemul endocrin, că pot cauza alergii sau pot agrava anumite probleme ale pielii. Totuși, încă nu există dovezi științifice solide care să dovedească faptul că parabenii au legătură cu cancerul. Cosmetic Ingredient Review recunoaște sulfații ca fiind siguri până la o concentrație maximă de 50 la sută dacă sunt clătiți corespunzător de pe piele. În plus, FDA continuă să examineze studiile publicate cu privire la siguranța parabenilor.

Agenți de hidratare ___
Panthenolul și acizii grași (cetyl alcohol, oleyl alcohol și alții alcooli terminați în „-yl”) redau hidratarea părului și o sigilează în firul de păr, netezindu-l și dându-i strălucire. În plus, acești alcooli grași conduc electricitatea, ceea ce ajută la eliminarea electricității statice și a aspectului frizzy. La asta contribuie și acidul citric, care reglează pH-ul părului.
Agenți de descurcare ___
Motivele pentru care sunt folosiți sunt evidente și sunt o comoară pentru părul aspru sau creț. Cele mai frecvente ingrediente sunt sunt clorura de cetrimoniu și metosulfatul de cetrimoniu.
Agenți de îngroșare ___
Aspectele tactile ale șamponului sunt la fel de importante pentru consumatori ca și eficacitatea acestuia. De aceea, cel mai comun ingredient adăugat pentru îngroșare formulei este clorura de sodiu sau clorura de amoniu. Totuși, pentru că aceste săruri provoacă usturime atunci când intră în ochi, brandurile premium completează adesea cu alte substanțe de îngroșare mai scumpe, precum distearat de glicol, alcool cetilic, sulfonat de xilen de amoniu etc.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.