
Irina MUnteanu
Obsessed
Ghid de supraviețuire la festivalul Sziget
_
Vara aproape a trecut, iar odată cu ea se încheie și sezonul festivalurilor de muzică.

Înainte de a îmi lua oficial la revedere și a aștepta cuminte anul viitor, am aruncat o privire înapoi la Sziget și am compilat câteva trucuri de supraviețuire la unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa (multe dintre ele învățate la fața locului).
Foto: Rockstar Photographers

Să începem!
Urmează să campezi între 7 și 10 zile, așa că trebuie să te pregătești temeinic.
Știu că îți poate suna exagerat și apocaliptic, însă mai devreme sau mai târziu natura ți-o va dovedi. De la caniculă până la vânt și furtuni puternice, probabil le vei simți pe toate pe pielea ta. Nu te feri să iei cu tine un pulover mai gros și o pereche de bocanci sau cizme de cauciuc, dar nu lăsa acasă nici cele mai lejere haine de care dispui și, bineînțeles, crema de protecție solară.

E drept că poți oricând să alegi cazarea la hotel, hostel sau orice altă încăpere care implică un acoperiș solid.
Însă campingul va rămâne locul în care te vei bucura cel mai bine de experiența completă de festival.
Dacă totuși te decizi să rămâi în camping și ai optat pentru varianta standard, ar fi bine să ajungi măcar cu o zi înainte pentru a-ți asigura un loc umbrit care să-ți devină casă în adevăratul sens al cuvântului pentru următoarea săptămână. Copacii sunt destui, spațiul este suficient de mare și ai toate șansele să nimerești vecini pe gustul tău.

Sfatul meu: o pătură izotermică de prim ajutor întinsă pe cort poate face minuni – te va feri de soare și vei putea să lenevești în cort mult după primele ore ale dimineții.

Tot la capitolul camping, dacă mijlocul de transport pe care l-ai ales până în Budapesta nu te limitează, pune confortul pe primul plan și ia cu tine o pereche de scaune pliabile și o pătură pe care să o întinzi rapid la nevoie. Și de ce nu, plusează cu perne pufoase, luminițe și ghirlande colorate.
Arșița zilei și nopțile nedormite se vor reflecta în starea ta fizică.
Există totuși o soluție magică și poartă numele de electroliți. Pe lângă hidratarea constantă, nu uita să arunci în bagaj și un flacon de vitamine și minerale. Sistemul tău imunitar îți va mulțumi.

Bonus tip din partea unei foste victime a prafului Szigetian – nu ar fi rău să iei cu tine și o mască de praf. Dacă în primele zile nu îi vei da mare importanță, cantitatea de praf va crește semnificativ și îți va afecta căile respiratorii.
Chiar dacă insula nu doarme niciodată (literalmente), vei găsi timp să vizitezi și Budapesta.
Cele mai multe concerte încep seara, așa că ai timp să îți planifici o plimbare lungă prin oraș. Stația de tren se află chiar în apropierea festivalului, iar călătoria nu durează mai mult de 10 minute.

Însă înainte să te avânți spre oraș, ia la pas fiecare colțișor al insulei. Nu sta doar la scena principală, căci festivalul adună 60 de scene și găzduiește în total 1000 de show-uri de-a lungul întregii săptămâni.

De la talk-uri pe diverse teme...

...și invitați de seamă (Jane Goodall)...
...la performance-uri pe care nu ți le vei mai scoate din minte..

...la Sziget îți vei dori să le bifezi pe toate și nu te vei plictisi nicio secundă.

Ba chiar vei primi și un pașaport la intrare, care te va transforma pe loc într-un Szitizen al Insulei Libertății și care, dacă vei reuși să îl vizezi în totalitate, îți va confirma că ai supraviețuit cu succes.

Următoarea ediție are loc între 5 și 11 august 2020.
Dacă ești în căutarea unui festival multicultural, care pare că nu se va termina niciodată și din care vei pleca cu o grămadă de amintiri și zâmbete, Sziget este acela. Ne vedem pe Insulă!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.