de mădălina ionescu
Ghid de bună purtare a factorului de protecție solară
Atunci când vine vorba despre alegerea unui astfel de produs, multe dintre noi tindem să luăm în calcul numai indicele SPF. Practic, considerăm că trebuie să fie mai înalt, pentru o protecție sporită, sau mai scăzut, pentru un bronz impecabil. Dar care este realitatea, de fapt?
Crema de protecție solară este cel mai bun elixir anti-age din lume. Este, de altfel, și formula care ne ferește de arsuri și inflamații ale pielii, chiar și de cancerul de piele. Pentru că epiderma are de suferit chiar din primul minut (!) de expunere incorectă la razele UV. Așadar, ce este, cum funcționează și cum trebuie aplicat corect SPF-ul?

Ce este factorul de protecție solară?
Pe scurt, este un ecran, nu un scut impermeabil. Imaginează-ți plasa de la fereastră: aerul intră prin ea, insectele nu. În aceeași manieră, SPF-ul permite „atingerea” pielii numai de către anumite radiații solare.
Deși termenii sunt adesea utilizați interschimbabil, SPF-ul nu este sinonim cu protecția solară. Este, de fapt, un acronim despre care dr. Howard Murad, unul dintre cei mai apreciați medici dermatologi din lume, spune că se referă la perioada „teoretică” după aplicare. Altfel spus, timpul pe care poți să-l petreci la soare după ce folosești un produs.

Un SPF de 30 permite unui procent de 3,3% să ajungă la epidermă. Asta înseamnă o protecție de 96,7%. În cazul unui nivel de 50, 98% dintre razele UV sunt ținute la distanță (deci 2% vor atinge pielea).
Ca să înțelegi mai bine de ce nu trebuie să excluzi SPF-ul din rutina ta zilnică de îngrijire, o piele neprotejată va căpăta semne de arsuri după numai 10 minute de stat la soare.
Și ca să calculezi cât mai bine perioada optimă de acțiune a cremei UV, înmulțește aceste 10 minute cu indicele inscripționat pe ambalaj. De pildă, un SPF 30 este echivalent cu 300 de minute de protecție.

Care este cea mai bună alegere?
Fără dar și poate, o formulă cu spectru larg. De ce? „Toate produsele protejează împotriva radiațiilor UVB, principala cauză a arsurilor solare.”
„Însă cele UVA contribuie la dezvoltarea cancerului de piele și apariția îmbătrânirii premature. Produsele care nu prezintă spectru larg ar trebui să aibă un avertisment în acest sens”, explică Laurentiu Vlădău, medic dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Ce ar mai trebui să știu despre aceste produse?
O cremă de protecție solară eficientă ar trebui să includă, pe lângă tehnologii experte de respingere a razelor ultraviolete, și ingrediente benefice hidratante, agenți antiinflamatori și antioxidanți, astfel încât să poată ajuta la refacerea barierei de protecție a epidermei.
Apoi, există două tipuri de filtre: cel natural, care absoarbe lumina, o reflectă și o împrăștie, și cel chimic, care preia numai radiațiile UV și inhibă receptorii de la nivelul pielii.
Primul tip (UV absorber) se bazează pe ingrediente ca atomi de carbon, o bază pentru materia organică. Cel de-al doilea (UV reflector) conține elemente minerale, ca dioxidul de titan și oxidul de zinc, considerate mai sigure pentru viața marină.

Trebuie să țin cont de tipul pielii?
Bineînțeles. Pentru persoanele cu acnee și/sau ten gras sunt indicate produsele etichetate ca fiind „non-comedogenice”, ceea ce înseamnă că nu blochează porii. Pentru pielea uscată, ideale sunt cele care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi acid hialuronic sau ceramide.

Pielea sensibilă are nevoie de variante minerale. „Pentru a evita eventuale iritații sau uscarea pielii, recomand folosirea unui produs special pentru față, fără alcool”, sugerează dermatologul.
„Copiii au pielea sensibilă, iar unele ingrediente din produsele de protecție solară pot provoca reacții alergice. În cazul lor sunt de evitat în special substanțe ca Acid 4-aminobenzoic (PABA) și oxibenzonă, elemente asociate cu apariția de reacții cutanate”, atenționează specialistul.

Cum se aplică în mod corect?
„Ideal ar fi să aplici produsul pe întregul corp cu o jumătate de oră înainte de a părăsi casa și să îl reaplici la fiecare două ore pe durata expunerii la soare. Dacă înoți, recomand reaplicarea de fiecare dată când ieși din apă”, mai spune Laurențiu Vlădău.
Aplică o doză generoasă de cremă de protecție solară, căci, în acest caz, niciodată nu este prea mult. Asigură-te că acorzi o atenție specială și urechilor (chiar dacă, de cele mai multe ori, sunt protejate de păr), gâtului și decolteului. În ceea ce privește restul corpului, nu neglija zone sensibile ca încheieturile, mâinile, umerii sau genunchii.

Cremă/loțiune sau spray?
Deși folosirea unui agent de protecție solară prin pulverizare economisește timp, nu e cea mai eficientă. „Atunci când folosești spray, există riscul de a nu acoperi adecvat toată pielea expusă, mai ales dacă aplicarea are loc atunci când bate vântul. Pe lângă asta, există riscul de inhalare a substanțelor chimice din compoziție”, conchide medicul Vlădău.

Mai multe de citit? Abonează-te la newsletter!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.