De Irina Munteanu Fotografii de Lisa Bregneager

O privire spre „Garden of New”, noul album al

Lisei Bregneager

Pe la orele prânzului, într-o zi de februarie destul de însorită în București și destul de mohorâtă în Copenhaga, mă întâlnesc pe Zoom cu Lisa Bregneager. E cu Izzy, fiul ei de șase luni, la plimbare în parc și caută o bancă pe care să se așeze să putem sta de vorbă.

Cu Lisa m-am cunoscut tot online, pe când lucra la albumul „Sweater” și avea un alt nume de scenă, Lisa Alma, la care a renunțat odată cu primul album scos independent de label. Îi plăcuse o fotografie de-ale mele și îmi propusese să o folosească pentru back cover-ul discului. Am acceptat imediat. Acum, opt ani mai târziu, artista daneză se pregătește să lanseze „Garden of New”, cel de-al șaselea album din carieră, despre care abia am așteptat să aflu mai multe.

Lisa a fost dintotdeauna înconjurată de muzică, de la instrumentele muzicale de prin casă care concurau cu piesele de mobilier, la studiile de producție și muzicologie de mai târziu: „Muzica a fost prezentă mereu în familia mea. Nimeni nu cânta la nivel profesional, dar exista o afecțiune pentru instrumentele muzicale, iar asta mi-a oferit acces la ele încă din copilărie. Așa am avut ocazia să cânt la pian, la tobele fratelui meu sau la chitară.”

Când o întreb dacă i-a marcat parcursul vreun artist ascultat în copilărie, Lisa spune că nu s-a gândit niciodată la asta. „Cred însă, că de-a lungul copilăriei mele și mai ales în anii de adolescență, am fost cu adevărat inspirată de o cântăreață și compozitoare daneză pe nume Anne Linnet. Îmi amintesc că eram foarte îndrăgostită de ea. Nu i-a fost frică să fie gay în mod deschis și să o arate prin versurile și înfățișarea ei.”

De altfel, Lisa îmbină elemente sonore ‘80s și ‘90s pe toate albumele ei, iar falsetto-ul caracteristic din vocea ei vine în completarea sound-ului profund atmosferic. Vocea Lisei și versurile ei intimiste nu sunt singurele care te captivează de la primele ascultări – ce mi-a plăcut întotdeauna e elementul vizual din munca ei, „o extensie a sonorității”, așa cum o numește atunci când admite că e o persoană foarte vizuală și îi face plăcere să se ocupe de toate aspectele muzicii sale.

„Cred că asta face muzica să fie atât de puternică, faptul că poate să producă ceva. Când compun, caut mereu să adaug și elementul vizual pentru că e încă un layer adus sunetului. Mă ajută să creez un produs multidimensional, asemenea unei instalații.” O privire prin videoclipurile și fotografiile ei și e suficient să îi dai dreptate.

„Garden of New” nu face excepție din peisajul vizual al Lisei – e o experiență senzorială, contemplativă și bogată în simboluri, care se dezvăluie fără grabă. Titlul albumului, și el foarte vizual, este desprins din versurile piesei „Hard to Love” și descrie un cerc al schimbării, o temă recurentă pe noul album.

„Dacă ai un copac plantat în curte, vei vedea cum trece prin diferite stadii de-a lungul unui an sau al unei perioade de timp. Am avut epifania asta scriind albumul vara, când copacul era înflorit”, spune Lisa. „Grădina reprezintă schimbările prin care trecem cu toții – e o imagine vibrantă, vie. E interesant și cum un trandafir se deschide treptat până ajunge în punctul în care este cel mai înflorit. E un sentiment de prospețime în viață pe care îl poți experimenta oricând, trebuie doar să fii în grădină, presupun”.

Albumul, o colecție de piese care vorbesc și despre „decizia de a te deschide, de a gândi diferit, a accepta unde te duce viața și a-ți găsi pacea în asta”, nu a fost deloc forțat, ci s-a conturat când lucrurile s-au așezat armonios pentru Lisa. „Când ai copii, timpul se dizolvă”, îmi spune cântăreața atunci când menționez că au trecut cinci ani de la „Holy Flavour”, precedentul ei album.

„Dar asta mă și face să fiu extrem de productivă și eficientă cu puținul meu timp liber”. Nimeni nu poate nega asta – în fond, i-a luat doar patru săptămâni să termine de scris materialul. „Eram în căutarea unui sentiment pe care nu îl puteam forța să apară, a unui ceva ce nu făcea click în totalitate pentru mine. Anul trecut însă, s-a produs click-ul.”

Stă puțin pe gânduri și îmi spune că a ajutat și faptul că și-a cumpărat un pian nou, un sunet nelipsit în muzica ei. „Eram obișnuită să am mereu un pian în casă, iar când m-am mutat cu familia mea din Toronto înapoi în Copenhaga, am rămas fără el și mi-a lipsit asta. Vara trecută, fiindcă eram în căutarea acelui sunet, mi-am cumpărat în sfârșit un pian pe care însă am regretat că l-am ales. Clapele sunt foarte greu de apăsat, iar eu le prefer mai mult pe cele super sensibile”.

„Dar asta te-a făcut să push harder până la urmă, nu?”, o întreb. „Într-adevăr, m-a limitat, dar m-a și impulsionat să lucrez.”

Când vorbim noi, „Garden of New” e aproape gata, dar încă mai simte nevoia să îl șlefuiască. „Solo-ul de vioară cred că mai trebuie distorsionat. Sunt lucruri mărunte. Dar e prima dată când mi-am oferit un răgaz atât de mare să lucrez la un album. Cred că și din cauză că l-am scris foarte repede, am avut timp să lucrez mai mult la el. Mi-a dat ocazia să fiu mai atentă la sunete, la conexiunile dintre ele. E un proces super interesant.”

Pentru că a avut suficient de mult timp să experimenteze în voie și să abordeze cinematic sunetele și părțile instrumentale, se reflectă inclusiv în colaborările numeroase de pe album, de la corespondența audio primită de la cunoscuți și până la muzicienii cu care a lucrat.

„Pentru «Bright Cold», l-am rugat pe Ben Gallagher să-mi înregistreze un mesaj vocal în care să îmi povestească despre viața lui și punctul în care se află în prezent; prietenei mele Rebecka Tollens din Suedia, care doar ce a născut, i-am propus să se înregistreze vorbind despre sentimentele pe care le simte față de acel moment și așa a prins viață piesa «Tre Vekor». Eram curioasă să ascult cum își pune în cuvinte experiența. Eram curioasă de diferitele vieți ale oamenilor care se derulează simultan și etapele în care se află fiecare.”

Deși își dorește enorm să cânte live, Lisa nu va putea să plece prea curând în turneu, așa că se concentrează să creeze muzică nouă, pe care să o combine cu video și fotografie. În plus, are multe idei pe care abia așteaptă să le pună în practică. Cum ar fi, de pildă, să obțină fonduri pentru a reînregistra albumul „Garden of New” cu o orchestră simfonică. Dar până atunci, noul album, în varianta sa originală, poate fi ascultat începând cu 26 aprilie când pleacă în lume.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.