De Irina Munteanu

»

On our radar

Funcționalitatea întâlnește arta în noua colecție Art Event IKEA (și bine face!)

Ready, steady, go!

Dacă și tu simțeai nevoia de o schimbare în această perioadă, noua colecție Art Event de la IKEA s-ar putea să fie ceea ce cauți. Din fericire, nu mai avem nici prea mult de așteptat: pe 1 aprilie se lansează oficial în magazine și online!

Din 2015, IKEA colaborează cu artiști din întreaga lume din dorința de a arăta că arta poate fi accesibilă și convenabilă pentru toată lumea. Provocarea de anul acesta? Să îmbine creativitatea artiștilor cu funcționalitatea obiectelor de zi cu zi. „Ideea că arta este exclusivistă, iar designul face parte din cultura de masă, nu mai este relevantă acum”, a explicat Henrik Most, Creative Leader IKEA Art Event.

În această aventură li s-au alăturat cinci artiști din întreaga lume, cu backgrounduri diferite: colectivul Gelchop (Tokyo), Sabine Marcelis (Rotterdam), Stefan Marx (Berlin), Daniel Arsham (New York) și duo-ul Humans since 1982 (Stockholm). Tu ți-ai pregătit wishlist-ul?

Gelchop


Japonezii de la Gelchop sunt dovada clară că nimic nu e ceea ce pare, iar din când în când trebuie să îți iei timp să înțelegi și să observi lucrurile din mai multe perspective. Procesul lor constă în deconstruirea unor obiecte banale și combinarea lor cu diverse elemente pentru a le schimba funcția.

Așa au prins contur și cele două obiecte din colecția Art Event: o lampă și o lanternă, ambele în formă de cheie Allen supradimensionată, piesă de rezistență în istoria companiei suedeze. „Cheia Allen este esența IKEA, dar rareori se află în centrul atenției”, și-a motivat alegerea Ryota Morikawa, co-fondatorul Gechop.

Sabine Marcelis


Fascinată de proprietățile unice ale materialelor și de efectele pe care acestea le produc, Sabine Marcelis caută întotdeauna să creeze obiecte și experiențe captivante. Așa cum este și propunerea ei pentru acestă colecție - un corp de iluminat de perete, inspirat de renumitele pânze tăiate ale pictorului Lucio Fontana. Când nu este aprinsă, aplica arată ca o sculptură, iar odată pornită, lumina ei împrăștie nuanțe calde de galben și roz neon.

Stefan Marx


Pe Stefan Marx îl inspiră tot ce ține banalul cotidian și reușește să pună foarte bine în cuvinte asta. Din fericire, și-a menținut fascinația pentru vaze, așa că una dintre propunerile lui pentru colecția IKEA este o vază transparentă, inscripționată cu mesajul „I’m so so sorry”, numai bună de dăruit sau lăsat ostentativ la vedere.

Cât despre al doilea obiect propus, acesta este o pătură cu un mesaj cel puțin la fel de răscolitor, pentru care, nu o să mint, sunt pregătită să lupt cu îndârjire în ziua lansării!

Daniel Arsham


Surprins în mișcare și înghețat cumva în timp, ceasul de perete reimaginat de artistul multidisciplinar Daniel Arsham pare obiectul perfect de pe care să nu-ți mai iei ochii în zilele acelea de luni sau vineri.

Humans since 1982


Bastian Bischoff și Per Emanuelsson formează din 2009 duo-ul Humans since 1982 și tot de atunci îmbină arta și designul pentru a crea obiecte subversive care te fac să te întrebi încotro se îndreaptă tehnologia și cât de fină e de fapt linia dintre progres și distrugere. Și ce poate fi mai potrivit decât o gașcă de mini-drone care înlocuiește clasicul tablou cu fluturi pe care sigur l-ai mai văzut la vreo mătușă?